Arjan zoomt zijn camera in op het ooievaarsnest. | Foto: CvdS.
Arjan zoomt zijn camera in op het ooievaarsnest. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Natuurfotograaf Arjan Koning

n De Dorpsweide is een favoriete plek om te fotograferen

Hobby n Op verschillende Facebook pagina’s zien we regelmatig prachtige foto’s voorbij komen van Valkenburger Arjan Koning.

Door Carin van der Spijk-Kralt.

Zoals begin deze week op ‘Je bent Valkenburger (Z-H) als…’ een foto van het vliegveld met de tekst: ‘Toen Valkenburg nog een vliegveld had. Uit archief. De Lockheed SP-2H Neptune in landing.

En vorige week op zijn eigen Facebookpagina: Valkenburg ‘Natuurlijk’ een schitterende foto van het ooievaarsnest in de Dorpsweide waarbij het jong goed zichtbaar is.


jong geleerd

De Dorpsweide is voor Arjan Koning (41) een heerlijke plek. Op een van de banken hebben we op gepaste afstand een gesprek over de hobby van Arjan: fotograferen en de natuur.

Als kleine jongen was hij regelmatig in de buurt van het vliegveld Valkenburg te vinden. ‘Ik ging er op de fiets naar toe en vond het een uitdaging om de vliegtuigen te fotograferen. Ook heb ik er weleens een torenvalk gespot en vastgelegd. Dat gebeurde nog met een ouderwets fototoestel met daarin een fotorolletje. Als deze vol was bracht ik deze naar de fotowinkel om de foto’s af te drukken’, vertelt Arjan. Toen sluiting dreigde van dit militaire vliegveld, heeft Arjan met nog veel andere Valkenburgers in 2003 meegedaan aan het protest om het vliegveld open te houden….Helaas, in 2006 ging het vliegveld definitief dicht. ‘Ik vond dat zo jammer en was zo boos, dat ik letterlijk mijn fototoestel in de sloot heb gegooid’, herinnert Arjan zich nog goed.



Toen het vliegveld werd gesloten heb ik mijn fototoestel in de sloot gegooid


Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en een jaar of 8 geleden kocht Arjan toch weer een fotocamera. ‘Dat was een digitaal toestel, van Nikon. Dat werkte natuurlijk veel compacter. Heb ik een foto gemaakt en vind ik deze niet goed, verwijder ik deze gelijk’, vertelt Arjan.

Het was in die tijd toen een bevriende natuurfotograaf hem vroeg een keer mee op pad te gaan om in de vroege ochtend foto’s te maken. Arjan vertelt: ‘We gingen naar Poelpolder tussen Leiden en Oegstgeest. Ik herinner me nog goed de opkomende zon, mist en de rust; dat pakte me en ik vond het geweldig. Dat had ik niet gedacht. Ook de nieuwsgierigheid van wat je tegenkomt…Vanaf dat moment heb ik mijn hobby fotograferen weer opgepakt.’


Een paar keer week gaat Arjan, in het dagelijks leven werkzaam bij een hoveniersbedrijf, ’s avonds op pad met zijn camera. Inmiddels heeft hij een Nikon D7000 met een 600 mm lens. Deze geeft 6 x de optische zoom weer. ‘Het object krijg ik dan ook behoorlijk dichtbij. Door steeds vaker te fotograferen krijg je feeling voor het maken van foto’s en alles wat er om je heen gebeurt’, heeft Arjan ervaren. Hij benadrukt dat hij de foto’s nooit bewerkt: ‘Op het scherm bekijk ik het resultaat. Vind ik het niet goed maak ik direct een nieuwe’.


De Dorpsweide en omgeving van Valkenburg is wel het meest favoriet. Arjan: ‘Er zit en vliegt hier van alles, zoals torenvalk, karekiet, rietzangers, lepelaar, spechten, ijsvogel, halsbandparkieten, zelfs een ransuil. Hiervan heeft Arjan een paar jaar geleden een foto gemaakt met jong. Dat is tot nu toe wel de kers op de taart geweest, ja die sprong er echt uit.’ Door de speciale (natuur) foto’s op de verschillende websites te plaatsen wil hij andere mensen ook laten zien en genieten wat er zo dichtbij huis allemaal in de natuur aanwezig is.


Bijzonder noemt Arjan het feit dat de ooievaarspaal ook al zo snel werd bewoond. Samen met Kimberley van der Nagel heeft Arjan er voor gezorgd dat deze broedpaal een plek in de Dorpsweide heeft gekregen. Mede met hulp van Wijkraad Valkenburg. ‘De paal is zo geplaatst dat de ooievaars van alle kanten het nest kunnen aanvliegen. Het was best spannend of een ooievaarskoppel deze paal zou ontdekken. Het initiatief werd beloond. Het blijkt dat dit voor de ooievaars een veilige plek is. Dat er nu een jong in het nest aanwezig is, is echt ontzettend leuk. Reden te meer voor Arjan om regelmatig de Dorpsweide in te wandelen en de groei van de kleine ooievaar te volgen.


Arjan Koning is ook de vaste fotograaf van ‘Zicht op Valkenburg’ en maakt hij foto’s voor Rederij van Hulst, het bedrijf van zijn zwager Gert-Jan Nell.

Het ooievaarsjong wordt van eten voorzien. | Foto: Arjan Koning.