Vernieuwd gemeentehuis wordt geen ‘kantoortuin’

Het n gemeentehuis wordt geen kantoortuin, maar een ‘stilte-, semi-dynamieke en dynamieke zonering, waarbij er rekening is gehouden met scheidingswanden en geluiddempende materialen.’

Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten in reactie op vragen van Jaap Haasnoot van KiesKatwijk.

Het raadslid haalde een tv-uitzending van De Monitor erbij waarin duidelijk werd dat het concept kantoortuin niet alleen maar voordelen heeft. Vanwege de coronacrisis lijkt het erop dat kantoren en met name kantoortuinen blijvend anders ingericht moeten worden op basis van de zogenoemde ‘anderhalvemetersamenleving’.

Het gemeentehuis aan de Zeeweg ondergaat op het moment een interne verbouwing en een beperkte uitbreiding voor een nieuwe entree en publieksruimte. De verbouwing is bedoeld om alle gemeentelijke medewerkers onder één dak te brengen. De afgelopen jaren zat een flink deel van de medewerkers in het Heerenhuys aan de Overrijn in Katwijk-Binnen.

Haasnoot stelde vragen over de verbouwing, die naar zijn mening volgens het ‘kantoortuinconcept’ werd verbouwd. Hij stelde zelfs voor om de werkzaamheden stil te leggen en een alternatief plan te ontwikkelen.


Met een kantoortuin wordt volgens het college bedoeld: ‘Kantoor, waarbij veel medewerkers (doorgaans meer dan 12) bij elkaar in dezelfde ruimte werkzaam zijn, zonder scheidingswanden’. Daarvan is volgens het college geen sprake. Het wordt een ‘stilte-, semi-dynamieke en dynamieke zonering, waarbij er rekening is gehouden met scheidingswanden en geluiddempende materialen’.

In elke zonering komen ‘ook nog eens voldoende stilte- en concentratiewerkplekken’, licht het college verder toe in zijn antwoord. ‘Daarnaast komen er nog extra informele werkplekken, zoals aanlandplekken en het werkcafé (die hebben een andere functie dan de Arbo-conforme werkplekken).’


Sluiting drugspanden

Burgemeester n Visser heeft in mei een woning aan de Hoorneslaan in Katwijk Noord gesloten.

In de woning is een handelshoeveelheid harddrugs aangetroffen. De sluiting geldt voor drie maanden. In maart heeft de burgemeester ook een bedrijfspand aan de Roysloot in Rijnsburg gesloten. In dit pand zijn door de politie strafbare voorbereidingshandelingen geconstateerd die wijzen op de distributie van drugs. De burgemeester beschikt over de bevoegdheid tot sluiting van woningen en andere ruimten op grond van de Opiumwet en geeft hiermee uitvoering aan het door de raad vastgestelde veiligheidsbeleid. Heeft u het vermoeden van drugshandel of een hennepkwekerij bij u in de buurt, meld dit bij de politie via 0900-8844 of via Misdaad Anoniem 0800-7000.





In samenwerking met u kan de aanpak van drugsoverlast door politie, Openbaar Ministerie, Woningcorporatie Dunavie en de gemeente succesvol blijven.