Het streven is om in 2022 de eerste woningen op te leveren. | Artist impression BPD.
Het streven is om in 2022 de eerste woningen op te leveren. | Artist impression BPD. Foto:

Woningbouw locatie Valkenburg weer stap dichterbij

Ontwikkelen n De gemeente Katwijk en gebiedsontwikkelaar BPD, Bouwfonds Property Development, hebben vorige week een intentieovereenkomst ondertekend voor woningbouw naast voormalig vliegkamp Valkenburg.

Hiermee start het haalbaarheidsonderzoek voor de ontwikkeling van een groot aantal duurzame woningen.


De betreffende BPD-gronden en opstallen liggen rondom de Oude Broekweg en tussen het voormalige vliegkamp Valkenburg, eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf, en de N206. Dit gebied is onderdeel van een grotere (her)ontwikkeling waarbij minstens 5.000 nieuwe woningen gerealiseerd kunnen worden. Daarom neemt de gemeente Katwijk de plannen voor de BPD-locatie integraal mee in de ruimtelijke procedures voor de gehele gebiedsontwikkelingslocatie Valkenburg. Het streven van BPD is om in 2022 de eerste woningen op te leveren.


Patrick Joosen, directeur BPD Zuid-West: ‘Met de ontwikkeling van duurzame, betaalbare woningen sluiten we aan de bij lokale- en regionale woningbehoefte. Een deel van de woningen wordt ontwikkeld als huurwoning voor het BPD Woningfonds, waarmee ze betaalbaar zijn voor middeninkomens. In de nieuwe toekomstgerichte wijk hebben we oog voor bestaande kwaliteiten. De karakteristieke hoeve en het lint van de Oude Broekweg worden prominente dragers. We verbinden waardevolle plekken in bestaand Valkenburg met de nieuwe dorpskern. Onder andere door een groene wandel- en fietsverbinding over de N206 en inpassing van de nieuwe busbaan. De kruising met de Rijnlandroute biedt kansen voor een eigentijds mobiliteitsknooppunt met commerciële functies, rondom de HOV-halte die in voorbereiding is.’

De intentieovereenkomst is volgens wethouder Gerard Mostert van Katwijk een mooie stap om snel te kunnen gaan bouwen aan een toekomstbestendige en betaalbare woonwijk. ‘Door de plannen van BPD te integreren in de ruimtelijke procedures voor de hele gebiedsontwikkeling, zoals de milieueffectrapportage, winnen we tijd. Doel is om zo snel mogelijk de eerste woningen op te leveren. Bovendien waarborgen we dat de stedenbouwkundige plannen van BPD en het Rijksvastgoedbedrijf op elkaar aansluiten en van hoge kwaliteit zullen zijn.’


De gemeente Katwijk werkt samen met het Rijksvastgoedbedrijf en andere partners aan de integrale gebiedsontwikkeling van locatie Valkenburg. Samen transformeren ze het voormalig vliegkamp Valkenburg en omgeving tot een aantrekkelijk woon-werkgebied met ruimte voor sport-, recreatie- en andere maatschappelijke voorzieningen. Het streven is om hier 5.600 woningen te realiseren.


Meerderheid raad wijst vergunning Intratuin af

Dat n het hele proces rond de vergunningsaanvraag voor Intratuin niet de schoonheidsprijs verdient, daar is de gemeenteraad het wel over eens, bleek vorige week donderdag in een digitale raadscommissie. De meningen zijn wat verdeeld over het wel of niet afwijzen van de vergunningsaanvraag. Een meerderheid volgt het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om de aanvraag af te wijzen, omdat die niet voldoet aan ‘wet- en regelgeving’.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Intratuin Voorschoten wil verhuizen naar de Achterweg in Valkenburg, naast het voormalige vliegkamp Valkenburg. Op de locatie in Voorschoten komt woningbouw en haast is geboden voor het tuincentrum.


Over de locatie in Valkenburg is eigenaar Sjaco Griffioen van Intratuin al jaren in gesprek met de gemeente Katwijk. Hij heeft de grond gekocht en al flink geïnvesteerd, op basis van de ‘positieve grondhouding’ van de gemeente. Maar dat zo’n houding niet wil zeggen, dat alles in kannen en kruiken is, daar is Griffioen op pijnlijke wijze achter gekomen.


De aanvraag is afgewezen, omdat vestiging van een tuincentrum op die locatie niet voldoet aan allerlei ‘beleidskaders’ van gemeente en provincie.

verwachtingsmanagement

DURF en VVD Katwijk zijn voor vestiging van Intratuin in Valkenburg. ‘Het gaat om een familiebedrijf met zestig medewerkers en sociale inzet. Dat kan een aanwinst zijn’, vindt Danny Dubbeldam (DURF). ‘We moeten Intratuin welkom heten’, sluit Toon Stegmann (VVD) aan.

‘Het gaat er niet om of het een goed en gezellig bedrijf is, maar of de aanvraag voldoet aan de voorwaarden. En dat is niet zo. Een positieve grondhouding is echt iets anders dan een schriftelijke toezegging’, reageert Leon Krijgsman van Hart Voor Katwijk.


Het feit dat de aanvraag niet aan de voorwaarden voldoet, is voor KiesKatwijk, ChristenUnie (CU), CDA, SGP en GemeenteBelangen (GB) reden om zich achter de afwijzing te scharen, hoewel ook die partijen vraagtekens zetten bij het hele proces. ‘De gemeentelijke organisatie heeft behoorlijk wat steken laten vallen in het verwachtingsmanagement’, stelt René Slootweg (GB).

‘Dat we als gemeente willen meewerken, is goed, maar hoe kun je dan voorkomen dat het verwachtingsmanagement uit de hand loopt’, vraagt Ton de Vries (CU) zich af.


worstelen

Linda van den Berg van Fractie Smits geeft aan ‘te worstelen’ met de hele kwestie. ‘Dit verhaal kent altijd een verliezer. Voor Postmus en Moerkerk zou het wrang zijn als Intratuin wel een vergunning krijgt. Maar voor Intratuin ook wrang. Als je bijvoorbeeld al een huisnummer krijgt toegewezen, kun je denken dat de vergunning een formaliteit is.’


Ook D66 en PvdA worstelen. Volgens de PvdA kunnen er best mogelijkheden zijn voor Intratuin om zich tien jaar, zoals het tuincentrum wenst, te vestigen in Valkenburg.


Ralf Boland van D66 is van mening, dat de gemeente al eerder aan had moeten geven, dat vestiging vanwege randvoorwaarden niet mogelijk is. ‘Dan ben je helder en wek je geen verwachtingen. Ik hoop van harte dat de wethouder nog iets kan doen qua een locatie voor Intratuin.’


‘We willen wel weer meedenken, maar of het nu reëel is of er op korte termijn een locatie beschikbaar is, is de vraag’, antwoordt wethouder Gerard Mostert. ‘We zijn het met elkaar eens, dat dit geen fijne situatie is. Maar we moeten een vergunning beoordelen op beleidskaders en daarom is de vergunning niet verleend.’

De opmerkingen over het verwachtingsmanagement knoopt de wethouder in zijn oren. ‘Maar vanuit de ambtelijke organisatie is meermalen aangegeven, dat niet alles in kannen en kruiken was.’


Donderdag 28 mei neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de vergunningsaanvraag van Intratuin.