Eind juni 2020: begroeide Tiny Forest. | Foto: pr.
Eind juni 2020: begroeide Tiny Forest. | Foto: pr. Foto: CvdS

Tiny Forest.......bos of onkruid

natuur n Eind maart is het eerste Tiny Forest in de gemeente Katwijk aangelegd: in Rijnsburg aan de Spinozalaan, achter de Koningin Julianaschool.

Het doel van een Tiny Forest is dat er in versteende wijken meer groen moet komen.


Flora en fauna

Bij een mini bos denk je aan kleine bomen en struiken. Waar mensen van kunnen genieten, maar waar ook insecten weer een extra plek krijgen.

Nu, drie maanden verder is het Tiny Forest begroeid. De een geniet van de zoemende insecten in de veelal groene planten, een ander noemt het een wildernis en kan het geen verrijking van de omgeving vinden.

Wat je er ook van vindt van dit stukje natuur in woonwijk Westerhaghe….uit onderzoek blijkt dat minibossen veel positieve effecten hebben voor de omgeving.

Kleine bosjes slaan per vierkante meter méér CO2 op dan grote bossen. De temperatuur in minibossen is hoger en er komt meer licht bij de bomen, planten en struiken.

Daardoor groeien ze sneller, krijgen ze meer bladeren en zo slaan ze meer en sneller koolstof op.


Online inzage in uw medisch dossier

Zorggroep n Katwijk. Uw huisarts zet uw medische gegevens in haar of zijn computer. Deze medische gegevens kunt u ook zelf online lezen. Op uw telefoon of computer. U kiest een wachtwoord en u kunt zelf inloggen. Alleen u en de huisarts zien uw gegevens.

Elke patiënt heeft recht op inzage in zijn medisch dossier, dat recht was er al veel langer. Vanaf 1 juli is het zo dat u recht hebt op een ‘digitale versie’ van uw dossier. De huisarts hoeft het dossier dus niet meer uit te printen, maar moet dit, als u dit wilt, digitaal beschikbaar geven. Dit gebeurt via een zogenaamd patiëntenportaal. Een patiëntenportaal is hier namelijk een heel handig middel voor. In de gemeente Katwijk is gekozen voor het patiëntenportaal MijnGezondheid.net.


Na het inloggen ziet u het advies van de huisarts, een lijst met al uw medicijnen, medicijnen waar u allergisch voor bent en de uitslagen van onderzoek, bijvoorbeeld bloedonderzoek. Door deze inzage kunt u zich beter op een bezoek aan de huisarts voorbereiden. Het wordt makkelijker om te praten over uw gezondheid en om een goede keuze te maken over uw behandeling. Achteraf kunt u de adviezen van uw huisarts thuis nog eens rustig nalezen. Als blijkt dat de informatie niet klopt dan kunt u dit laten wijzigen.

Ouders of een voogd hebben recht op online inzage van gegevens bij kinderen onder de 12 jaar. Bij kinderen tussen 12 en 16 jaar kan dit alleen met de toestemming van het kind. Het kind kan de gegeven toestemming op elk moment intrekken. Bij kinderen vanaf 16 jaar is inzage niet meer mogelijk. Op deze regels zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld bij kinderen met een verstandelijke beperking.


Alle huisartsen en apothekers in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg bieden MijnGezondheid.net dankzij de zorgverzekeraars gratis aan. De app Medgemak is een (eveneens gratis) aanvulling op dit patiëntenportaal. Koppel de app MedGemak eenmalig aan uw MijnGezondheid.net account en log vervolgens in met een code. Via uw telefoon heeft u 24/7 inzicht in uw medicijnen en bestelt u deze direct online. Heeft u een vraag over bijvoorbeeld een bepaalde lichamelijke klacht of over het gebruik van uw medicatie? Stel u vraag dan aan uw huisarts of apotheek via deze app. Bent u ongerust over een verdacht plekje of kunt u uw vraag lastig omschrijven? Stuur dan een foto mee. Dit gebeurt op een betrouwbare en veilige manier.

Interesse? Vul dan het aanmeldformulier op de website van uw huisarts in of geef aan één van de medewerkers van de praktijk of apotheek door dat u MijnGezondheid.net wilt gaan gebruiken.


Krasse Knarren aan zet

Behoeften n Hoe mooi kan het zijn om weer iets voor iemand te betekenen. Hoe fijn is het om weer mee te tellen in een gemeenschap. Hoe blij kun je worden van een simpel woordje van waardering, van een schouderklopje.

Het zijn allemaal behoeften die voor iedereen gelden en wensen waar vooral veel van onze oudere medemensen mee rondlopen. Ook zij willen zo graag weer meetellen in onze jachtige maatschappij.


Mag ik u voorstellen aan Peterina Ravensbergen, een 55-jarige vrouw uit Rijnsburg. Zij is alleenstaand en moeder van vijf kinderen, die intussen allemaal zijn uitgevlogen.

Enkele jaren geleden kwam zij in contact met de ‘Krasse Knarren’ en zij werd meteen enthousiast over de manier van leven en wonen, zoals die door de Krasse Knarren wordt uitgedragen. Peterina: ‘Dit is echt iets voor mij’.

Vooral het samen voor elkaar zorgen, spreekt haar aan. Zij noemt zichzelf een ‘mensenmens’ en ze probeert haar sociale contacten steeds uit te breiden.


Oma Soep

Bij de Valkenburgse voetbalvereniging Valken 68 is zij sinds drie jaar vrijwilligster in de kantine. Ze staat daar bekend als ‘Oma Soep’. Dat ze daar zeer gewaardeerd wordt, blijkt wel uit het feit dat ze is uitgeroepen tot ‘vrijwilliger van het jaar’.

Peterina: ‘Gelukkig gaat het met de Corona-besmettingen weer de goede kant op en hopelijk wordt de sportieve draad binnenkort weer opgepakt’. Peterina kijkt er naar uit.


Plannen

Voor wat betreft haar toekomst kijkt ze uit naar een sociale huurwoning in de ‘Julianahof’ in Rijnsburg. Peterina ziet het heel positief: ‘Ik hoef maar een klein huisje. Ze hoopt daarvoor in aanmerking te komen. Ik ben alleenstaand en laat een huis achter met vier slaapkamers’. Een prachtig voorbeeld van doorstroming.


Eenmaal verhuisd naar de nieuwe knarrenhof heeft ze allerlei plannen. Ze heeft allerlei hobby's, zoals handwerken en koken. Dat allemaal het liefst samen met andere mensen. De ‘naboarschap’, zoals zij die ziet kan in een knarrenhof prima worden gerealiseerd. Voor elkaar een boodschap doen, transport regelen naar de huisdokter, samen handwerken of zomaar een praatje maken.


Kortom, voor elkaar zorgen. Dat is dan ook precies wat ze graag zou willen.

Haar motto is dan ook ‘Samen zorgen voor elkaar’.



Jan Eikmans

Initiatiefgroep

Krasse Knarren Katwijk

www.knarrenkatwijk.nl


Eind maart 2020: aanleg van Tiny Forest. | Foto: CvdS.
Peterina Ravensbergen. | Foto: pr