Filosofie Krasse Knarren

n Voor elkaar en door elkaar

Hofjes n Stel je eens voor. Een hofje bestaande uit een aantal kleine huisjes. Allemaal gelijkvloers rondom een binnentuin waarin groenten en bloemen worden geteeld. Huisjes waar mensen wonen die elkaar ‘naboarschap’ verlenen. Die naar elkaar omkijken.

De woningen staan op korte loopafstand van een winkelcentrum. Midden in de tuin staat een gemeenschapsruimte voor algemeen gebruik. Alle woningen zijn aangepast aan de behoeften van senioren.

Zie hier de droom van Henk Wiggers. Hij woont in een van die 24 kleine huisjes op de hoek van de Boslaan tegenover het winkelcentrum met onder andere de Lidl. Deze huisjes worden verhuurd door wooncorporatie Dunavie en Henk Wiggers heeft er zijn woning aangepast aan de eisen, die nodig zijn voor de verzorging van zijn echtgenote Elly. Zij lijdt aan de Katwijkse ziekte. In overleg met woningcorporatie Dunavie heeft hij zijn woning o.a. rolstoelvriendelijk gemaakt.


Hofje

Enkele jaren geleden werd Henk op dit idee gebracht tijdens een bijeenkomst van de Krasse Knarren in de bibliotheek, waar een toekomstbeeld werd geschetst van een Knarrenhof. Hij werd enthousiast en omarmde het plan.

Hij kwam tot de conclusie dat een Knarrenhof precies bij hem en zijn situatie paste. Dit was wat hij graag wilde. Hier begon zijn droom: in zijn huidige woonomgeving zelf een hofje creëren.

Henk: ‘Wanneer een huisje leeg komt, laat Dunavie de woning dan geschikt maken voor ‘rolstoelbewoning’ en voeg in het huurcontract een sociale paragraaf toe die recht doet aan het principe van een ‘Knarrenhof’. Na verloop van tijd zijn dan alle woningen geschikt voor senioren en ontstaat er een hofje. Voor elkaar en door elkaar. Dit is precies de filosofie van de Krasse Knarren.’

Oplossing

Dit hofje lost natuurlijk het probleem van ouderenhuisvesting in Katwijk niet op. Het grote probleem: meer oudere mensen, geen plaats in verzorgingshuizen, het tekort aan personeel, enz. is bekend.

Wij, de Krasse Knarren, zijn nog steeds naarstig op zoek naar een passende locatie voor een ‘Knarrenhof’. Onze hoop is erop gevestigd dat binnenkort de woningen in de Julianaschool in Rijnsburg kunnen worden bewoond. Wij zoeken verder en hopen dat wij bij onze zoektocht worden gesteund door de Gemeente Katwijk. De Krasse Knarren kunnen bijdragen voor een klein stukje van de oplossing.


Initiatiefgroep
Krasse Knarren Katwijk

Jan Eikmans

www.knarrenkatwijk.nl