De jeugd van RIJC kon na weken weer sporten. | Foto: D. Kloos.
De jeugd van RIJC kon na weken weer sporten. | Foto: D. Kloos. Foto: D. Kloos

Jeugd Rijnsburgse IJsclub blij dat ze eindelijk weer mogen sporten

Schaatsen n Maar liefst 28 jeugdige sporters van de RIJC genoten afgelopen donderdag op het IJsveld nabij het IJswaerd van de training. Iedereen hield zich keurig aan de protocollen.

De protocollen van de KNSB, NOC/NSF waren bestudeerd en ook van de gemeente was het groene licht ontvangen om conform hun richtlijnen te gaan sporten.

Protocol

De RIJC hield bij de trainingen een speciaal buitensportprotocol aan om de trainingen in deze coronotijd zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Er werd uitsluitend op het ijsveld getraind met de afgesproken 1.5. meter afstand.

Debby Kloos had met pijlen en corona informatie alles zichtbaar opgeplakt.

Na de gezamenlijk warming up werden de 28 kinderen in twee groepen verdeeld. De ene groep deed 25 minuten aan loop en coördinatie trainingen o.l.v. Harco Schaafsma en de andere groep kreeg sprong- en krachtoefeningen van Jan Pieter Tensen. Daarna werd er gewisseld. Na afloop van de geslaagde training in deze coronatijd kreeg iedereen een welverdiend ijsje. In ieder geval smaakt dit naar meer.


Wethouder is trots op organisatoren buitensportactiviteiten

Actie n Sinds woensdag 29 april mag de jeugd weer begeleid buiten sporten. Voor jongeren van 13 tot 18 jaar geldt daarbij, dat zij tijdens het sporten 1,5 meter afstand moeten houden.

De afgelopen twee weken zijn sportverenigingen in de hele gemeente druk bezig geweest met het opstarten van buitensportactiviteiten voor de jeugd.

“En met succes!”, vertelt wethouder sport Adger van Helden.

“Ik ben heel erg trots op onze sportverenigingen en de vrijwilligers en sportcoaches van het Welzijnskwartier. Zij hebben ervoor gezorgd dat de organisatie van sport voor leden én niet-leden zo goed is verlopen.”


Hele klus

Het opstarten van sportactiviteiten binnen de richtlijnen van het RIVM is een hele klus, maar al snel hadden verenigingen protocollen opgesteld en waren zij klaar om open te gaan. Ook het Welzijnskwartier ging gelijk van start met het organiseren van activiteiten voor kinderen die niet bij een sportvereniging zitten.


Van Helden: “Sporten is ontzettend belangrijk. Het is niet alleen goed voor de lichamelijke gezondheid, maar het zorgt ook dat je je goed voelt. Dat is in deze tijd van corona erg belangrijk. Het is daarom goed om te zien dat organisatoren, vrijwilligers, sportcoaches en begeleiders met veel enthousiasme weer samen aan de slag zijn gegaan om sporten voor de jeugd mogelijk te maken.”

Zo is het bestuur van Rijnsburgse Boys ook blij dat er weer getraind kan en mag worden. Maar voor dit kon is er met de trainers en veel vrijwilligers veel werk verzet om dit ook coronaproof te doen. Op de website van de voetbalclub zijn de regels te lezen waar de gebruikers/- sters zich aan moeten houden. ‘En als iedereen zich hier aan houdt, kunnen we dit met elkaar tot een succes maken’, zo is de boodschap.


Slim sporten

En niet alleen de sportverenigingen en het Welzijnskwartier hebben het uitstekend gedaan. Kinderen en ouders hebben ook hun beste beentje voorgezet en zich heel goed aan de richtlijnen gehouden. Dit is belangrijk, omdat vanaf maandag 11 mei nog meer buitensportactiviteiten worden verwacht. Dit keer ook voor volwassenen. “Ik heb vertrouwen dat ook dit goed zal verlopen. Door slim te sporten en de regels van het Kabinet en het RIVM te volgen kunnen we bewegen straks voor iedereen in de gemeente weer mogelijk maken”, aldus van Helden.


Sportscholen

Waar anderen vorige week woensdag blij werden verrast door de aangekondigde versoepeling, was de teleurstelling groot voor onder andere de sportscholen. Zij moeten misschien wel tot 1 september dicht blijven en de ruimte om buiten te sporten is beperkt. Wethouder economie Jacco Knape: “Een aantal sportscholen hebben zich bij de gemeente gemeld. Samen kijken we wat voor hen op korte termijn misschien wel mogelijk is binnen de landelijke maatregelen”.


Meer informatie voor sportverenigingen in coronatijd vindt u op www.katwijk.nl/verenigingen.

Er is heel wat werk verzet; Sportpark Middelmors is coronaproof. | Foto: pr.