Afbeelding
Foto: pr

Koninklijke Tijgersoesjes

Ine n Paauw-van der Plas was een van de deelnemers van Heel Holland Bakt 2017. In deze rubriek deelt ze een van haar recepten.

Dit jaar mogen we geen uitbundig feest vieren voor onze koning in verband met de corona maatregelen. Koningsdag is daarom omgedoopt tot Woningsdag… Deze heerlijk knapperige Tijgersoesjes zijn niet moeilijk te maken.

25 stuks: genoeg om de hele dag van te snoepen. Iedere zaterdag geef ik op de radio RTV Katwijk (106.9fm) rond 9.20 uur uitleg over een van mijn recepten. Aanstaande zaterdag is deze Koninklijke Tijgersoes aan de beurt.


Wat heb je nodig?

Voor de Tijger topping:

35g zachte roomboter, 45g kristalsuiker, 45g patentbloem, 2 druppels oranje kleurstof.

Wrijf de ingrediënten tot een samenhangend deegje, rol deze uit tussen twee laagjes bakpapier met een deegroller. Leg het lapje even in de vriezer om straks makkelijk te kunnen gebruiken.


Voor de Soesjes:

100g volle melk, 100g water, 2g zout, 2g suiker, 90g roomboter, 110g patentbloem, 200g ei (4 stuks M). 1 ei losgeklopt. 200g slagroom, 1 eetl suiker.

Verwarm de oven voor op 230 graden. Doe de melk, water, boter, suiker en zout in een steelpannetje. Breng dit aan de kook. Zet het vuur laag en giet in een keer de bloem bij de vloeistof, roer het geheel tot een deegbal in de pan met een spatel. Duw het deeg plat in het pannetje en schud af en toe even zodat het deeg niet verbrand. Hiermee gaar je het deeg. Als je het deeg hoort knetteren en een filmpje deeg aan de bodem ziet plakken is het genoeg gedroogd en klaar voor de volgende stap.

Schep het deeg over in een kom, met een mixer voeg je 1 voor 1 de eieren toe. Mix nog even door tot je een glanzend soezendeeg verkregen hebt. Doe het beslag direct over in een spuitzak en knip een gaatje van 1 cm van de punt.


Samenstellen:

Spuit op een bakplaat bedekt met bakpapier 25 soesjes met een doorsnede van 4cm. Hou wel ruimte tussen de soesjes want ze verdubbelen in de oven. Bestrijk ze met het losgeklopt ei. Haal het lapje tijgerdeeg uit de vriezer en steek er 25 rondjes van 3cm doorsnede. Leg de rondjes als een dekseltje op ieder soesje en druk zacht aan. Zet de bakplaat in de oven en draai deze direct terug naar 175 graden. Bak de soesjes in 20 a 25 minuten gaar. Laat ze afkoelen op een rooster en snijd ze daarna doormidden. Klop de slagroom op met de suiker en schep het in een spuitzak met een kartel mondje, spuit de onderste helft van het soesje op met een mooi rozetje slagroom en zet het tijger dekseltje erop.


Fijne Woningsdag.



INE bakt taart op bestelling
en verzorgt een HighTea of een Diner.

Voor meer informatie
zie: www.inepaauw.nl.

Afbeelding