Zondag 5 juli is er om 17.00 uur in De Lichtbron een dienst voor kinderen in de basisschoolleeftijd. | Foto: pr.
Zondag 5 juli is er om 17.00 uur in De Lichtbron een dienst voor kinderen in de basisschoolleeftijd. | Foto: pr. Foto: pr

Kerken mogen weer open

n Vanaf 1 juli 100 bezoekers welkom

Voorbereidingen n Met de versoepeling van de coronamaatregelen mogen ook de kerken weer voorzichtig open. Vanaf 1 juni zijn maximaal 30 personen tijdens diensten toegestaan. Vanaf 1 juli worden dat er 100. Maar hoe ga je dit organiseren? De kerken in Rijnsburg en Valkenburg zijn druk bezig met de voorbereidingen.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Scriba van de Hervormde Gemeente Valkenburg, de heer Hans van der Does laat weten: ‘De beperkingen voor het houden van kerkdiensten zijn zo ingrijpend dat wij menen dat deze niet voldoende ruimte bieden voor een belevingsvolle eredienst. Er kan geen gemeentezang zijn en het aantal gemeenteleden wordt beperkt door loting en inschrijving. Dit is een zodanig beperkend regime, dat de betekenis van de eredienst daarmee in het nauw komt. Op dit moment houden wij online-diensten, die door de gemeente zeer worden gewaardeerd. Het houden van zeer beperkte diensten, zou een achteruitgang betekenen. We streven ernaar om per 1 juli weer op zondag kerkdiensten te organiseren die live zullen worden uitgezonden’.


Predikant Ed Buitendijk van Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Valkenburg en Rijnsburg laat weten: dat ‘onze’ kerkdiensten, gecombineerd met Rijnsburg elke zondagmorgen en - middag live via ons YouTube kanaal worden uitgezonden. Dat is in een lege kerk, zonder publiek dus. Daarmee gaan we door tot en met augustus. Daarna hopen we wat meer mensen in de kerkdiensten te kunnen toelaten.’ Tussentijds twee uitzonderingen, meldt Buitendijk. ‘In juli hopen we wel twee keer een dienst te houden met wat meer publiek. Dit alles binnen de op dat moment toegestane kaders die de overheid daarvoor geeft. Zo is er op 5 juli ’s middags om 17.00 uur een dienst waarvoor we de kinderen in de basisschoolleeftijd uitnodigen. Op 12 juli houden we ’s morgens om 09.30 uur een dienst waarbij we ook avondmaal hopen te vieren. Een klein deel van de gemeente is daarbij dan fysiek aanwezig.
En het overgrote deel van de mensen viert het dan thuis gelijktijdig mee via een beeldverbinding. Op dit moment is de commissie van beheer bezig met het maken van een plan/protocol hoe e.e.a. logistiek moet gaan verlopen.’

Collega predikant Pieter Niemeijer laat weten dat de gemeente GKV Rijnsburg ook voorlopig doorgaat op deze manier: live streaming van de kerkdiensten. In het kerkgebouw is een minimaal aantal aanwezigen. ‘Pas na de zomer, vanaf 30 augustus hopen we kerkdiensten te gaan beleggen voor max. 100 aanwezigen, die per wijk worden uitgenodigd. In de loop van augustus zal meer duidelijk zijn over de effecten van de voortgaande versoepeling op de verspreiding van het virus. Als algemene richtlijn houden we aan dat we ons voegen naar de landelijke aanwijzingen. De bediening van de doop vindt wel plaats: we gebruiken zolang het contactverbod voor de predikant geldt de hand van de doopvader als verlengde arm van de predikant.

Het avondmaal hopen we in september te vieren in zes diensten verspreid over drie zondagen met telkens een zesde deel van de gemeente. Na de zomer hopen we ook weer bepaalde kerkelijke activiteiten in het kerkgebouw te kunnen laten plaatsvinden. In de zomermaanden gaan we nadenken over de praktische regeling en concrete inroostering daarvan. Uiteraard alles onder het voorbehoud dat er geen wijziging optreedt van de huidige kabinetsvoornemens’, aldus predikant Niemeijer.


Jeroen Ravensbergen, voorzitter van de Protestantse Gemeente Rijnsburg laat weten de huidige online diensten tot 1 juli te zullen handhaven. Na 1 juli gaan de kerken weer open, met een maximum van 100 personen. We houden afstand, gaan waarschijnlijk een reserveringssysteem optuigen, we doen controle bij de ingang, stellen eenrichtingsverkeer in. Zes diensten per zondag zoals gewoonlijk maar met meer tijd er tussen voor schoonmaken. Er komen meer camera’s in meer kerken zodat we alle diensten kunnen streamen. Of er gezongen kan worden zal nog bepaald moeten worden, en hangt af van ruimte en plaats. De Kleine Kerkenraad neemt hierover deze maand een besluit.


Predikant Marjan Zebregs van Gereformeerde Kerk 'De Goede Herder' in Valkenburg laat weten dat de kerkenraad vorige week gesproken heeft over de maatregelen i.v.m. het coronavirus rond de eredienst en het pastoraat. ‘Voor de kerkenraad weegt de verantwoordelijkheid voor vooral de gemeenteleden met een kwetsbare gezondheid en een leeftijd van 70 plus - de RIVM richtlijn - zwaar. Daarom heeft de kerkenraad besloten nu nog niet de eredienst (gedeeltelijk) open te stellen voor kerkgangers. Een bijkomend argument is dat de beleving van de eredienst in deze tijd heel anders zal zijn dan voorheen, omdat samen zingen niet mogelijk is, het aantal kerkgangers beperkt moet zijn (maximaal 36 in onze kerk) en het vertrouwde plekje in de kerk waarschijnlijk niet gebruikt kan worden. Ook mag er na de dienst geen ontmoeting zijn en geen koffie worden gedronken.

In de kerkenraad vergadering van 9 juli zullen we opnieuw spreken over het samen vieren in de kerk.

Bij het pastoraat en de bloemengroet zijn wel versoepelingen mogelijk. De kerkenraad heeft hierover besloten dat pastoraal bezoek bij iemand thuis onder voorwaarden vanaf deze week weer mogelijk is. Hiervoor geldt dat zowel de ambtsdrager, als het gemeentelid zich prettig moeten voelen bij een fysiek bezoek’, aldus predikant Zebregs.