Tijdens Hemelvaartsdag zochten velen vertier op het strand van Katwijk. | Foto: A. van Duijvenvoorde.
Tijdens Hemelvaartsdag zochten velen vertier op het strand van Katwijk. | Foto: A. van Duijvenvoorde. Foto: A. van Duijvenvoorde

Permanent zwemverbod dreigt

n Kwaliteit Katwijks zeewater ernstig in gevaar

Strand n Op Hemelvaartsdag hebben velen genoten van het mooie weer, en de eerste echte stranddag. De anderhalve meter afstand was hierbij geen probleem. Maar kunnen we de komende zomer wel verkoeling aan het strand en in de zee blijven vinden?

Want het zeewater voor de Katwijkse kust is ernstig in gevaar. Het risico bestaat dat Rijkswaterstaat een permanent negatief zwemadvies kan opleggen met eventueel een zwemverbod. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.


Het is vijf voor twaalf

In de brief legt het gemeentebestuur uit dat de nood hoog is. ‘Het belang van Katwijk als badplaats ligt vooral bij het openhouden van de zwemvoorziening.‘ Het probleem van slecht water langs de kust is iets dat ook speelt bij andere kustgemeenten, maar in Katwijk het meest vanwege de Uitwatering. Die zorgt voor ziekteverwekkende bacteriën als er wordt gespuid vanuit het Willem-Alexandergemaal. ‘Door klimaatverandering treden weersextremen, zoals hevige neerslag, steeds vaker op. Dit is direct merkbaar in de toenemende frequentie van riooloverstorten èn de meetbare slechtere waterkwaliteit in zee bij Katwijk.’



Voor een badplaats is het van belang dat de zee als zwemvoorziening open blijft


Het is vijf voor twaalf stelt het college. ‘Het is een kwestie van tijd dat een keer de meetreeks echt de verkeerde kant uitpakt en Rijkswaterstaat geen andere mogelijkheid meer heeft dan een permanent negatief zwemadvies op te leggen.’


De gemeente heeft de afgelopen jaren de kwaliteit van het zwemwater met trucjes binnen de lijntjes proberen te houden. Zo werd in 2015 een nieuw model waarschuwingssysteem ingesteld. Vanaf die datum werd een nieuwe meetreeks van vier jaar opgebouwd. Dit betekent dat de classificatie ‘slecht’ vanaf 1 mei 2015 niet langer gold, omdat wegens te weinig watermonsters een classificatie niet mogelijk is.


Oplossing

In 2019 is ook gemeten bij het zuid-strand; daar bleek ook dat het waterkwaliteit te slecht was. Hier bestond geen mogelijkheid om een vervangend watermonster te gebruiken. ‘Om te voorkomen dat een permanent negatief zwemadvies in 2020 volgde voor het zuid-strand is met Rijkswaterstaat afgesproken dat vanaf 2020 het waarschuwingssysteem ook voor het zuid-strand gaat gelden.’


De gemeente gaat in gesprek met Dunea en het Hoogheemraadschap. Katwijk ziet maar één oplossing. ‘Alleen een combinatie van strekdammen (of flexibele constructie aan uitstroomzijde van het gemaal Katwijk), aanvullend zuiveren van het effluent van RWZI Katwijk en eventueel de aanpak van riooloverstorten in Katwijk is een ‘aanvaardbare’ en zelfs ‘uitstekende’ zwemwaterkwaliteit haalbaar.’


Zwembad gaat gefaseerd weer open

n Nog geen recreatief zwemmen

blij n Het Katwijkse zwembad Aquamar heeft vorige week ook de deuren weer geopend, maar nog niet voor alle activiteiten. Recreatief zwemmen is nog niet mogelijk; banenzwemmen wel en ook is weer begonnen met een aantal groepslessen.

'We zijn enorm blij dat we onze bezoekers en gebruikers weer in het zwembad kunnen ontvangen’, meldt Sportbedrijf Katwijk.


veiligheid

Voor de veiligheid van bezoekers en medewerkers is er sprake van een gefaseerde heropening. Dat betekent dat sinds maandag een gedeelte van de activiteiten van start is gegaan met een maximaal aantal toegestane deelnemers per activiteit.

Er zijn ook een aantal maatregelen en facilitaire zaken waar de bezoekers rekening mee moeten houden bij het zwembadbezoek. Zoals een routeaanduiding, een spatscherm bij de receptie en handdesinfectiepunten voor bezoekers.

Zwembadbezoekers komen via de hoofdingang naar binnen, maar verlaten die na het zwemmen weer via een nooduitgang aan de zijkant. Douchen in het zwembad is niet toegestaan. De kledinglockers zijn ook nog niet in gebruik, dus zwemmers moeten hun spullen meenemen naar het zwembad.

Leszwemmen is ook weer opgestart, maar alleen voor de kinderen die al gevorderd zijn. Leszwemmen voor volwassenen en seniorengym zijn voorlopig nog opgeschort.