Afbeelding
Foto: pr

Groeten van Klaas, Marianne en Pei Pei uit Frankrijk


‘Wij hadden de start van ons B&B heel anders voorgesteld’

B&B n De eerste zomerse dagen liggen achter ons. En er is een grote kans dat dit droge en warme weertype zich de komende dagen voortzet, zo meldt het KNMI. Door de versoepeling van de coronamaatregelen genieten we massaal van het mooie weer. Een fietstocht, naar het strand of verkoeling zoeken op het water. Met de gepaste afstand van 1,5 meter geeft dit ons weer wat vrijheid.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Maar hoe is dat in andere landen om ons heen?

Hieronder leest u het verhaal van Klaas Buik, Marianne van den Eijkel en Pei Pei. Vorig jaar emigreerden zij naar Frankrijk om daar hun chambres d’hotes te beginnen. Begin dit jaar waren ze klaar om de eerste gasten te ontvangen. Maar ook bij hun liep het anders, laat Marianne uitgebreid weten: ‘Ook omdat ons verhaal vorig jaar uitgebreid in De Rijnsburger heeft gestaan en veel mensen ons gezien hebben in het programma ‘Ik vertrek’ welke donderdag 2 januari jl. door de AVRO/TROS is uitgezonden’.

Marianne vertelt wat er daarna zoal is gebeurd.

‘Omdat het kerstvakantie was waren wij mede daarom waren wij in Nederland. Op de dag van de uitzending hebben we ’s avonds met familie deze uitzending gekeken. Uiteraard waren er talloze reacties de volgende dag op diverse social media kanalen, hele uiteenlopende reacties van heel negatief tot leuke, positieve berichten. Met elkaar hebben we smakelijk gelachen om alles wat er gezegd werd, sommige dingen compleet verzonnen, nog geen dag later waren we al weer vergeten.

Dat laatste is niet helemaal waar, naar aanleiding van de uitzending, kwamen er direct boekingen, maar ook mensen die ons uitnodigden om met elkaar in contact te komen, omdat ze in dezelfde regio in Frankrijk wonen. Zelfs Pei Pei werd op school aangesproken door een lerares die de uitzending had gezien.

Eigenlijk maakten we ons niet zo druk wat het toeristenseizoen van lente- en zomer 2020. Na de uitzending in januari hadden we nog wel wat tijd om onze chambres d’hotes te perfectioneren voor de eerste gasten in de mei vakantie zouden komen. De kamers waren wel klaar, maar onze ontbijtruimte nog niet. Vlak na de uitzending was die ruimte ook klaar.

Inmiddels raakte Pei Pei aardig gewend aan het schoolritme, de lange schooldagen. Op school maakte hij snel vrienden en in de lange lunchpauze was er na het eten tijd om met elkaar op het plein rond te hangen. Ook was er heel veel uitval van lessen door stakingen in het onderwijs, uiteindelijk was hij bijna 2 weken extra vrij door les uitval.

Covid 19

In maart was er familie bij ons bezoek in Calviac en Perigord, er zou nog meer familie komen ivm met mijn verjaardag. Inmiddels hadden we wel al iets vernomen over het Covid 19 virus, maar dat leek ver van ons verwijderd. Twee dagen voor de verjaardag hebben we die alvast gevierd, het zag er naar uit dat de grenzen dicht zouden gaan, Corona bleek toch dichtbij. Zondag vroeg vertrok ons bezoek weer naar Nederland, inmiddels bleken alle voorzieningen langs de autoroute al gesloten, nog een dag later, maandag 16 maart ging Frankrijk echt op slot.

Opeens zaten wij thuis met z’n drieën, scholen dicht, alle middenstand en overheidsinstanties, zo van de een op andere dag. Alleen de supermarkt en de pharmacy (apotheek)bleven open, maar dat wilde niet zeggen dat je daar zomaar naar toe kon. Zonder een zgn. attestation de déplacement had je geen toestemming om op pad te gaan, op dit formulier moest je naast naam en adres, het tijdstip en de datum van vertrek invullen. Een wandeling kon alleen in eigen, nabije omgeving, niet verder dan 1 km van huis verwijderd, niet langer dan een uur. Als we boodschappen doen, dan altijd met mondkapje, zoals we eigenlijk overal om ons heen zien.

In quarantaine in ander land

De eerste weken van de quarantaine, confinement, konden we klussen met spullen die we nog hadden, soms wordt je heel vindingrijk als je niet aan nieuwe materialen kan komen.

Het hergebruik van golfplaten, alle schroeven bij elkaar schrapen tot de laatste schroef, bomen uit het bos uitgraven en elders planten…. Op een gegeven moment moet je toch echt nieuw materiaal hebben om verder te kunnen met verbouwen. Online hadden we nog een bouwmarkt gevonden die open was, waar we een bestelling konden plaatsen om op te halen. Heel stiekem via achteraf weggetjes is Klaas dat gaan halen, geen primaire levensbehoefte, dus daar stonden flinke boetes op. Wat was ik blij dat er weer een bouwmarkt openging, speciaal teruggereden om te kijken of het echt zo was. Blijkbaar zaten er meer mensen om schroeven verlegen, volle bouwmarkt, veel lege schappen.

Vanaf 16 maart zat onze zoon ook thuis, thuisonderwijs in een andere taal dat valt niet mee. Pas na 3 weken kwam er een plan van aanpak vanuit school, een duidelijk te volgen rooster. Online lessen zoals dat in Nederland al snel gebeurde, dat kwam hier niet echt op gang. Vanaf 16 maart zijn er nog geen 10 digitale lesuren geweest, dat is bar weinig, dus we doen wat we kunnen doen. We hebben zelfs twee middelbare scholen in Nederland gevraagd om hulp, of er een mogelijkheid was om mee te doen met de lessen die zij nu digitaal aanbieden, beter iets dan niets, helaas was dat niet mogelijk. Geen les op school, betekent ook geen contact met leeftijdsgenoten hier in Frankrijk, dit is erg jammer, zo wordt de achterstand qua taal groter.

Scholen zijn deze week weer opengegaan, onze zoon mag volgende week weer voor het eerst sinds maart naar school, maar we zijn benieuwd of dat daadwerkelijk doorgaat. De opkomst van de kinderen die deze week weer naar school mochten was heel erg laag, zo laag dat er tegen de aanwezige leerlingen gezegd is ‘blijf ook maar thuis’.

Al met al blijkt 2020 een jaar zoals niemand had voorzien, ook wij niet. Toch hopen we alsnog een staartje van het toeristenseizoen te pakken, we hebben hier zo naar toe gewerkt.

In Frankrijk wordt gezegd dat we waarschijnlijk hoofdzakelijk Franse toeristen moeten verwachten, dat is prima, toch hopen we stiekem dat er ook nog Nederlandse toeristen komen deze zomer.

Inmiddels zien we overal in onze regio de toeristische sector weer op gang komen, fiets- en kanoverhuur zijn weer open, kastelen en tuinen kunnen weer bezocht worden. In ieder geval liggen onze chambres d’hotes ‘Les collines du Bussou' rustig, in een schitterende omgeving, anderhalve meter afstand houden, dat kan bij ons probleemloos.

Meer informatie is te vinden op
www.lescollinesdubussou.fr.
Of te volgen via Instagram of Facebook.

| Foto:s pr.

Afbeelding
Afbeelding