Oorlogskind Riet den Heijer vierde deze week haar 80ste verjaardag.. | Foto: pr.
Oorlogskind Riet den Heijer vierde deze week haar 80ste verjaardag.. | Foto: pr. Foto: pr

Oorlogskind Riet den Heijer 80 jaar

n Een bijzondere briefwisseling met broer en zus

Bijzonder n Maandag 11 mei vierde Riet den Heijer haar 80ste verjaardag. Van haar nicht Janine uit Apeldoorn ontving de redactie van De Rijnsburger een bijzondere briefwisseling tussen Riet en haar broer Adrie den Heijer, de vader van Janine.

Door Carin van der Spijk-Kralt

De vader van Janine is helaas in 2007 al overleden. Janine heeft goed contact met haar familie in Rijnsburg.


Janine vertelt: ‘Van mijn tante Riet den Heijer, woonachtig aan de Eikenlaan 31 in Rijnsburg, kreeg ik onlangs een kopie van een brief die mijn vader haar ooit een keer schreef. Ze stuurt me wel vaker oude brieven van mijn vader.

Maar deze is voor deze tijd van het jaar en zeker dit ‘herdenkingsjaar’ wel extra bijzonder. De brief gaat over mijn opa, Arie den Heijer. Hij was op 10 mei 1940 in Amsterdam was geweest voor de markt. Het was de dag dat de Duitsers net Nederland waren binnengevallen. Toen mijn opa en chauffeur terug wilden naar Rijnsburg, mochten personenauto’s uit Amsterdam vertrekken, maar vrachtauto’s niet. Maar, mijn opa wilde kostte wat het kost naar huis, omdat zijn vrouw, hoogzwanger was.


Felicitaties

Opa Arie sommeerde de chauffeur, tegen de aanwijzingen in, te gaan rijden en zei: ‘rij op’. De chauffeur vond dat spannend, maar deed het uiteindelijk toch. Dit lukte. Mijn opa was daardoor net op tijd thuis, zodat hij op 11 mei 1940 met zijn vrouw naar het AZL kon voor de bevalling. Onderweg werden zij regelmatig tot stoppen gedwongen door Hollandse soldaten die wilden weten waarom ze onderweg waren. Later die dag zag tante Riet op het levenslicht. Mijn tante is dus met recht een ‘oorlogskind’.

Afgelopen maandag, 11 mei werd Riet dus 80 jaar. ‘Een mijlpaal en ze is nog blakend van gezondheid. Ze woont nog steeds in het zelfde huis waar ik als kind in de 70-er jaren vaak logeerde. ze speelt wordfeud, gelukkig ook met mij, en ze leert van een ander nichtje internetbankieren. Tante Riet helpt andere mensen waar ze kan. Ze is dan ook een voorbeeld voor velen’, vervolgt Janine.


Zo is Riet ook een belangrijke schakel in het team van Lollypop Entertainment. Daan de Mooij laat weten: ‘Als ik in november voor het eerst weer de leukste rol van het jaar, Sinterklaas, ga spelen, start de dag van de intocht traditie getrouw met een ontbijt bij ‘moeder’ Riet. Een heerlijk geniet moment.’

Ook Janine vind het geweldig om nog zo’n kwieke, fijne, lieve tante te hebben. ‘Het is jammer dat we relatief ver uit elkaar wonen, maar als corona voorbij is, dan zoek ik haar snel weer op’, zo besluit Janine.

Namens nicht Janine uit Apeldoorn, maar ook namens vele Rijnsburgers: Riet, van harte gefeliciteerd met deze prachtige verjaardag.


Inspraak strategie regionale bedrijventerreinen verlengd

Ondernemers n De inspraakperiode voor de concept ruimtelijke strategie Bedrijventerreinen 2020-2030 is met drie weken verlengd.

Belanghebbenden kunnen tot en met donderdag 21 mei reageren op de regionale strategie. Die beschrijft hoe de gemeenten een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven willen behouden met voldoende en toekomstbestendige bedrijventerreinen.


De coronacrisis vraagt momenteel alle aandacht van de ondernemers. Ook is onzeker welke impact de crisis op de economie heeft en wat dit betekent voor de bedrijventerreinenstrategie. De regionale stuurgroep bedrijventerreinenstrategie en de colleges van burgemeester en wethouders in de 071-regio hebben daarom besloten om de inspraakprocedure te verlengen. Overwogen is om de inspraakprocedure tijdelijk stop te zetten. Dit is echter niet in het belang van de bedrijven. Die blijven dan te lang in onzekerheid over hun toekomst op bedrijventerreinen. Bovendien vormt de strategie input voor plannen op andere beleidsgebieden als woningbouw, mobiliteit en duurzaamheid. Wel zal in de uitvoeringsfase van de strategie stil worden gestaan bij de gewijzigde economische situatie als gevolg van het coronavirus. Om ondernemers meer tijd te geven op de bedrijvenstrategie te reageren, is de inspraakperiode daarom met drie weken verlengd.


Voor stukken zie:
www.economie071.nl. Voor vragen/opmerkingen: A. Boersma (projectleider) a.boersma@leiderdorp.nl.

Afbeelding