De mantelzorgwoning van de familie Paauw en Bouman. | Foto: Rokki Fotografie.
De mantelzorgwoning van de familie Paauw en Bouman. | Foto: Rokki Fotografie. Foto: rokki fotografie

Wonen in een mantelzorgwoning

n 'Onze eigen bedoening en het gemak van elkaar'

Misschien n is de natuur deze maand wel op zijn mooist. Verse groene bladeren sieren de bomen. Veel bloemen aan planten en struiken springen open en tonen hun prachtige kleuren. Langs de bermen zien we kleurrijke borders met een pallet aan diverse veldbloemen. Het is jammer dat, door de coronacrisis, de Open Tuinen Dag in Rijnsburg zaterdag 20 juni niet door kan gaan. De zesde editie van dit evenement is een jaar uitgesteld.

Tekst: Carin van der Spijk-Kralt.
Foto's: Rokki Fotografie.

‘Begrijpelijk hoor, maar wij hopen dat we volgend jaar weer mee kunnen doen aan deze gezellige dag’, laten Jan (75) en Sjaan (72) Paauw-van der Meij weten. Het echtpaar woont aan de Waardlaan 3 in het bloemendorp. Al een aantal jaar doen zij mee met Open Tuinen Dag Rijnsburg. ‘Het is leuk om je tuin aan andere mensen te laten zien. Maar ook is het leuk om met andere mensen die van tuinieren houden, ervaringen te delen’, vertelt Jan. Hij geeft de organisatie van deze dag dan ook een pluim, want er komt heel wat bij kijken om deze dag te organiseren.


Zoete inval

Het echtpaar Paauw-van der Meij woont op een unieke plek, aan de rand van het centrum van Rijnsburg. Sinds een paar jaar betrekken ze, samen met hun dochter Carola en haar gezin, een unieke, moderne mantelzorgwoning. ‘We hadden nooit gedacht dat dit mogelijk zou zijn’, laat het echtpaar weten.

‘Wij zijn hier met ons gezin in 1987 komen wonen. Het was het ouderlijk huis van Sjaan. Bij mijn schoonouders was het altijd de zoete inval. En dat is het bij ons ook’, vertelt Jan. Zijn vrouw Sjaan vult aan dat familie en vrienden altijd welkom zijn: ‘Er zijn hier al heel wat leuke (familie)feestjes en verjaardagen gevierd. Het zijn mooie momenten die we koesteren’.

Door de jaren heen heeft de familie naastgelegen stukken grond kunnen kopen. ‘Jaren geleden was het plan dat een van onze kinderen hier ook een huis zou gaan bouwen. Maar de vergunning kregen we toen niet rond’, vertelt Jan in het kort. Hij vervolgt: ‘Toen onze schoonzoon Epeus een paar jaar geleden met een gekke bek voorstelde om bij ons te komen wonen zei ik: ‘Als jij de vergunning rond kan krijgen, dan komen wij er met elkaar wel uit. Hij is mede-eigenaar van Bouwbedrijf de Lange-van der Plas…..Een maand later liet hij ons al een tekening zien. Niet veel later was de vergunning van deze mantelzorgwoning in aantocht.



Een goede tuinierder heeft geen onkruid


Sjaan vertelt verder: ‘We wonen nu met elkaar onder één dak. Het huis is zo gebouwd dat we beide onze eigen entree hebben en ons eigen woongedeelte. Binnendoor is er toegang naar de beide woningen. Gelukkig hebben we nog geen mantelzorg nodig. En het is heerlijk om zo met het gezin van onze dochter samen te wonen. We hebben onze eigen bedoening en daarbij het gemak van elkaar.’


Schoffelen

Tuinieren is de grote hobby van Jan Paauw. ‘Door de jaren heen zie je de tuin veranderen. Toen onze kinderen nog jong waren hadden we een weiland met paarden en pony’s. Ook dat is nu tuin geworden. Er staan nog twee bomen uit de tijd van mijn schoonouders. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Het mooiste moment van de dag is 6 uur ’s ochtends tot een uurtje of 8. Dan is het nog helemaal stil en hoor je een concert van vogels. Er zitten ijsvogels maar ook lopen er hazen door de parkachtige tuin. Op jaar basis zijn er maar weinig dagen dat het te slecht weer is om in de tuin te werken’, vertelt Jan, die regelmatig hulp krijgt van zwager Gerrit Freke. ‘Natuurlijk is het veel werk om de tuin er prachtig bij te laten liggen. Maar als ik de border witte calla’s zie, of de stamrozen tussen het groen langs de oprijlaan. Dan geniet ik elke keer weer.’

In de tuin zijn geen buxusbollen meer te zien. ‘We hadden 65 grote bollen staan, die helaas allemaal aangevreten waren door de buxusrups en mot. Daar was geen houden meer aan. Nee, ik gebruik geen bestrijdingsmiddelen in de tuin. Insecten en vogels zijn belangrijk voor de tuin’, aldus Jan.

Op de vraag wat de mooiste plek van de tuin is noemen Jan en Sjaan gelijktijdig de vijver met daarin het beeld van een tweeling. Maar ook het uitzicht vanaf het terras geeft elk seizoen een prachtig beeld.

Om de tuin netjes te houden geeft Jan als tip dat schoffelen heel belangrijk is. ‘Een goede tuinierder heeft geen onkruid. Je moet schoffelen om een vuiltje niet de kans te geven te groeien. Maar bovenal is het belangrijk dat je tuinieren leuk vindt. Dan komt die mooie tuin vanzelf wel.’

Jan en Sjaan Paauw hopen volgend jaar weer velen te ontmoeten tijdens de Open Tuinen Dag zaterdag 19 juni 2021.

Uitzicht vanaf het terras op de vijver in de tuin. | Foto: Rokki Fotografie.