I can’t breathe

Deze woorden uitgesproken door een zwarte man op het moment dat maar liefst vier politieagenten op hem zaten heeft Amerika compleet op z’n kop gezet. George Floyd kwam door verstikking om het leven. Een knie in zijn nek, daar geplaatst door een witte agent, een fervent aanhanger van de organisatie ‘Make America White Again’ kostte hem zijn leven. De gevolgen van die daad zijn langzamerhand niet meer te overzien. Naast veel vreedzame protesten tegen die weerzinwekkende daad, vonden in tientallen steden op grote schaal plunderingen en vernielingen plaats en werden branden gesticht. Decennialang gekleineerde bevolkingsgroepen pikken het niet meer. Ze gaan los. Het is kennelijk de enige manier om hun jarenlange opgekropte boosheid te uiten. 40 miljoen Amerikanen, vaak deel uit makend van die bevolkingsgroepen, zijn momenteel werkloos en hebben alle tijd om de straat op te gaan. Het coronavirus houdt ze niet tegen. Maar ook hun president niet. In tegendeel, die plaatste meerdere ophitsende tweets. Waar gaat dit eindigen. Anarchie?

Hier maken wij ons druk over dat geniepige virus wat ons leven nu al maanden-lang beheerst. Steeds vaker blijkt inmiddels dat we de maatregelen die nodig zijn om het virus onder controle te krijgen loslaten. Een wandelingetje door het dorp tijdens die heerlijke Pinksterdagen leverde mij het beeld op van tuinen vol met mensen. O, ja vaak familie maar absoluut niet met elkaar samenwonend in het zelfde pand. Heerlijk aan het barbecueën en veelal zonder de anderhalve meter afstand te bewaren. Onze bloemenjongens krijgen langzamerhand weer wat lucht. Ik zie in ieder geval op TV geen beelden meer van wagonladingen doorgedraaide bloemen die vernietigd moeten worden. Hopelijk blijft dat zo. De situatie waarin we zijn beland blijft nog wel even voortbestaan. Van het coronavirus zijn we nog niet af.

Diverse bouwprojecten staan op stapel, maar gaan ze ook van start? In Katwijk wachten heel wat inwoners al geruime tijd op een nieuwe huur- of koopwoning. Ze moeten nog even geduld hebben want na de presentatie van een bouwplan gaan er vaak nog jaren overheen voordat er daadwerkelijk kan worden gebouwd. Een tsunami aan wetten en regels moet worden doorlopen en bezwaren weggewerkt. En als de bouwvergunning in huis is bepaald de projectontwikkelaar uiteindelijk wanneer het project opstart. Iets wat ik nooit heb begrepen is dat daar kennelijk geen termijn aan is gekoppeld. In de KRV gemeenten liggen al decennialang percelen klaar om bebouwd te worden. Beste raadsleden zoekt dat eens uit. Eis bebouwing binnen een acceptabele termijn. Gebeurt dat niet? Einde bouwvergunning. Ik betwijfel het overigens of die regel er ooit gaat komen.

Reageren?
uicatcher@gmail.com