Leden van Wijkraad Rijnsburg. | Foto: pr.
Leden van Wijkraad Rijnsburg. | Foto: pr. Foto: pr

Wijkraad Rijnsburg

n 'Wij zijn de schakel tussen bewoners en gemeente'

Leefomgeving n U heeft vast weleens gehoord van Wijkraad Rijnsburg. Zij hebben iets met de gemeente te maken, en soms zijn ze betrokken bij activiteiten zoals de laatste Kerst-Inn, gehouden in het centrum van Rijnsburg. Maar Wijkraad Rijnsburg is meer.

Door Carin van der Spijk-Kralt.

‘We zijn eigenlijk de boodschapper van de Rijnsburgers naar het gemeentebestuur en andersom’, vat vicevoorzitter Ben van den Nouland in het kort de inzet van de Wijkraad samen. ‘Dit contact willen we eigenlijk intensiveren, want naar onze mening is er veel meer uit te halen’, vult medebestuurder Johan van Egmond, secretaris van de wijkraad, aan.


Onafhankelijk

Naar aanleiding van de gemeentelijke fusie in 2006 is Wijkraad Rijnsburg op 20 maart 2007 benoemd door het bestuur van de gemeente Katwijk. Er is ook een Wijkraad Valkenburg, Wijkraad Noord (Hoornes), Katwijk aan Zee en Katwijk aan den Rijn. Het doel van een wijkraad is het onderhouden van contacten met de gemeente en de inwoners.

‘Als Wijkraad zijn wij neutraal. Wij zijn niet gebonden aan een politieke partij of religie. En we zijn onafhankelijk’, laat Ben weten. ‘Een belangrijk doel van de Wijkraad is om de leefbaarheid en de leefomgeving in de gaten te houden. Gevraagd en ongevraagd spreken wij het College van Burgemeester en Wethouders aan over allerlei onderwerpen zoals: wonen, werken, welzijn, verkeer en vervoer, recreëren en veiligheid. Eigenlijk over alles wat de openbare ruimte en de leefbaarheid in het dorp betreft’, vult Johan aan.


Maar ook de inwoners van Rijnsburg kunnen de Wijkraad aanspreken. Ben hierover: ‘Zij kunnen aandacht vragen voor bepaalde zorgen in de leefomgeving. Of met suggesties komen voor verbeteringen’. ‘Wij als Wijkraad kunnen geen beloften doen, maar kunnen wel bij de gemeente aankloppen en mogelijk bemiddelen’, voegt Johan toe.


Iedere Wijkraad beschikt over een wijkbudget, dat kan worden besteed. Als voorbeeld noemt Van den Nouland een financiële ondersteuning aan Buurtvereniging Bestevaer en Irissenstraat voor een activiteit tijdens Paardenmarkt. Maar ook Stichting Open Tuinen Rijnsburg, en het Dorpshuis hebben een gift ontvangen om hun activiteiten op te starten. ‘Via onze website kan men een subsidieaanvraag indienen. Ter goedkeuring bekijken we of het initiatief bijdraagt aan de identiteit en/of de leefbaarheid van Rijnsburg’, aldus Johan.


Betrokken

telt 8 leden. ‘We zijn op zoek naar twee nieuwe mensen die ons bestuur kunnen versterken. Als affiniteit stellen we dat nieuwe leden zich betrokken voelen bij Rijnsburg en haar inwoners’, nodigt de vicevoorzitter uit. De Wijkraad komt zes keer per jaar bijeen. Met de andere wijkraden bespreken we drie keer per jaar tal van gemeentelijke zaken.


Johan: ‘Voor wat betreft de toekomst stelt Wijkraad Rijnsburg zich als doel meer naar de inwoners toe te komen. We willen meer connectie met de Rijnsburgers. Wie daar ideeën of suggesties voor heeft kan altijd contact met ons opnemen. Dit kan via www.wijkraadrijnsburg.nl. Of stuur een mail naar: info@wijkraadrijnsburg.nl.


College: ‘Verdwijnen mbo Wellant uit Rijnburg biedt juist een kans’

reactie n verdwijnen van het Wellant mbo uit Rijnsburg hoeft volgens de gemeente niet te leiden tot minder kwaliteit in het agrarisch beroepsonderwijs. Dat schrijft het gemeentebestuur in antwoord op vragen van de politiek raadfractie DURF.

‘De (gedwongen) schaalvergroting binnen het agrarisch (middelbaar) beroepsonderwijs biedt een kans. Die kans is namelijk gelegen in het gezamenlijk organiseren van meer slagkracht, kwaliteit en aantrekkingskracht. Vanuit de sector wordt dat belangrijk gevonden en is nabijheid van een onderwijsinstelling minder van belang.’


Geen aderlating

DURF had vragen gesteld over het verdwijnen van de mbo-afdeling van Wellant uit Rijnsburg. Uit de beantwoording blijkt dat de gemeente niet op de hoogte was van het stoppen van die opleidingen. Dat hoeft ook niet, stelt het gemeentebestuur: ‘de invloed van de gemeente is beperkt.’


De mening van DURF dat het verdwijnen van de school een aderlating is, deelt het gemeentebestuur niet, ‘Het college is trots op de krachtige bloemensector binnen onze gemeente en draagt hier op allerlei manieren aan bij. Zie onze actieve deelname aan diverse netwerken op lokaal, regionaal en landelijk niveau.’


DURF vindt het zeer jammer dat ‘de gemeente geen actievere rol wil spelen om de groene opleidingen in Rijnsburg te behouden of juist in de toekomst te versterken. De regionale samenwerking op het gebied van bloemen, bollen en planten zou het Wellant mbo moeten versterken. Het is een waardevolle toevoeging in een dorp dat trots is op haar bloemensector.’ | Foto: CvdS.

Afbeelding