Participatieraad stopt

ontwikkelingen n Het college van burgemeester en wethouders is ‘zeer verbaasd over de stellingname’ van de Participatieraad, die in een brief heeft gesteld zich niet serieus genomen te voelen door de gemeente Katwijk. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Het college was juist bezig met het ‘door ontwikkelen van de Participatieraad tot een Inwonersadviesraad Sociale Vraagstukken’.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De Participatieraad beklaagt zich in haar brief over de gebrekkige communicatie met de gemeente en het feit dat ze niet vanaf het begin af aan bij gemeentelijke beleidsvoering en trajecten betrokken wordt.

‘Eén van de speerpunten van de MAG’, aldus de raad.


De adviesraad werd ook niet op de hoogte gebracht van de brief die de gemeente verstuurde aan ‘kwetsbare’ mensen in Katwijk, waarin maatregelen en mededelingen werden gedaan omtrent de COVID-19-uitbraak.

Daardoor kon de raad op geen enkele manier deze groep informeren of bijstaan bij vragen en/of problemen.

Pogingen om via de gemeente antwoord te krijgen over deze gang van zaken, leidden eveneens tot niets. Pogingen om via de gemeente antwoord te krijgen over deze gang van zaken, leidden tot niets.


Stroef contact

Het college erkent, dat de samenwerking tussen Participatieraad (PR) en gemeente ‘al enige tijd stroef verloopt’. ‘Dat baart ons allen zorgen.’

Waarom die samenwerking stroef verloopt, wordt niet expliciet vermeld. Wel wordt gesteld, dat het nodig is, dat ‘zowel de gemeente als de leden van de Participatieraad een duidelijk beeld hebben van de bedoeling van de Participatieraad’.

Juist vanwege allerlei ontwikkelingen in het sociaal domein, heeft de gemeente behoefte aan een ‘stevige sparringpartner en adviseur vanuit inwonersperspectief’.


Doorontwikkelen

Volgens het college kan de huidige PR met slechts vier leden die rol niet meer vervullen. Eind vorig jaar besloten beide partijen daarom, dat de PR doorontwikkeld moet worden.

‘Vanwege de kwetsbaarheid in omvang en kwaliteit is afgesproken dat de Participatieraad vanaf dat moment een ‘niet actieve status heeft’ totdat we stappen hebben gezet in de doorontwikkeling.

Concreet betekende dat dat de Participatieraad geen advies heeft kunnen uitbrengen op beleidsonderwerpen van de gemeente.’

Vanwege de coronamaatregelen is er vertraging opgelopen in die doorontwikkeling. Volgens het college heeft de PR aangegeven, niet in staat te zijn in gesprek te gaan met de adviseur over de doorontwikkeling.

‘Wij hadden begrip voor deze moeilijke situatie. De stellingname in de brief verbaast ons daarom zeer.’


Het college bedankt de vertrekkende leden voor hun inzet en gaat door met het werven van nieuwe leden voor de Inwonersadviesraad.

Bij de bespreking van de Maatschappelijke Agenda vorige week donderdag in de gemeenteraad, hebben CDA en GemeenteBelangen gevraagd om nog voor de zomer over die doorontwikkeling te praten.



De Participatieraad beklaagt zich in haar brief over de gebrekkige communicatie met de gemeente en het feit dat ze niet vanaf het begin af aan bij gemeentelijke beleidsvoering en trajecten betrokken wordt. ‘Eén van de speerpunten van de MAG’, aldus de raad.

De adviesraad werd ook niet op de hoogte gebracht van de brief die de gemeente verstuurde aan ‘kwetsbare’ mensen in Katwijk, waarin maatregelen en mededelingen werden gedaan omtrent de COVID-19-uitbraak. Daardoor kon de raad op geen enkele manier deze groep informeren of bijstaan bij vragen en/of problemen.

Pogingen om via de gemeente antwoord te krijgen over deze gang van zaken, leidden eveneens tot niets.

‘De clustermanager Servicepunt heeft, ook na het sturen van een mail door het callcenter, niet de moeite genomen om contact op te nemen met de Participatieraad.’

Deze gang van zaken was voor de Participatieraad aanleiding om ermee te stoppen. ‘Dit bevestigt ons gevoel dat de Participatieraad niet betrokken wordt bij de beleidsvoering en niet nauwgezet geïnformeerd wordt door de beleidsmakers van de gemeente Katwijk.’


Uitgroeien tot een gelijkwaardige gesprekspartner

De Participatieraad werd drie jaar geleden ingesteld, nadat de Advies Sociaal Domein na onvrede was opgestapt. ‘Evenals de vorige adviesraad, die in juli 2016 is opgestapt, voelen wij ons niet serieus genomen en we vinden het jammer dat de gemeente landelijke richtlijnen naast zich neerlegt, zoals destijds met de huishoudelijke hulp en nu met de voorschriften van COVID-19. Ook hierover had de Participatieraad graag advies gegeven’.

De raad geeft aan ‘alle begrip te hebben voor andere prioriteiten gezien de huidige situatie’, maar laat ook weten dat de ‘communicatie van de gemeente selectief en onvolledig is’. ‘Dit belemmert de uitvoering van haar taken en maakt de Participatieraad ineffectief en ongeloofwaardig.’

Als laatste advies geeft de Participatieraad de gemeente mee ‘zich te houden aan de landelijke voorschriften van het RIVM betreffende COVID-19. Dit ook omdat het aantal sterfgevallen door corona in Katwijk veel hoger is dan in de omringende gemeenten’.

De Participatieraad had de ambitie om uit te groeien tot een gelijkwaardige gesprekspartner, besluit de raad haar brief aan het college. ‘Het is ons duidelijk geworden dat de gemeente deze ambitie niet deelt.’