Afgelopen maandagmorgen: de leerlingen van groep 8 van de Wilhelminaschool oefenen voor hun musical. | Foto: pr.
Afgelopen maandagmorgen: de leerlingen van groep 8 van de Wilhelminaschool oefenen voor hun musical. | Foto: pr. Foto: pr

Afscheid groep 8 coronaproof

n ‘We maken er een onvergetelijke tijd van’

basis n Het afscheid van de basisschool. Hoe bijzonder is dat? Groep 8 staat in het teken van voorbereiden op de middelbare school. Na de bekende Cito-toets is het dan tijd om met de medeleerlingen een musical in te studeren en de voorbereidingen te treffen voor het schoolkamp.

Door Carin van der Spijk-Kralt.

Het coronavirus maakt alles anders. Ook het afscheid van de basisschool gaat dit jaar anders gevierd worden. Met nog een paar weken ‘basisschool’ te gaan bereiden de leerlingen en hun juffen en meesters zich voor op een spetterend afscheid. Ook al moet men zich aan de RIVM regels houden, de leerlingen van groep 8 mogen dit afscheid niet vergeten.


'De nacht van 8' in plaats van schoolkamp

De teams van de verschillende basisscholen in Rijnsburg en Valkenburg zijn druk bezig met de voorbereidingen.


Op de Schakel gaat het afscheid van groep 8 sober gevierd worden. ‘Dit betekent geen speciale avond voor opa's en oma's, geen gezamenlijke feestmiddag(buffet) met ouders, leerlingen en leerkrachten etc. Het zullen twee avonden zijn, geheel coronaproof (1.5 meter afstand en beperkt aantal ouders). Alleen de ouders worden uitgenodigd en er zal een live stream komen voor eventuele opa's, oma's en belangstellenden. We hebben veel overleg met de ouders van groep 8 en we zullen samen ervoor zorgen dat het een prachtig afscheid zal worden’, laat plaatsvervangend directeur Mieke Suijkerbuijk weten.


Omdat het schoolkamp niet door kan gaan, komen de leerlingen van groep 8 van de Wilhelminaschool een nachtje op school slapen. ‘Hoewel slapen…..we gaan dan allerlei leuke activiteiten doen’, vertelt directeur Albert Heus. ‘De schoolmusical wilden we graag door laten gaan. Toen de corona ellende begon hebben we direct contact gezocht met de Immanuelkerk om onze afscheidsavond daar te kunnen houden. In de kerk is voldoende ruimte om alle ouders met de kinderen te ontvangen en de anderhalve meter maatregel in acht te houden in één zaal. De afgelopen weken is er hard geoefend. Dit gebeurde online via Google classroom. De helft van de kinderen zat in de klas en de andere helft deed thuis mee. Het ging hierbij vooral om het oefenen van de teksten. Ook zijn alle spullen verzameld van het decor en is het decor gebouwd in school. Vanaf deze week wordt er met elkaar in de hal van de school hard geoefend met spelen en zingen’, aldus de directeur. In de week van 29 juni t/m 3 juli wordt de musical in de hal opgenomen. Albert Heus:
‘In zo’n grote en vrijwel lege kerk komt een musical spelen niet over, vandaar dat we première hebben op de afscheidsavond 9 juni voor alle kinderen met hun ouders. We laten de musical zien via de beamer, minder leuk en spontaan maar de beste oplossing. Wij vinden het al leuk dat alle ouders en kinderen erbij kunnen zijn. We denken nog na over een life stream voor belangstellenden, o.a. opa’s en oma’s’.


De leerlingen van groep 8 van de Oranje Nassauschool vieren hun afscheid tijdens 'de nacht van 8'. Deze duurt van vrijdagochtend 3 juli 9.00 uur tot zaterdagochtend ongeveer 11.30 zijn. Petra Westra, leerkracht groep 8 vertelt: ‘We slapen op school en zijn bezig om een afwisselend programma samen te stellen met actieve, creatieve en sociale opdrachten. Wat? Dat blijft voor de kinderen nog een verrassing. Maar van slapen zal er weinig terecht komen.’ De laatste schoolweek van groep 8 zal ook anders zijn dan in 'normale' jaren. ‘Geen spelletjesmiddag voor de gehele school, en het spelen van de musical voor alle groepen zal waarschijnlijk niet kunnen. Maar, het echte afscheid van de kinderen zal inhoudelijk hetzelfde zijn als normaal’, aldus juf Westra. De musical zal worden opgevoerd in de Open Hof kerk, waarbij alle ouders aanwezig mogen zijn.


Groep 8 van de Julianaschool is bezig met het instuderen van een afscheidsmusical, waarbij de teksten en liedjes door de kinderen zelf geschreven zijn. ‘De kinderen zullen tijdens de afscheidsavond voor hun ouders optreden. Dit optreden zal in De Voorhof plaatsvinden, zodat we kunnen voldoen aan alle richtlijnen’, laat directeur Henk-Jan Glasbergen weten. Helaas past een meerdaags schoolkamp niet binnen de mogelijkheden. ‘Maar we zullen de leerlingen op een andere manier een feestelijk afscheid van school geven. De invulling daarvan staat op dit moment nog niet vast’, aldus Glasbergen.


Het afscheid van groep 8 van CBS De Burcht uit Valkenburg staat in het teken van gezellige contactmomenten met de klasgenoten. ‘De meesters van de groepen 8 maken er een zo’n gaaf en gezellig mogelijke tijd van’, vertelt directeur Robbert van Rietschoten. De oudste leerlingen van De Burcht gaan eind juni een paar dagen met elkaar op stap. ‘We blijven in de omgeving van de gemeente Katwijk en gaan een aantal activiteiten ondernemen zoals, een zeskamp, bootcamp, activiteiten op het strand bij Surfschool Katwijk, pizza eten en film kijken. Het echte afscheid vindt plaats op woensdagavond 8 juli in Hangaar 2 op voormalig Vliegkamp Valkenburg. De insteek van deze periode is anders dan we gewend zijn, maar met elkaar zullen we er een onvergetelijke tijd van maken, aldus Van Rietschoten.