Voor einde van dit jaar wordt duidelijk  waar de tuinvereniging definitief komt. | Foto: pr.
Voor einde van dit jaar wordt duidelijk waar de tuinvereniging definitief komt. | Foto: pr. Foto: pr

Volkstuin Vereniging ‘De Kwaaie Margen’ duidelijkheid over toekomst

n We willen graag op huidige locatie blijven

Visie n Wethouder Mostert en Projectleider Peet brachten vorige week vrijdag, op uitnodiging van de tuinvereniging, een bezoek aan de Volkstuinvereniging De Kwaaie Margen, een tuinvereniging die eind vorig jaar 35 jaar bestond.

Buiten op 1,5 meter afstand werd de wethouder en projectleider ontvangen door een twintigtal leden van de tuinvereniging.


Onder het genot van een kop koffie werd door de voorzitter Aalbers een inleidend woord gesproken. Hierin benadrukte hij dat de huidige volkstuin volledig past in de visie van de gemeente Katwijk. De tuinvereniging sluit, qua groen, perfect aan bij de nog te realiseren Limes zone. Ook de uitgangspunten van de gemeente, zoals: groen, versterken van onderlinge contacten, gezond, recreatief en duurzaam zijn kernbegrippen die allemaal van toepassing zijn op de tuinvereniging. De vereniging pleit dan ook om op de huidige locatie, midden in Valkenburg, te mogen blijven.


Toezegging

Wethouder Mostert lichte de visie van de gemeente toe. Voor de wethouder is het belangrijk dat rond OV-knooppunten ook gebouwd gaat worden waardoor de nieuwe bewoners verleid wordt om te kiezen voor OV en niet voor de auto. De wethouder is ook voor duidelijkheid waar de leden om vroegen. Al ruim 10 jaar wordt er gesproken dat de vereniging van de huidige locatie weg moet. Afgesproken is dat voor einde van dit jaar duidelijk is waar de tuinvereniging definitief komt.

De vereniging is blij met de toezeggingen van de wethouder en hopen dat ze, met deze inspraak, mogen blijven op de huidige locatie. Na de koffie werden de tuinen door de heer Mostert en Mevrouw Peet geïnspecteerd. Na afloop van deze ronde stond één van de oudste leden van de vereniging, de heer Kromhout, de wethouder en projectleider op te wachten met een prachtige bos bloemen uit eigen tuin.


Voor de N206 ir. G. Tjalmaweg

n 16 ideeën voor hinderbeperkende maatregelen

Aanvullend n De provincie Zuid-Holland deed onlangs een oproep om ideeën in te zenden voor aanvullende hinderbeperkende maatregelen ten behoeve van de tijdelijke noordelijke verlegging van de N206 ir. G. Tjalmaweg bij Valkenburg.

Hierop zijn 16 ideeën ingediend, die nu door bewoners en ondernemers in een werkgroep worden besproken.
De 16 ideeën zijn onder te verdelen in 4 thema’s.



Groen
Tiny Forest
Valkenburg wordt “weer” groen
Veel groen terug, werkzaamheden overdag en geluidswal
Reguleren buitenruimtes (naar juiste locaties)

(Fiets)bereikbaarheid
Fietsbruggetje botenpad
Toegankelijk Valkenburg
Autowegen rond school, fietsvriendelijk maken
Tijdelijk fietspad


Geluid
Geluid regisseren door decibelbekeuring
Gebogen geluidscherm
Geluidsscherm


Noodvoorzieningen OBS De Dubbelburg
Stages voor creatieve slimme Katwijkse inwoners
Noodvoorziening (lokalen) ten behoeve van OBS De Dubbelburg (4 x)


Voor de werkgroep hebben zich 9 bewoners en ondernemers aangemeld. Samen met vertegenwoordigers van de provincie Zuid-Holland, aannemer Boskalis en de gemeente Katwijk bespreken zij volgende week alle ideeën. Het doel is om ieder idee scherp te krijgen, te toetsen aan de spelregels en gezamenlijk te komen tot een lijst van maatregelen die de werkgroep verder laat verkennen.


Hoe verder?

De maatregelen worden deze zomer onderzocht op haalbaarheid voor wat betreft uitvoerbaarheid, tijd, geld en eventuele risico’s. Van alle maatregelen die haalbaar zijn, wordt daarna — als de maatregelen het beschikbare budget overschrijden – een keuze gemaakt. Eind september moet het pakket aanvullende hinderbeperkende maatregel(en) door de provincie worden vastgesteld, zodat ze meegenomen kunnen worden in de planning van aannemer Boskalis.


n Zomeravondwandeling door de duinen

Berkheide n Het IVN regio Leiden organiseert i.s.m. Stichting Duinbehoud de tweede zomeravondwandeling van dit jaar door het prachtige duingebied Berkheide, gelegen tussen Katwijk en Wassenaar.

Woensdagavond 15 juli start de wandeling om 19:30 uur bij de Soefietempel aan de Zuidduinseweg 7 en duurt ca. 2 uur.

Diverse gidsen nemen u mee en vertellen onderweg over het oude zeedorpenlandschap met de kleine akkers en over andere sporen die in de loop der eeuwen achter zijn gelaten. Ontdek de bijzondere plantensoorten en als u geluk heeft ziet u onderweg misschien wel een ree of een vos.

Vanwege het corona-virus worden per gids maximaal 4 deelnemers meegenomen zodat we ons aan de 1,5 meter afstand kunnen houden. Aanmelden is dan ook verplicht. Dat kan per e-mail (h.doornebal@ziggo.nl), of per telefoon (0252-375160). Geef dan uw naam op en het aantal deelnemers.




Advies: kom zo mogelijk op de fiets, er is parkeergeld verschuldigd als u met de auto komt. Neem een jas of trui mee, het kan ’s avonds al flink afkoelen. De wandelingen zijn gratis.