Afbeelding
Foto: pr

Wat kost wijn?

uitleg n In deze Wijnspinsel wil ik het verschil uitleggen tussen wijn onder de zeven euro en duurdere wijnen.

Wijn wordt gemaakt van druiven. Die groeien aan de wijnstok in een wijngaard. Tijdens het hele jaar wordt er in de wijngaard gewerkt. De wijnboer kent zijn grond en de omstandigheden en weet dus welke druiven hij het beste op de grond kan planten. In veel gebieden binnen en buiten Europa zijn specifieke druiven wettelijk verplicht, net als de manier van oogsten. Ook gelden er soms plafonds voor de opbrengst per hectare.

Wanneer de druiven geplukt zijn, worden ze vaak per soort en per wijngaard vergist. De wijnmaker maakt wijn naar zijn ideeën. Hij kijkt naar het weer gedurende het teeltseizoen en bedenkt dan wat voor soort wijn hij kan en wil maken. Als een kok gaat hij te werk om zijn ideale wijn te maken.

Druiven voor massawijn komen uit grote productiegebieden. Zo kun je bijvoorbeeld op een fles ‘Wijn uit Zuid Australië’ zien staan. Dat gebied is groter dan Europa. Een bedrijf daar heeft de mogelijkheid om wijn te maken van druiven uit dat hele gebied. Dat betekent dan ook dat er wijn gemaakt kan worden die ieder jaar exact hetzelfde smaakt. Veel van deze wijn wordt in zeecontainers naar Europa verscheept. Hier wordt de wijn dan op smaak gebracht door er bijvoorbeeld suiker of citroenzuur aan toe te voegen. Vervolgens wordt de wijn gebotteld, en gaat het etiket er op.

Er zijn ook gebieden, bijvoorbeeld in Zuid Afrika, waar het klimaat het toelaat twee keer per jaar te oogsten. Dat dat desastreus is voor de grond, en dus voor de kwaliteit van de druiven, spreekt voor zich. De druiven kosten niet meer dan een dubbeltje per kilo. De boeren en hun medewerkers kunnen hier nauwelijks van leven. Hier komen de goedkoopste wijnen vandaan.

Wijn is in veel gevallen de sluitpost bij de dagelijkse boodschappen en bij het diner. We kunnen in deze tijd niet naar een restaurant, dus kopen we vaker goed vlees bij de slager, lekkere asperges bij de groenteboer en mooie vis bij de visboer. We maken er meer werk van en genieten thuis. Door goede wijn te schenken, wordt uw diner nog lekkerder. Voor een goede fles wijn betaal je tussen een tientje en vijftien euro.

Geniet van goede wijn! Zo help je de boer, de kleine ondernemer, het milieu en natuurlijk ook jezelf.

Linda Driebergen,
Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken Cursuslocatie voor wijncursussen Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16 Rijnsburg

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding