Winkeliers-ondernemers denken verschillend over invulling nieuwe 1,5 meter samenleving. | Foto: CvdS.
Winkeliers-ondernemers denken verschillend over invulling nieuwe 1,5 meter samenleving. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Meningen winkeliers verdeeld

spreiding n bezoekers. Een aantal supermarkten en winkeliers in de Gemeente Katwijk wil tijdelijk op zondag open. Dat blijkt uit een brief die de winkeliers (aantal supermarkten en bouwmarkten) aan het gemeentebestuur hebben gestuurd.

De daarbij vermeende reden is ‘de spreiding van bezoekers’. De betrokken winkeliers stellen daarbij: ‘Als Katwijkse winkeliers en ondernemers willen wij onze verantwoordelijkheid nemen en het maximale kunnen doen om Katwijkers en andere bezoekers te beschermen in de nieuwe 1,5 meter samenleving’.


verantwoordelijkheid

Vanuit dezelfde gevoelde verantwoordelijkheid komen een aantal andere winkeliers echter tot een geheel tegengestelde aanbeveling: ‘Koester de zondagsrust om de van onze medewerkers gevraagde bijzondere inspanning in deze crisistijd te kunnen volhouden. Juist de zondagsrust is een uitstekend en ook onmisbaar middel om de intense druk vanuit de samenleving op het winkelpersoneel te kunnen blijven doorstaan. Om zodoende de belangrijke functie te kunnen blijven waarmaken in de dagelijkse levensbehoeften.


Keurslagerij De Mooy, Marien Oskam, First man herenmode, Diederik Schuitemaker, Gijs Footwear, Gijs de Vreugd, Tuincentrum FloraJoy, Jac Vliegenthart en Alexanderhoeve v/d Velde, Louis v/d Velde, menen dat ‘Zondagsopenstelling niet nodig is om betere spreiding te verkrijgen’.


Het pleidooi voor verruiming van de openingstijden op zondag tijdens corona-tijd is ingegeven door de wens van betere spreiding van het winkelend publiek in de beschikbare tijd. Die betere spreiding is nodig, maar ook volop mogelijk in de beschikare zes werkdagen, die elke week telt. Daar is de zondag helemaal niet voor nodig. Wel is het een goed idee om het winkelend publiek aan te moedigen om de drukte te vermijden en om boodschappen te doen op rustige momenten. Binnen de beschikbare winkeltijden zijn er meerdere opties om het spreidingsbeleid te ondersteunen met doordachte marketingacties of speciale aanbiedingen. Het is nu de uitdaging om ondernemerschap te tonen.

Lees verder op pagina 3.




Onze nieuwe helden verdienen meer dan applaus en verdienen zondagsrust.

In de periode van de coronacrisis heeft de samenleving ‘nieuwe helden’ ontdekt. Naast de zorgmedewerkers behoren daar de winkelmedewerkers toe. Aan het begin van de crisis werd van vele zijden druk geapplaudisseerd voor deze nieuwe helden. Het is wel wrang dat deze ‘kosteloze’ waardering nu gevolgd wordt door een pleidooi om de winkelmedewerkers de ook voor hen waardevolle zondagsrust te ontnemen, zonder dat daarvoor een redelijke compensatie wordt geboden. In deze periode wordt een zwaar beroep gedaan op het incasseringsvermogen van iedereen die in de foodvoorziening werkt. Het is dan essentieel dat voldoende rust wordt geboden. Zodat de vereiste zorgvuldigheid in de omgang met de noodzakelijke en restrictieve corona-maatregelen kan worden volgehouden.

Op basis van de bovenstaande overwegingen, doen een aantal winkeliers op het gemeentebestuur een dringend beroep om niet mee te gaan met het onnodig openstellen van de winkels. Er zijn veel betere, andere maatregelen denkbaar, die binnen het bereik van de retail ondernemers zelf liggen om de nieuwe uitdaging van deze moeilijke situatie het hoofd te bieden.