In totaal zijn tien kratten met boodschappen bij de Voedselbank gebracht. | Foto: CvdS.
In totaal zijn tien kratten met boodschappen bij de Voedselbank gebracht. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Voedselbank blij met nieuwe voorraden

n Spontane inzamelingsactie bewoners flat Oranjelaan

Dank n In deze coronatijd zie je veel bijzondere acties ontstaan. Zangers en muzikanten die spontaan buitenoptredens verzorgen, vlaggen uit voor mensen die in de zorg werken en de berenjacht om ouders en kinderen een leuke speurtocht te bezorgen.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Zo verzamelen bewoners van het appartementencomplex aan de Oranjelaan al een aantal weken spullen in voor de Voedselbank, gevestigd aan het Noordeinde in Rijnsburg. Een van de bewoners Ondine bracht af en toe al iets naar de Voedselbank. ‘Omdat wij hoorden dat er steeds meer mensen in financiële problemen zullen komen en de vraag bij de Voedselbank groot is, besloten we te kijken of onze hele flat mee wilde doen. Elke week zetten we dinsdag en woensdag een krat buiten en die kunnen we meerdere keren per dag legen! Zo brengen we nu al een paar weken op donderdag minimaal twee grote dozen met spullen naar de Voedselbank’, vertelt Ondine.


Haar moeder van 93 jaar, woonachtig in serviceflat Schouwenhove in Leiden, hoorde van deze inzameling, en ging zelf over tot actie.

Ondine vertelt: ‘Mijn moeder heeft de directeur van serviceflat Schouwenhoven gevraagd of die een oproep wil doen aan de bewoners. En met succes want er waren inmiddels al zes kratten gevuld met boodschappen’.

Toen Ondine vorige week donderdag de kratten ging ophalen bij Schouwenhove wist ze niet wat ze zag: ‘Maar liefst 10 kratten met een diversiteit aan levensmiddelen hadden de bewoners ingezameld voor de Voedselbank. We waren er gewoon stil van.’

Vervolgens werden de kratten naar Rijnsburg gebracht en dankbaar door een aantal vrijwilligers in ontvangst genomen.

Bijzonder

Een van de vrijwilligers, Trien Schaap, is al dertien jaar vrijwilligster bij de Voedselbank. ‘Met dergelijke acties zijn we dan ook ontzettend blij. Onze dank is groot naar de bewoners van de flat in de Oranjelaan en de mensen van Schouwenhove in Leiden’, laat ze weten.

De Voedselbank werkt met zo’n 60 vrijwilligers. Wekelijks rijden er twee chauffeurs naar Amsterdam om vers groente en fruit op te halen. Het bestand telt ongeveer 130 adressen die van de Voedselbank gebruik maken. ‘In deze coronatijd merken we nog geen extra toename van nieuwe adressen. Maar we weten wel dat de drempel hoog is om, via de gemeente bij de Voedselbank aan te kloppen’.


In de zomer verhuist de Voedselbank naar een andere locatie in Rijnsburg. De voormalige Openbare basisschool in Frederiksoord wordt de nieuwe locatie.