Afvallen na lockdown

Veel mensen zijn tijdens de lockdown een beetje of meer gewicht aangekomen. Dat is ook logisch, maar mensen met overgewicht hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Dit geldt zelfs al bij een beetje overgewicht.


Overgewicht wordt bepaald aan de hand van de Body Mass Index (BMI). De BMI is het gewicht, gedeeld door de lengte in het kwadraat. Een BMI tussen de 25 en 30 wordt matig overgewicht genoemd, is de BMI meer dan 30, dan spreekt men van zwaar overgewicht of obesitas. Iemand van 1.72 meter zou minder dan 74 kilo moeten wegen om een BMI van minder dan 25 te hebben.


Wat is uw BMI? Om gezond te eten, is het belangrijk om geen maaltijden over te slaan. Neem de tijd voor de drie hoofdmaaltijden en gebruik niet meer dan 3 keer iets tussendoor. Volg ook de vijf van schijf: gevarieerd eten, eet niet te veel, eet minder verzadigd vet, voldoende groente, fruit en brood en eet veilig. Veilig eten houdt in dat u maatregelen neemt om besmetting met ziektekiemen te voorkomen. Als u gaat afvallen, dan zijn dit goede vuistregels:


* Val niet meer dan een halve tot een kilo per week af.


* Houdt u aan de regels van de schijf van vijf.


* Drink niet te veel alcohol.


* Eet rustig en volg een vast patroon.


* Beweeg meer.


Het kan verstandig zijn om af te vallen onder begeleiding van een diƫtiste. Dit wordt vaak ook nog eens vergoed door de verzekering.


Apotheek Rijnsburg is gevestigd in gezondheidscentrum Floris V waar ook een goede diƫtiste werkzaam is. Gebruikt u medicijnen? Dan kunnen wij u adviseren wat de gevolgen voor uw medicijngebruik kunnen zijn als u gewicht verliest.

Blijf gezond! Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.