De meeste barakken moeten weg om plaats te maken voor waterwinning. | Foto: RD
De meeste barakken moeten weg om plaats te maken voor waterwinning. | Foto: RD Foto: RD

'Belang waterwinning groter dan behoud barakken'

n Verweer gemeente op bezwaren tegen sloop

duingebied n In de gemeentelijke commissie bezwaarschriften zijn vorige week de bezwaren behandeld tegen de sloop van 14 voormalige marinebarakken en het kappen van 340 bomen langs de Wassenaarseweg in Duingebied Berkheide.

Waterbedrijf Dunea wil daar een nieuwe waterwinning aanleggen om in de toekomst te kunnen voldoen aan de vraag naar schoon drinkwater. Daarvoor moeten 14 van de 18 barakken worden gesloopt.


Meerdere bezwaren

Tegen met name de sloop van de barakken zijn meerdere bezwaren ingediend, door onder andere Stichting Cuypersgenootschap, Stichting Menno van Coehoorn, Vereniging Oud Valkenburg en vereniging Buurschap Berkey.

Die betwijfelen of de sloop van die gemeentelijke monumenten noodzakelijk is om plaats te maken voor de nieuwe waterwinning.


In haar verweerschrift stelt de gemeente dat het college van burgemeester en wethouders het belang van behoud van de monumenten heeft afgewogen tegen het belang van de aanvrager.

Het uitbreiden van de waterwinning is volgens de gemeente een ‘algemeen, zwaarwegend openbaar belang’ en wijst daarbij naar de Drinkwaterwet, waarin duurzame veiligstelling van de openbare drinkwatervoorziening zelfs als ‘dwingende reden van groot openbaar belang’ wordt aangemerkt.


Daarnaast spelen grondwaterbescherming en behoud van het Natura 2000 gebied ook een belangrijke rol in de besluitvorming, aldus het verweerschrift.

‘Door minder barakken te behouden, maar de barakken straks wel zoveel mogelijk
openbaar toegankelijk te laten zijn voor het publiek, worden de risico's op grondwaterverontreiniging beperkt’.



Het slopen van de veertien barakken geeft ruimte voor natuurcompensatie en voor recreatie


Door de sloop van de veertien barakken ontstaat ruimte voor natuurcompensatie en voor recreatie, aldus de gemeente.


Bovendien verkeren de barakken volgens de gemeente grotendeels in slechte bouwkundige staat.