Stap voor stap

De wereld is in de ban van corona. Je kan de tv, radio, niet aanzetten of krant openslaan of het gaat over corona. Al weken zo niet maanden lang. Wat eerst een ver van ons bed virus leek te zijn veroverde via Italië heel Europa en de rest van de wereld. Landen namen rigoureuze maatregelen om de pandemie te temperen. Grenzen gingen dicht en massaal werkt iedereen al 9 weken vanuit huis. Tig keer wassen we onze handen, houden 1,5 meter afstand en hoesten-niezen in onze elleboog. Alleen voor vitale beroepen werden de regels ietwat versoepeld. En hoe kom je dan al die weken door….Louis en ik zijn de eerste weken zo veel mogelijk binnen gebleven. Genoten op ons balkon van het mooie lente weer en de rust op straat. Na een paar weken stapten we toch een keer op de fiets om even te luchten. Of maakten we na het eten een wandeling door het dorp. Ook hebben alle kamers inmiddels een opknapbeurt gehad, en zijn de kledingkasten uitgezocht. De rommel in de schuur is weer geordend en zo is er weer ruimte ontstaan om spullen die we bijna niet gebruiken, daar even te stallen. Een paar keer stond ik in de file om de milieustraat te bezoeken. Want veel meer mensen hebben van deze lockdown periode gebruik gemaakt om de woning op te ruimen.


Inmiddels leveren deze intelligente lockdown maatregelen het nodige resultaat op. De besmettingen nemen af, alsook de sterfgevallen en ziekenhuisopnamen. Op de IC afdelingen komt de ‘normale’ werkwijze weer in zicht. Vorige week werden dan ook de eerste versoepelende maatregelen door de minister president aangekondigd. Via een stappenplan moet over een aantal maanden het ‘gewone’ leven weer zijn draai krijgen. Maar voorzichtigheid is geboden….

Zo zijn vanaf deze week de scholen en de kinderopvang weer open. Veel contactberoepen mogen weer aan het werk. Kappers, schoonheidssalons gaan ook weer aan de slag. En volwassenen mogen weer buiten sporten, in groepen van maximaal 10 personen.

Reikhalzend kijken velen uit naar 1 juni. Want dan mogen terrassen weer open. In restaurants, cafés en bioscopen mogen maar 30 mensen naar binnen waarbij reserveren verplicht is. En als dit allemaal goed verloopt mogen vanaf 1 juli ook de vakantieparken en campings weer open, tot een maximumaantal van 100 mensen. Volgende stappen worden vanaf 1 september gezet.

Dit alles met de waarschuwende vinger van president Rutte: we moeten met elkaar de genomen maatregelen in acht blijven nemen. Dan kunnen we het coronavirus indammen en onze omgeving weer leefbaar maken. Dat willen we toch met elkaar.


Houdoe.