De gedecoreerde brandweerlieden. | Foto: Rokki Fotografie.
De gedecoreerde brandweerlieden. | Foto: Rokki Fotografie. Foto: rokki fotografie

Lintjes en lovende woorden voor brandweerlieden en vrijwillgers

n Landelijke opdracht om dit alsnog te vieren

hulde n Er was afgelopen zaterdag een speciale ‘uitruk’ van de Katwijkse brandweer. Geen loeiende sirenes en zwaailichten op de wagen met de in werkuniformen gehulde brandweerlieden op weg naar calamiteiten. Nee, in alle rust en in het ‘nette uniform’ richting restaurant Limes aan de Rijn in Valkenburg.

Door Piet van Kampen

Vergezeld van een beperkt aantal familieleden werden de 28 brandweerlieden uit Rijnsburg, Katwijk en Valkenburg in verschillende sessies, voor- en na de middag door burgemeester Cornelis Visser in het zonnetje gezet. Dit om de groepen beperkt te houden en om die reden was er dit jaar niet gekozen voor de TheaterHangaar.


Katwijks eerste burger onderstreepte het belang van een Koninklijke Onderscheiding en sprak waardering uit voor degenen die de mensen nomineren om hiervoor in aanmerking te komen. ‘Er moet heel wat voor worden gedaan’. Hij sprak over een spannend vak en vergat ook niet de partners op de achtergrond mee te nemen in zijn waarderende woorden.

Commandant Hans Zuidijk van veiligheidsregio Hollands Midden was ook aanwezig bij de uitreiking. Hij benadrukte de erkenning en waardering die brandweerlieden verdienen als zij weer eens een prestatie hebben geleverd. ‘Ook de vrouwen die hun mannetje staan. Jullie zijn onbetaalbaar’, prees hij alle aanwezige brandweerlieden.


Protocol

Vanwege het coronavirus was ook het protocol aangepast.

Burgemeester Visser die voor elk lid wel een karakterschets of anekdote in huis had, speldde de lintjes niet zelf op. Dit was een leuk en dankbaar klusje voor de echtgenotes(n).

Ook de bloemen kon men na afloop apart meenemen en de foto’s werden individueel genomen in plaats van een groepsfoto.


Anders dan anders, maar de waardering was er niet minder om.

Alle 28 aanwezige brandweerlieden waren 20 jaar of zelfs veel langer aan de diverse korpsen verbonden en werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Van de Post Rijnsburg viel de eer te beurt aan J.N.E. van Egmond, M.C. Verhoef, W.A. van der Meij, N. van Egmond, F.H. Donck en A. van Egmond.


Van de Post Valkenburg was de onderscheiding voor S. Terhorst, P. Freke, G. de Ruijter, A.J. van der Nagel en M.J. de Vries.


Van de Post Katwijk waren dit D.L. van Belen, C. van Egmond, J.G. van der Nagel, A. van der Plas, A.J. Houwaard, G.J. van der Bent, C.N.G. Rijnsent, D. van der Plas, G. Guijt, J. Slijkhuis, C. Wolthaus, K.C. Jonker, L. Klaassen, M.J. Meijvogel, W.A.J. van Duijvenvoorde en als enige vrouw W.L.M. Lange.


Traditionele lintjesregen

Een dag eerder was het restaurant het decor van de uitreiking van de traditionele lintjesregen. Eind april heeft burgemeester Visser veelal telefonisch individueel contact gezocht met de benoemden.


Nu was het tijd om de onderscheiding persoonlijk uit te reiken.

De 26 uitverkorenen werden in twee groepen opgesplitst waarvan de eerste groep ’s morgens werd gehuldigd en de tweede groep na de middag.



Inhaaldag lintjesregen met aangepast protocol


‘Het was de landelijke opdracht om de uitreiking op deze dag plaats te laten vinden en ik ben blij om het alsnog hier op deze manier te kunnen vieren’, lichtte de burgervader toe, die de partners de opdracht gaf om de lintjes op te spelden.

Vervolgens sprak burgemeester Visser de bekende lovende woorden van waardering voor de rol en bijdrage in de samenleving waarmee deze burgers zich uitermate verdienstelijk maken.

Het verschil met de traditionele lintjesregen was dat de genomineerden niet meer met een smoes naar de uitreiking werden gelokt maar nu dus welbewust het kleinood gingen ‘ophalen’.

Lid Oranje Nassau en Ridder

Opvallend was het dat er dit jaar geen inwoner van de dorpskern Valkenburg de eer te beurt viel. Degenen die wel de onderscheiding kregen waren uit Katwijk Jules van Beek, Ton Diepenhorst, Jan van Dijk, Jan Buis van Duijvenbode, Piet van Duijvenbode, Coby van Duijvenvoorde-de Vreugd, Huib Hoek, het echtpaar Wim en Corrie Klok, Jaap Kraaijenoord, Jaap van Rijn, Elly Krabbendam-Wesdijk, Erica Remmelzwaal-van Duijvenvoorde, Gijs Kuijt, Jacobus Kuijt, Ans Parlevliet- van Rijn, Wijnand Kuijt en Bas van Rijn.

Uit Rijnsburg kwamen voor het voetlicht: Henk van den Eijkel, Dick Heemskerk, Wim de Mooij, Joke de Mooij-Paauw, Francien Noort-van Rooijen, Wim Soeters en Henk de Wolde.


Voor één man was het ridderschap weggelegd, net een graadje hoger dan het lidmaatschap in dezelfde orde. De titel Ridder in de Orde van Oranje Nassau was weggelegd voor Hans van Rhijn uit Katwijk.