Gelukkig is de gezellige reuring in Kapsalon Jan Peursum weer terug. | Foto: pr.
Gelukkig is de gezellige reuring in Kapsalon Jan Peursum weer terug. | Foto: pr. Foto: pr

Kapsalon Jan Peursum bestaat 70 jaar

n Scheren, wassen, knippen door de jaren heen

Sociaal n gebeuren. Om een zakelijk jubileum te vieren vergt de nodige voorbereidingen. Daar weten Jan en Ine Peursum van de gelijknamige kapsalon in de Kerkstraat alles van.

Door Carin van der Spijk-Kralt.

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat met de kapsalon werd begonnen door de familie Peursum. ‘We hadden het plan om elke maand tot oktober iets leuks voor onze klanten te doen. Dat is door de coronacrisis wat in het water gevallen’, laat Ine Peursum weten.


Begin dit jaar begonnen de festiviteiten. In januari bracht het team een bezoek aan het theater; februari was de taartjes maand en helaas.. in maart lag alles stil. ‘Wel hebben we tijdens de zeven weken sluiting drie keer een statafel voor de deur gezet met daarop coronaproef lekkernijen. En natuurlijk gaan we door, maar nu ligt de focus even om de komende drukke weken onze cliënten te verzorgen’, aldus Ine.


Historie

In 1949 kwam Wim Peursum na drie jaar Indonesië terug in Rijnsburg. Zijn vader, Jan Peursum, die aan de Langevaart zijn kapsalon had, kocht de kapsalon-scheerwinkel van kapper Pet aan de Vliet N.Z. 4. Kapper Pet op zijn beurt had het bedrijf overgenomen van kapper Hansen die in het begin van de twintiger jaren de zaak aan de Vliet heeft opgericht en vanaf die tijd de Rijnsburgers ‘kort’ hield. Zeventig jaar geleden vestigde Wim Peursum zich volgens de papieren van de kamer van koophandel er officieel op 1 augustus 1950 en opende de kapsalon op 2 oktober 1950. Het begin van 70 jaar Kapsalon Peursum, toen aan de Vliet N.Z., nu Kerkstraat 2 in Rijnsburg.

In de dertiger jaren van de vorige eeuw waren er in Rijnsburg zes kapperszaken en was vooral op zaterdag een echte mannelijke kapperscultuur.

Op zaterdagavond duurde de kappersavond tot minstens twaalf uur en bleven de opgefriste mannen vaak nog een tijdje zitten voor de gezelligheid. Er werd van alles aan elkaar uitgewisseld. De spitters, de aardappelrooiers, de peenduikers en de bollenpoters vertelden elkaar van hun zware dagtaak; pochten over de gezondheid van hun kippen of over het gewicht van hun varken of hun konijnen.


Rijnsburgse verhalen

Maar er gebeurde meer: Zo is Rijnsburgse Boys opgericht in de scheerwinkel van ‘Klaas de scheerder’. Bij kapper Pet lagen in de oorlog wapens op de zolder en bij kapper Peursum kwamen de ‘bloemenmarters’ terug uit Den Haag en Rotterdam en praten daar over de martprijzen.

De Rijnsburgse kappershistorie blijft interessant, weet het echtpaar Peursum. In de oorlogsjaren moesten de klanten een brok hout meebrengen, de kachel moest branden, want niets was erger om met koud water geschoren te worden. In de oorlog waren de gesprekken gedempt en was er altijd Engels nieuws en soms geheim dorpsnieuws.



Kapperszaken werden kapsalons, maar de sociale gezelligheid is gebleven


Na de oorlog ging de kapper moderniseren. Klanten hadden kastjes bij de kapper waar ze een eigen handdoek en scheermes in hadden. De kapper kocht een elektrische tondeuse. De ‘goeie ouwe’ tijd was voorbij: ‘kapperszaken werden kapsalons’. De kappers knipten stevig door en zo werd het oude ambacht in ere hersteld door het vestigen van prachtige kapsalons in ons dorp.

Wat niet is veranderd is dat de kapsalon nog altijd een sociaal centrum is. Ook in het hart van Rijnsburg waar Kapsalon Jan Peursum de kapsalon aan de Vliet N.Z. verliet om zich in november 1994 aan de Kerkstraat 2 te vestigen. Mensen blijven ‘kreen’ op hun uiterlijk. En nog steeds is Kapsalon Jan Peursum een bron van nieuws en gezelligheid…..Kapsalon Jan Peursum in de Kerkstraat…..Gewoon….De Kapper.