De extra 600 woningen op het voormalig vliegkamp Valkenburg moeten wel binnen de gestelde randvoorwaarden passen. | Foto: pr.
De extra 600 woningen op het voormalig vliegkamp Valkenburg moeten wel binnen de gestelde randvoorwaarden passen. | Foto: pr. Foto: Carin van der Spijk

Provincie akkoord met 600 extra woningen

Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft woensdag 3 juni bij hamerslag ingestemd met de geplande 600 extra woningen op Project Locatie Valkenburg (PLV).

Na lange en moeizame onderhandelingen tussen gemeente Katwijk en het RVB sloten de partijen, samen de provincie en gemeente Wassenaar, een bestuursovereenkomst over de woningbouwontwikkeling van het voormalige vliegkamp. Niet met maximaal 5.000 woningen, maar met 600 extra ‘betaalbare’ woningen. Daar is toestemming van de provincie voor nodig, en die is er nu.

PS stemt in met de verhoging van het aantal woningen, zeker gelet op de woningnood. ‘Het is niet alleen voldoende woningen bouwen, maar ook de juiste woningen op de juiste plek’, vindt Karima Bouchtaoui van de VVD.

Verschillende partijen, waarop SP, 50 Plus, Forum voor Democratie en PVV, uiten kritiek op de rol van het RVB.

‘Katwijk heeft betaalbare woningen gepland, maar kon die niet realiseren door de geldzucht van het RVB, die winst voorop heeft staan. En dan moeten er nu extra woningen komen, zodat het RVB meer geld kan krijgen’, is de mening van Lies van Aelst van de SP.

Jaap Haasnoot van 50 Plus (en raadslid van KiesKatwijk in Katwijk) stelt, dat het RVB de boel heeft gechanteerd. ‘Ik ben hier helemaal niet tevreden mee. Het bestemmingsplan kan pas naar de Katwijkse gemeenteraad, als het is goedgekeurd door het RVB. Dat staat in die contracten die wij niet hebben ingezien.’

Gedeputeerde Anne Koning gaat niet in op de rol van het RVB. Zij wijst er wel op, dat het ‘nog niet duidelijk is, of die extra woningen ook echt gerealiseerd kunnen worden’.

Daar is nog onderzoek voor nodig, want die woningen moeten ‘binnen de gestelde randvoorwaarden passen, waaronder mobiliteit, stikstof en bouwoppervlak’, staat in een brief van Gedeputeerde Staten. En het mag niet ten koste gaan van de ecologische groenzone.