Bouwen

Op onze planeet leven bijna 8 miljard mensen. Dat zijn er vier keer zoveel als 100 jaar geleden. Het hadden er wellicht al 10 miljard kunnen zijn als we verschoond waren gebleven van wereldoorlogen, genociden, pandemieën e.d. Doem- en complottheorie denkers zijn ervan overtuigd dat de corona pandemie die de wereld nu treft niet zomaar is ontstaan. Neen, die is bedacht en bedoeld om de snelle bevolkingsgroei een halt toe te roepen. Je kunt alleen maar hopen dat ze het volkomen mis hebben.

De lokale media bericht steeds vaker over de o zo broodnodige toekomstige woningbouw. Op het gemeentehuis hangt een sfeertje van: Bouwen, bouwen, bouwen. Alleen wanneer is niet helemaal duidelijk. Hoe lang wachten we al niet op de realisatie van aangekondigde bouwplannen. Hoeveel sfeervolle impressies van bijv. Nieuw Valkenburg kunnen ze nog verwachten voordat er daadwerkelijk een schop in de grond gaat. Het zijn gek genoeg ook vaak dezelfde projectontwikkelaars die bij de gemeente de plannen presenteren. Zo wil Ouwehand Bouw Frederiksoord-Zuid volbouwen. Geen probleem, maar zou Ouwehand niet Hof van Rijnsburg gaan bouwen, op het voormalige garage Dijksman terrein? Wethouder Mostert liet weten dat er in de nieuwe wijk Frederiksoord-Zuid misschien studio’s voor jongeren komen. Ik betwijfel dat. De jaren geleden beloofde studio’s in de Duinvallei zijn er ook nog steeds niet.

Mostert gaat er naar kijken. Maar in kijken kun je niet wonen. Hij kan beter locaties gaan spotten waar gebouwd kan worden, waar desnoods tijdelijke woningen een plekje kunnen krijgen. Het oude groenteveiling terrein bijv. net over de Sandtlaanbrug. Daar ligt al 15 jaar lang een perceel grond braak, eigendom van projectontwikkelaar De Raad. Maar eens een keertje mee babbelen. In de Hoornes ligt sinds afgelopen najaar ook een perceel grond braak. Dunavie liet er flats slopen maar vergat een plan voor nieuwbouw uit te werken. Infrastructuur is aanwezig, dus tijdelijke woningbouw moet toch geen probleem zijn. Heel wat (jonge) mensen in deze gemeente wachten al jaren op een huis. Aan gladde praatjes en mooie impressieplaatjes hebben ze niets. Wel aan een wethouder en een gemeenteraad die eindelijk eens in beweging komt. Projectontwikkelaars hoeven zich overigens in de toekomst waarschijnlijk niet meer druk te maken over waar woningeigenaren hun auto moeten parkeren. Als het een beetje tegenzit komen er straks huizen zonder een eigen parkeerplaats. Vooral voor ons Rijnsburgers is dat bijna ondenkbaar. Er is een groep die alles met de auto doet, en die moet je wel ergens kunnen stallen. Maar weet u gezien de snelheid waarmee bouwplannen worden uitgevoerd hoeven we ons over dat plan voorlopig geen zorgen te maken.

Reageren?
uicatcher@gmail.com