Dirk Wijnand de Jong. | Foto: pr.
Dirk Wijnand de Jong. | Foto: pr. Foto: Dirk Wijnand de Jong

Expeditie Achtertuin

Door Rijnsburgse globetrotter Dirk Wijnand de Jong en Bas van Oort

Inspiratie n Op vakantie in ons eigen land. Voor velen gaat zomer 2020 er heel anders uitzien, dan gepland. Het coronavirus houdt ons uit het vliegtuig en dwingt ons eigenlijk om de (zomer) vakantie in ons eigen Nederland door te brengen.

Morgen, vrijdag 15 mei verschijnt er een dikke, grote fotobijbel over eigen land, van voor tot achteren gevuld met inspirerende foto’s én verhalen met als titel ‘Expeditie Achtertuin.


Het ziet er de komende maanden naar uit vooral in eigen land op reis te gaan


Deze ontdekkingstocht door eigen land is gemaakt door twee reisjournalisten Bas van Oort en Dirk Wijnand de Jong.


Reisjournalist

De Jong, die eigenlijk Erik heet, is een geboren en getogen Rijnsburger. Pas halverwege zijn studie Italiaanse Taal & Literatuur is hij naar Leiden vertrokken, na nog een tijdje voor studiedoeleinden in Italië te hebben gewoond. Nadat hij zijn Bachelor had afgerond, master Journalistiek begonnen en gehaald is hij vrijwel meteen daarna aan de slag gegaan als reisjournalist voor o.a. het AD, Telegraaf, Lonely Planet en nu vooral National Geographic.


De Jong heeft veel gereisd en daardoor veel van de wereld gezien. Hij besloot vorig jaar om samen met collega-reisjournalist Bas van Oort het een keer dichter bij huis te houden. Samen wilden ze een koffietafelboek over Nederland samenstellen. Hiervoor is het duo het hele land doorgereisd. De Jong hierover: ‘Dit gebeurde vaak op onchristelijke tijden, van noord naar zuid en andersom, in alle weertypes. Het resultaat ‘Expeditie Achtertuin’ is een dikke, grote fotobijbel over eigen land. Het boek is van voor tot achteren gevuld met inspirerende foto’s én verhalen. Onze boodschap is: Stap een keer niet in het vliegtuig, maar zoek het om de hoek. Het zal je verbazen hoe mooi ons land is, buitenlands mooi soms’.


Die boodschap heeft de afgelopen weken alleen maar meer lading gekregen. ‘Want de timing is een bizar toeval. Het ziet er niet naar uit dat we de komende maanden op reis kunnen en als dat zo is, dan toch vooral in eigen land. En als wij mensen met ons boek daarbij kunnen inspireren, dan is onze missie goed en wel geslaagd’ aldus De Jong ook namens collega Van Oort.


Goed om te weten: Katwijk is met 8 pagina’s ruim vertegenwoordigd in het boek, en Leiden maar liefst met 10 pagina’s. Vanaf morgen is het boek te koop. Het telt 256 pagina’s en kost € 35,00. Het heeft een hardcover en is uitgegeven door de ANWB | ISBN 9789018046262.

Afbeelding