Leden van Wijkraad Rijnsburg in gesprek met wethouder Nagtegaal. | Foto: pr.
Leden van Wijkraad Rijnsburg in gesprek met wethouder Nagtegaal. | Foto: pr. Foto: pr

n Wijkraad in gesprek met wethouder Nagtegaal

Verkeer Brouwerstraat blijft lastig en moeilijk onderwerp

Aandacht n In de Burgt heeft onlangs een goed gesprek plaatsgevonden met wethouder Nagtegaal en de leden van Wijkraad Rijnsburg.

Uiteraard stond het onderwerp Brouwerstraat en de doorstroming van het verkeer door Rijnsburg op de agenda. Hierbij ook meegenomen de kruising Oegstgeesterweg – Oranjelaan - Valkenburgerweg i.c. de verkeerslichten.


De wethouder heeft samen met een verkeerskundige ambtenaar aangegeven dat dit een zeer lastig en moeilijk onderwerp is. In de komende periode zal de verkeerskundige met betrokkenen (bewoners, bedrijven en de wijkraad in gesprek gaan om te bezien wat wenselijk en mogelijk is.


Aansluitend zal er een advies volgen. Dit zal wethouder Nagtegaal met de gemeenteraad gaan bespreken. De maanden juli en augustus 2020 zijn genoemd om duidelijkheid te scheppen.


Aandacht voor onoverzichtelijk plein Noordeinde

‘Voor de wijkraad is het belangrijk dat er nu eindelijk een standpunt wordt ingenomen waarmee we verder kunnen. Een veilige Brouwerstraat is hierbij het uitgangspunt’, aldus vice-voorzitter Ben van den Nouland.


Tijdens het gesprek is ook gesproken over de bijzondere situatie van het plein aan het Noordeinde, voor het Eetkafé. Dit plein is erg onoverzichtelijk voor de fietsers en voetgangers met alle gevolgen van dien. Echter, volgens de huidige verkeersinrichting (30 km zone) is deze constructie wel goed uitgevoerd. De wijkraad en gemeente zijn het overigens wel met elkaar eens dat deze situatie niet wenselijk is. De verkeerskundige heeft aangegeven dat hij met een advies gaat komen om de verkeersveiligheid voor alle partijen te verbeteren. Uiteraard is de wijkraad blij met deze toezegging en wacht zijn bevindingen af.

Naast deze onderwerpen is de wijkraad o.a. bijgepraat over de plannen rondom de groenvoorzieningen; de nieuwbouw Frederiksoord-zuid en het fietsbeleidsplan (oversteken bij rotondes).


Belangstelling wijkraad

Heeft u vragen aan de wijkraad over onderwerpen die aandacht verdienen, dan kunt u contact met hen opnemen door een mail te sturen naar: info@wijkraadrijnsburg.nl


De wijkraad heeft ook nog een vacature openstaan om het team te versterken. Wellicht een kans om met uw/jouw expertise hier een toegevoegde waarde in te kunnen zijn. Kijk voor aanvullende informatie ook op de website
www.wijkraadrijnsburg.nl.


Gemeente verwijdert eikenprocessierups

nesten n In mei, juni en juli zijn op veel eikenbomen in vrijwel heel Nederland eikenprocessierupsen te vinden. Na onderzoek blijkt dat in Katwijk totaal 26 nesten aanwezig zijn. De bomen met deze nesten worden gemarkeerd met een waarschuwingslint.

Het gaat om 13 nesten in bomen aan de Nijverheidsstraat en 4 nesten in bomen langs de Lageweg (’t Heen), 6 nesten in bomen langs de Biltlaan (tussen Pollux en Schorpioen) en 3 nesten in bomen in het Panbos. Omdat de brandharen zich door de lucht kunnen verplaatsen kan dit gezondheidsklachten veroorzaken. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen worden alle nesten in de week van 23 tot 29 juni verwijderd.


De eikenprocessierupsen gaan vooral ‘s nachts groepsgewijs op zoek naar eten (eikenbladeren); vandaar de naam Eikenprocessierups. Na contact met de brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en/of aan de luchtwegen.

Meer informatie over de eikenprocessierups en wat inwoners zelf kunnen doen om overlast te voorkomen staat op de website van de GGD: www.rupsen.info.


Bestrijding

De gemeente volgt voor bestrijding van de rups het advies op van het landelijk platform eikenprocessierups. Alle informatie over de rups in Katwijk wordt door de gemeente geregistreerd in het boombeheersysteem TMS. Bomen die een jaar eerder besmet zijn geweest worden tijdens inspectierondes automatisch het jaar erop gecheckt op aanwezigheid van de eikenprocessierups.


Inwoners die nesten van de eikenprocessierups tegenkomen in de openbare ruimte kunnen dit melden bij de gemeente via: www.fixi.nl De bomen worden door de gemeente geregistreerd en gemarkeerd. De nesten worden verwijderd.