Kosten jeugdzorg stijgen de pan uit

verantwoordelijkheid n De kosten voor jeugdzorg blijven maar stijgen. Voor gemeenten in de regio Hollands Midden reden om niet akkoord te gaan met de regionale begroting Jeugdhulp 2020-2024. Katwijk zou door die stijging dit jaar 750.000 euro meer kwijt zijn.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Het Rijk heeft de verantwoordelijkheid voor de jeugdhulp vijf jaar geleden overgedragen aan de gemeenten. Sindsdien koopt Katwijk de jeugdhulp in samen met de andere gemeenten in de regio Holland Rijnland.


In vier jaar tijd zijn de totale regionale kosten gestegen van ca. 71 miljoen naar ca. 84 miljoen. Ook andere regio’s kampen met stijgende uitgaven. Omdat het Rijk lang niet alles compenseert, drukken de kosten voor jeugdzorg zwaar op gemeentelijke begrotingen.


kwetsbaar

De Katwijkse gemeenteraad besprak vorige week mogelijke maatregelen om het tekort te beperken. Lastig, want de raadsfracties willen niet inboeten op kwaliteit.


‘Kwetsbare kinderen moeten snel de juiste hulp krijgen. Ze mogen niet tussen wal en schip vallen’, vindt Danny Dubbeldam van DURF.

‘Elk voorstel dat geld bespaart, maar de kwaliteit vermindert, zullen wij niet steunen’, maakt Tom Reedijk (PvdA) duidelijk.

Jan van Dam van de SGP: ‘We zijn voor goede zorg, maar die moet wel betaalbaar zijn.’ Zo denkt VVD Katwijk en D66 er ook over.


KiesKatwijk en Fractie Smits wijzen op de ‘beheersbaarheid van het budget’. ‘Ik vermoed een gebrek aan leiderschap. Misschien moeten we het anders gaan proberen’, stelt Jaap Haasnoot van KiesKatwijk voor. ‘Misschien moeten we meer lokaal gaan regelen’, sluit Amy Guijt (GemeenteBelangen) aan.

Atie Kuijt-van den Oever (ChristenUnie) is van mening dat er landelijk iets moet veranderen. ‘Het is dieptriest dat we zo weinig geld van het Rijk krijgen. Laten we samen met andere gemeenten een lobby starten.’

Daar kan onder meer Hart Voor Katwijk zich in vinden. ‘We moeten druk blijven uitoefenen’, aldus Leon Krijgsman.

Jacco van Duijn van het CDA vraagt zich af, of familie en verenigingen bij jeugdhulp betrokken kunnen worden. ‘It takes a village to raise a child. Speel daar als gemeente op in.’


Om de kosten omlaag te krijgen, wordt onder meer voorgesteld om een maximum aantal uren per behandeltraject in te stellen, individuele trajecten om te zetten naar groepsbehandelingen, kritisch te kijken naar persoonsgebonden budgetten en meer lokaal zaken te regelen.

‘Moeten we niet te snel en niet te vaak overgaan op medicijnen? Is specialistische jeugdhulp altijd de oplossing?’, verwoordt wethouder Corien van Starkenburg enkele maatregelen. En moeten we niet gewoon accepteren, dat honderd procent gelukkig zijn niet bestaat?, voegt ze daaraan toe.


‘We moeten een maatschappelijk debat starten over wat we normaal vinden en wat noodzakelijk is. En daarbij ook uitgaan van de eigen kracht’, stelt Van Starkenburg.