Koningsdag Woningsdag

Met n gezellige thuisblijf-televisie met RTV Katwijk

In samenwerking met de vier Oranjeverenigingen en de gemeente Katwijk verzorgen RTV Katwijk en Uitgeverij Verhagen op Koningsdag een speciale Koningsdagsuitzending. Op advies van de overheid om Koningsdag 27 april thuis te vieren, wordt van 10.00 tot 13.00 uur een feestelijk Koningsdag-Woningsdag gezinsprogramma samengesteld. Compleet met de toespraak van de burgemeester, de Oranjevereniging voorzitters en een ‘live’ oranje pubquiz.

'Het is een echt gezinsprogramma’, vertellen de vier OV-voorzitters. ‘We zijn ons zeer bewust van de ernst van de situatie, die verliezen we niet uit het oog. Aan de andere kant is het de verjaardag van onze koning. Dat gevierd mag worden.’

Voor de Oranjeverenigingen ziet dit voorjaar er wel heel anders uit. Geen groot Bevrijdingsfeest, geen parade, taptoe of muziekfestijn en ook geen Koningsdag. Toch willen de OV’s graag laten zien dat het Koningshuis en de inwoners van Katwijk hen na aan het hart liggen en tonen ze hun inzet graag via de televisie-uitzending.


Boeiend

In samenwerking met De Katwijksche Post/de Rijnsburger organiseert RTVKatwijk vanuit een oranje versierde studio op 27 april een live programma van 10.00 tot 13.00 uur. Naast de toespraak van de burgemeester wordt er een licht spel- en muziekprogramma aangeboden.

Elders in deze krant staat de mogelijkheid om een feestmuts te maken, selfies in te zenden, selfies te maken van een versierde huiskamer en mee te doen aan het prijzenfestival.

De leukste beelden zijn later in de week terug te zien in deze krant, op Alles over Katwijk of bij RTV. Tevens tijdens het programma beelden van Koninginnedag 2000 met Koningin Beatrix in Katwijk, muzikale bijdragen van musici en zangers uit de gemeente, zoals Denise van Leeuwen, Bart Heemskerk en de Lockdownsingers, leuke filmopnamen en tompouce eten.

Vanuit de luie stoel kan iedereen meedoen met een echte oranje pubquiz.

Samenzang

Om 15.00 uur wordt de eerder opgenomen samenzang vanuit de Vredeskerk op RTV uitgezonden. Met medewerking van Ds. Stam, organist Arjan Wolfswinkel en zangeres Jacomine van der Plas.

Woningsdag

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) heeft Koningsdag omgetoverd tot Woningsdag.

De Bond roept iedereen op om op Woningsdag de vlag uit te steken. ‘Voor de jarige koning en voor elkaar. Voor het zorgpersoneel, voor de onderwijzers, voor iedereen die zich inzet voor de samenleving.’

Tussen 09.45 en 10.00 uur zouden de klokken geluid moeten worden ‘als teken van verbinding, verdriet en vreugde.’ Om 10.00 uur volgt de Nationale Aubade met het zingen van het Wilhelmus vanuit deuropeningen en balkons.