Woonlasten rond landelijk gemiddelde

Huishoudens n in Katwijk met een eigen woning zijn dit jaar gemiddeld 725 euro kwijt aan woonlasten (ozb, afvalstoffenheffing en rioolrechten). Dat ligt iets onder het landelijk gemiddelde van 776 euro. Dat staat in de jaarlijkse Atlas van de Lokale Lasten van COELO, een onderzoeksinstituut verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Landelijk betaalt een huishouden met een eigen woning dit jaar gemiddeld 776 euro aan de gemeente. Dat is 5,0 procent meer dan vorig jaar. Er gaat 295 euro naar de ozb, 283 naar de afvalstoffenheffing en 199 naar de rioolheffing.

In Katwijk gaat het gemiddeld om 725 euro. Dat is 16 euro meer dan vorig jaar voor een meerpersoonshuishouden met een eigen woning.

In de buurgemeenten Noordwijk en Oegstgeest zijn de woonlasten hoger, respectievelijk 890 en 1.040 euro.


Voor meerpersoonshuishoudens zijn de woonlasten het laagst in Aalten (573 euro). Bloemendaal is het duurst (1.440 euro).

Een eenpersoonshuishouden is landelijk gemiddeld 705 euro kwijt aan woonlasten.

In Katwijk betaalt een eenpersoonshuishouden met een eigen gemiddeld dure woning dit jaar 626 euro. Dat was vorig jaar 617 euro.

Noordwijkers betalen dit jaar 765 euro en in Oegstgeest is dat 914 euro.

Ook voor eenpersoonshuishoudens is Bloemendaal de duurste gemeente om te wonen: 1.321 euro. Aalten is weer het goedkoopst met 432 euro.


Huurders

Huurders betalen gemiddeld 389 euro aan de gemeente. Dit bedrag is lager, omdat huurders vaak geen ozb betalen. Zij betalen afvalstoffenheffing (gemiddeld 283 euro). In een deel van de gemeenten ook rioolheffing (106 euro).

Ook hier liggen de woonlasten iets onder het gemiddelde. In Katwijk is dat voor een eenpersoonshuishouden met een huurhuis 347 euro. Dat is 1 euro meer dan vorig jaar.

In Noordwijk zijn huurders nog goedkoper uit: 226 euro. In Oegstgeest betalen huurders meer: 427 euro.


In Nijmegen zijn de woonlasten met 18 euro het laagst. Nijmegen kiest ervoor om de woonlasten voor huurders zo laag mogelijk te maken. Zij betalen alleen een bedrag per afvalzak voor de afvalstoffenheffing. Het grootste deel van de kosten van de afvalinzameling en verwerking wordt gedekt uit de ozb die door eigenaren wordt betaald. Huurders in Zwijndrecht betalen het meest aan hun gemeente (628 euro).

Meerpersoonshuishoudens met een huurwoning betalen gemiddeld 389 euro, 6,0 procent meer dan vorig jaar ofwel 22,05 euro. Ook voor meerpersoonshuishoudens zijn de lasten voor huurders het laagst in Nijmegen (36 euro) en het hoogst in Zwijndrecht (660 euro).

In Katwijk ligt het gemiddelde voor meerpersoonshuishouden met een huurhuis iets hoger: 446 euro (vorig jaar 438 euro).

In Noordwijk gaat het om 352 euro en in Oegstgeest om 553 euro.