De raad geeft vanavond een oordeel over de afwijzing van de vergunning van Intratuin. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
De raad geeft vanavond een oordeel over de afwijzing van de vergunning van Intratuin. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Intratuin Voorschoten en Katwijkse tuincentra hopen op steun van gemeenteraad

Is n een ‘positieve grondhouding’ van een wethouder een toezegging? Ja, zegt eigenaar Sjaco Griffioen van Intratuin Voorschoten. Nee, zegt het Katwijkse college van burgemeester en wethouders. Het college wijst een vergunningsaanvraag van Intratuin om zich voor tien jaar te vestigen aan de Achterweg in Valkenburg af. Griffioen stelt, dat hij al heel veel heeft geïnvesteerd om die vestiging mogelijk te maken, juist vanwege die ‘positieve grondhouding’. Zonder die locatie heeft Intratuin geen bestaansrecht meer, omdat het tuincentrum weg moet uit Voorschoten.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Griffioen heeft de grond in Voorschoten jaren geleden verkocht. Daar komt woningbouw. In zijn jarenlange zoektocht naar een andere locatie kwam Griffioen bij de gemeente Katwijk terecht. Waar een welwillende wethouder Klaas Jan van der Bent met hem meedacht.

‘Ik heb anderhalf jaar constructief overleg gehad met de gemeente’, verklaart Griffioen vorige week donderdag in een informatieve raadsbijeenkomst over het afwijzen van de vergunning.

Mitsen en maren werden door de eigenaar van Intratuin opgelost, zodat de vergunningsaanvraag kon worden ingediend.


Afgrijzen

Tot afgrijzen van Griffioen werd die vergunningsaanvraag door het (nieuwe) college afgewezen. ‘Het gaat hier om een bedrijf dat zestig jaar bestaat. Door die afwijzing komt het voortbestaan in gevaar.’

Volgens het college is de aanvraag in strijd met het gemeentelijke beleid, is er onvoldoende draagvlak in de regio en kan het toestaan van een tuincentrum toekomstige ontwikkelingen van Project Locatie Valkenburg in de weg staan.

Reden voor VVD Katwijk om vragen te stellen aan het college over die afwijzing, terwijl twee jaar geleden een wethouder welwillend meedacht.


‘Indien een bouwaanvraag wordt ingediend, dan wordt daar in beginsel welwillend naar gekeken door de betrokken afdelingen. Ook de verschillende wethouders zullen niet op voorhand negatief tegenover het bouwplan hebben gestaan.

Aan een positieve grondhouding kan echter niet het gerechtvaardigd vertrouwen worden ontleend dat een vergunning ook daadwerkelijk zal worden verleend.

Een dergelijke grondhouding is niet gelijk te stellen aan een toezegging’, antwoordt het college aan de VVD.


'De petitie is ruim 1.800 keer ondertekend'


In de raadsbijeenkomst van vorige week donderdag nemen verschillende insprekers het woord om het voor Intratuin op te nemen.

Zo vertelt bedrijfsleider Ramon van Rooijen van Intratuin Voorschoten over de petitie die het tuincentrum is gestart.


‘De petitie is ruim 1.800 keer ondertekend, waarbij meer dan de helft van de steunbetuigingen uit Katwijk kwamen. De postzakken met steunbrieven, die wij vanmiddag aan de voorzitter van uw raad, burgemeester Visser, hebben aangeboden, bevat meer dan 2.000 brieven! Ons bedrijf is al deels van én voor de Katwijkse bevolking en dat blijkt uit bovenstaande resultaten. De vrees dat wij negatieve effecten met ons meebrengen, is vooral een onderbuik gevoel.’

Enkele trouwe klanten van Intratuin spreken eveneens in en roemen de sfeer, het assortiment, de bedrijfsvoering en het klantencontact.

‘Ik zou het heel leuk vinden als Intratuin naar Valkenburg komt. En ik wil zelf beslissen waar ik naar toe ga’, zegt een inwoonster van Valkenburg.

‘Intratuin is een aanwinst voor de gemeente Katwijk’, meent een trouwe klant van het tuincentrum.


In de gevarenzone

De Katwijkse tuincentra zitten niet te wachten op nog meer concurrentie en maken zich zorgen over hun eigen bedrijven.

Henk- Jan de Mooij van Tuincentrum De Mooij spreekt in, mede namens Tuincentrum Moerkerk, Welkoop Rijnsburg, Postmus Sierbestrating, Tuincentrum De Uiver en Tuincentrum FloraJoy.

‘De komst van nog een groot tuincentrum in Katwijk zelf zal de exploitatie van onze ondernemingen echt in de gevarenzone kunnen brengen.’


Lokale ondernemers

‘Wij als lokale ondernemers hebben alles in huis om de gemeente verder te vergroenen. We hebben inmiddels kosten noch moeite bespaard om onze zorgen te uiten en te onderbouwen. Daarom vragen wij u dan ook om ons, als lokale ondernemers, te ondersteunen in plaats van een ondernemer uit een andere gemeente. Want zeker in deze lastige tijd door corona en de periode met slechte economische omstandigheden die nog voor ons ligt hebben wij, en ook alle andere ondernemers in Katwijk, uw steun heel hard nodig.’

Oud-raadslid Gerard Bol neemt het op voor de lokale ondernemers. ‘Ik heb waardering voor het initiatief, maar kijk naar de Katwijkse ondernemers.’


Vanavond oordeel raad

De politieke partijen geven vanavond hun oordeel over de hele kwestie. Die raadsbijeenkomst is te beluisteren via www.katwijk.nl en het tv-kanaal van RTV Katwijk.


De raad geeft vanavond een oordeel over de afwijzing van de vergunning van Intratuin. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde



Eindelijk een krachtig groenbeleidsplan

Ingezonden n GemeenteBelangen. Afgelopen week heeft de gemeenteraad unaniem het groenbeleidsplan aangenomen. Een plan voor de komende tien jaar boordevol groene ambities van de hand van GemeenteBelangen wethouder Rien Nagtegaal.

Onze gemeente bezat niet eerder zo’n doelgericht plan op het gebied van groen. GB is na jarenlange inspanning voor een groenere gemeente dan ook blij dat dit er is!

Katwijk leek steeds verder te verstenen, en dat was ongezond. Groen is immers meer dan een park om in te wandelen. Groen draagt bij aan een gezondere omgeving en daarmee aan onze gezondheid. GB heeft vanaf 2002 campagne gevoerd voor meer groen in onze gemeente. Campagnes met kreten als ‘Meer Groen, Natuurlijk Doen’ (2010). Met initiatieven als geveltuintjes, hanging baskets en de strijd tegen bomenkap stond GB vooraan in de groene strijd. Na al deze groene campagnes en het hameren op het implementeren van groen bij de herinrichting van straten en wijken is daar eindelijk dit groenbeleidsplan. Een plan waar veel professionals en inwoners hun steentje aan bij hebben kunnen dragen dankzij de informatieve sessie die GB organiseerde in maart 2019.

Het plan heeft een tijdspad en stappenplan voor elke maatregel zodat de uitvoering centraal staat. De gemeente zal ieder jaar een groenbalans publiceren waardoor iedereen eenvoudig kan controleren welke vorderingen de gemeente maakt. Wordt onze gemeente daadwerkelijk groener? Is ze minder gaan kappen, minder gaan maaien en méér gaan herplanten? GB zal nauwlettend blijven controleren of groen wordt meegenomen bij alle stukken die voorbij komen. En ook gaat de gemeente meedoen met de nationale benchmark gemeentelijk groen, waardoor iedereen onze gemeente qua groen kan vergelijken met andere gemeenten. Zie het als een stok achter de deur voor de ontwikkelaars van dit plan en als goed controlemiddel voor raadsleden en inwoners!

Daarnaast wil de gemeente ook de ‘mindset’ van onze grijsambtenaren ‘vergroenen'. Zij krijgen cursussen hoe groen beter te implementeren bij nieuwbouwprojecten, herinrichting van wegen of aanleg van nieuwe straten enzovoort. Belangrijk want helaas ziet de gemeente mogelijkheden om een wijk of straat te vergroenen nogal eens over het hoofd bij de herinrichting van onze woon- en leefomgeving.

Door het ontwikkelen van de groene hoofdstructuur zullen ook kleine zoogdieren, insecten en vogels een groter leefgebied krijgen met betere leefkansen. Maar vooral: onze inwoners kunnen straks genieten van een steeds groener wordende gemeente! GB zal de vorderingen in de gaten houden.