Wandelen

Deze week is eigenlijk de week van de Nijmeegse 4daagse. Al jaren ben ik een fan van dit bekende wandelevent. Passief weliswaar. Elke dag volgde ik het 4daagse journaal. Met veel bewondering luisterde ik naar de verhalen van de wandelaars. Ieder met hun eigen motivatie om vier dagen 30, 40 of 50 km per dag te wandelen. Een uitdaging waarbij je elke dag wel de man met de hamer tegenkomt. Vorig jaar besloot ik om in 2020 ook mee te doen. Samen met een vriendin schreven we ons in via een speciale site, zodat we, na betaling van de kosten, verzekerd waren van een startbewijs. Begin dit jaar begonnen we met het trainingsschema om dinsdag 21 juli 2020 in alle vroegte aan onze uitdaging te beginnen. We waren goed op weg en beleefden ook veel plezier aan al die wandelingen. Toen we half maart de eerste keer 25 km hadden gelopen gaven we elkaar een high five en zeiden tegen elkaar: ‘die 4daagse gaat ons vast lukken’. Maar zover kwam het niet. U weet het: corona zorgde er voor dat ook dit grootse evenement dit jaar niet doorgaat. Deze week vraag ik mezelf regelmatig af hoe het gegaan zal zijn…..In ieder geval is het deze dagen heerlijk wandelweer.

Daarom deze week toch maar de wandelschoenen aangedaan, rugzak met proviand mee en een mooie wandeling door de duinen gemaakt. Al mijmerend gingen de afgelopen maanden in gedachte aan mij voorbij. De coronatijd heeft ons veel gebracht. Naast de nodige ellende voor velen, ook nieuwe inzichten hoe de tijd in te delen. In mijn omgeving hoorde ik vaak zeggen dat ‘mensen tot rust’ waren gekomen. En dit graag willen vasthouden…..

Ook bracht het ons nieuwe woorden. Woorden die kenmerkend zijn voor corona. Maar ook bekende woorden die voorlopig vooral geassocieerd zullen worden met corona, zoals: Anderhalvemetersamenleving. Covid-19, Balkonbingo, Coronakilo’s, Dashboard, Hamsteren, Intelligente lockdown, Kuchschermen, Nieuwe normaal, Mondkapjes, Raamzwaaien, Quarantaine, Trackingapps. Ik las zelfs ergens dat er inmiddels al zo'n 700 coronawoorden zijn.

Naast woorden bracht corona ons ook namen van personen die we voortaan associëren met het covid-19. Mensen waar we opeens dagelijks over lazen, ze hoorden op radio en zagen op tv: Jaap van Dissel, Diederik Gommers, Marion Koopmans, Ab Osterhaus. Anne Wensing. Om er maar eens een paar te noemen. Personen die ik tot een paar weken geleden vaak op de tv zag verschijnen. Het zijn bekende Nederlanders geworden. Ik zal ze een beetje missen.

Terug van de wandeling maak ik een kop koffie en pak mijn puzzelboekje. Een nieuwe hobby die ik aan de coronatijd heb overgehouden: het oplossen van woordzoekers. Hoe lang zal het duren voordat bovenstaande ‘corona woorden’ in de puzzels worden verwerkt?

Houdoe.