Afbeelding
Foto: pr

Buitenspeeldag 2020

Tips n Tijdens deze unieke periode is het zeer belangrijk voor kinderen om gezond te blijven en buiten te kunnen blijven spelen.

Nickelodeon en Jantje Beton hebben daarom besloten om op woensdag 10 juni voor de 13e keer de Nationale Buitenspeeldag te organiseren. Vorig jaar hielpen meer dan 1.000 lokale initiatieven mee om meer dan 100.000 kinderen volop te laten buitenspelen. Deze 13e editie beloofd door de huidige situatie een historische dag te worden. Dit jaar gaan er, volgens de richtlijnen van het RIVM en de overheid, geen grote speelevenementen plaatsvinden. Nickelodeon en Jantje Beton geven de komende tijd via www.buitenspeeldag.nl echter éxtra veel tips op welke manier kinderen alsnog veilig buiten kunnen spelen (denk aan een racebaan krijten op de stoep, touwtjespringen, balspelletjes, en veel meer).


Daarnaast kunnen kinderen en lokale organisaties op de site ook de toffe poster van dit jaar weer downloaden waarmee de hele buurt kan zien dat het weer tijd is voor de Buitenspeeldag. De Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation ondersteunen de boodschap van Jantje Beton.

Beide organisaties zetten zich al jaren in voor het belang van regelmatig buiten spelen en sporten.


Geweld tegen boa’s

Ingezonden n Wapenstok en pepperspray voor boa’s door toenemende geweld. Buitengewoon opsporingsambtenaar, afgekort boa, is een ambtenaar met opsporingsbevoegdheid.

Dit houdt in dat ze identiteiten mogen checken, een verdachte mogen aanhouden en boetes mogen uitschrijven. Door de coronamaatregelen worden er meer boetes uitgeschreven onder jongeren. Daardoor stijgt de agressie tegen de boa en neemt het respect af. Doordat de agressie tegen boa’s toeneemt komt het steeds vaker voor dat een boa wordt mishandeld. Nu ook, 4 boa’s zijn mishandeld toen ze een jongere aanhouden omdat hij van een pier afsprong na dat het hem verboden werd. Toen de boa’s hem aanhielden keerden een groep van 40 jongeren zich tegen hen. 1 boa heeft ernstige gezichtsletsel. Heel Nederland reageert geschokt en vindt dat dit niet past in de Nederlandse cultuur. Wij vinden dat je hulpverleners moet respecteren en niet dat je ze gaat mishandelen. Dit is een rolpatroon die al jaren zo is en nu wordt dit niet meer gevolgd waardoor het werk voor boa’s steeds zwaarder wordt. Ze worden tijdens hun werk uitgescholden en mishandeld. Daarom wordt het tijd dat boa’s extra bewapening krijgen, zoals een wapenstok en pepperspray. Eerder waren mensen hier tegen maar hoe de situatie nu is kan echt niet langer. Voor de boa wordt het ook steeds gevaarlijker en minder leuk om het werk te gaan doen. Doormiddel van een wapenstok en pepperspray is het makkelijker voor de boa om agressie bij mensen te handhaven en zichzelf te beschermen. Alleen vinden Kamerleden niet dat boa’s extra middelen nodig heeft, maar dit is juist heel erg nodig. Nu moet er worden gekeken of de veiligheid van een boa belangrijk is voor de Kamerleden of dat er eerst iemand moet overleden voordat ze in actie komen. Zelf zou ik het niet volhouden als boa en stoppen met het werk omdat het niet gezond is om in constante gevaar te leven, waardoor je overspannen kan raken. Als de boa’s er allemaal massaal mee gaan stoppen wie gaat dan de straten bewaken? De politie is al erg onderbezet waardoor dit eigenlijk onmogelijk lijkt. Dus als we niet willen dat de straten van Nederland worden ‘beschermt’ tegen overtredingen moeten we onze boa’s niet in de steek laten maar ze helpen. Daarom moeten boa’s meer bescherming krijgen zoals een wapenstok en pepperspray.


Nicky Brussee

Boonrak 2, Valkenburg
T 06 20148045