De stedenbouwkundige hoofdstructuur van het woningbouwplan Nieuw Rijnvaert. | Foto: Buro SRO
De stedenbouwkundige hoofdstructuur van het woningbouwplan Nieuw Rijnvaert. | Foto: Buro SRO Foto: pr

Nieuw Rijnvaert in Frederiksoord Zuid

n Nieuwe woonwijk in Rijnsburg van zo’n 280 woningen

wonen n Een aantrekkelijke woningbouwlocatie met veel groen en water. Zo moet het plan Nieuw Rijnvaert in Frederiksoord Zuid er uit gaan zien in Rijnsburg met zo’n 280 woningen. Met een mix van vrijstaande woningen, tweekappers, rijwoningen en appartementen.

De gemeenteraad hield vorige week donderdag een informatieve bijeenkomst over de Nota van Uitgangspunten voor dat plan, dat uiteindelijk vertaald moet worden naar een bestemmingsplan. Eerst komt er een ‘voorontwerpuitwerkingsplan’ dat ter inzage wordt gelegd. Eventuele inspraakreacties worden verwerkt in een ontwerpuitwerkingsplan, dat ook weer ter inzage wordt gelegd.

Er moet dus nog heel wat gebeuren, maar de ontwikkelende partijen hopen in het voorjaar van 2021 met de bouw te starten. Dat blijkt uit beantwoording van een schriftelijke vraag van het CDA.

In de vergadering van afgelopen donderdag spreekt een inspreker zijn vrees uit, dat Nieuw Rijnvaert geen echte Rijnsburgse wijk gaat worden, maar meer een verlengstuk van het plan Rijnvaert in Oegstgeest, de nieuwe woonwijk met twee-onder-één-kap- en vrijstaande woningen.

‘Maar is er toch differentiatie voor iedereen?’, vraagt Nelly Smits van Fractie Smits zich af. In Nieuw Rijnvaert komen niet alleen vrijstaande woningen, maar ook rijtjeswoningen en appartementen. En 25 procent van het totale aantal woningen is bestemd voor sociale huur. Wethouder Gerard Mostert geeft aan, dat er ook betaalbare woningen in het plan zitten.

‘Nieuw Rijnvaert’ is een plan van Adriaan van Erk Ontwikkeling en Ouwehand Bouw. Het noordelijke deel ligt in de gemeente Katwijk en een ander in de gemeente Oegstgeest.

Het gebied ligt direct ten zuiden van Frederiksoord, met de Rijnsburgerweg aan de oostzijde en de Valkenburgerweg aan de westzijde. In het verleden stonden in dat gebied veel kassen, waarvan inmiddels een groot deel gesloopt is.

Ten westen van de locatie, aan de overzijde van de Valkenburgerweg, wordt de Oegstgeestse wijk ‘Rijnvaert’ ontwikkeld.


Centrale singel

‘De hoofdstructuur van Nieuw Rijnvaert is gebaseerd op de aanwezige oost-west gerichte landschapsstructuur. Naast de woonstraten die deze structuur volgen komt dit tot uiting door een centrale singel die van oost tot west de drager van de buurt vormt. Daarbij staat de watergang in verbinding met een bestaande watergang in Rijnvaert, zodat er een vaarverbinding naar de Oude Rijn ontstaat’, staat in de Nota van Uitgangspunten.

Voor auto’s komt er een ontsluiting op de Rijnsburgerweg. Op meerdere punten takken woonstraten aan op de ontsluitingsweg.

Nieuw Rijnvaert wordt verbonden met de Valkenburgerweg en op twee locaties met de Rijnsburgse wijk Frederiksoord. Deze verbindingen zijn uitsluitend voor langzaam verkeer (en eventueel ook als calamiteitenroute).

De gemeenteraad geeft op donderdag 28 mei een oordeel over het plan.