Word Vriend van de Rijnsburger!

samen n De Rijnsburger maakt deel uit van de lokale samenleving en wordt door veel inwoners gespeld. Ook in deze coronatijd is de Rijnsburger een belangrijke bron van informatie.

Al tientallen jaren krijgt u de Rijnsburger wekelijks gratis in uw brievenbus. Door het abrupt wegvallen van een groot aantal adverteerders wordt het steeds moeilijker om de Rijnsburger kosteloos huis aan huis te verspreiden. Toch kiezen wij er juist in deze diep tragische crisis, waarin de eenzaamheid steeds groter wordt, voor om ook u het lokale nieuws niet te onthouden. Dit doen wij vanuit onze bedrijfsdoelstelling om spiegel en cement in de samenleving te zijn.
Om de krant uit te kunnen blijven geven, is uw steun noodzakelijk. Daarom doen we nadrukkelijk een beroep op onze lezers. U kunt ons steunen door ‘Vriend van de Rijnsburger’ te worden. Dat kan door op de website van onze krant allesoverkatwijk.nl in de menubalk de knop ‘Vriend worden’ aan te klikken en één van de mogelijkheden te kiezen.
Natuurlijk kunt u uw donatie ook rechtstreeks overmaken op bankrekeningnummer NL39RABO 0331 7655 43 ten name van uitgeverij Verhagen. Mogen wij op u rekenen? Onze dank is groot.








Rijnsburgse start crowdfunding                                                Voor foto-essay over ziek zijn en verbondenheid

rouwen n Een goede gezondheid en elkaar nabij kunnen zijn. Als deze tijd één ding leert, is het wel hoe belangrijk dit voor ons is.

De in Rijnsburg geboren en opgegroeid fotograaf Gerdien Wolthaus Paauw (1965) kiest er dan ook voor de geplande crowdfunding voor haar foto-essay ‘Zul je met mij’ te laten doorgaan. Want ziekte en verbondenheid zijn belangrijke thema’s in dit werk.

Wat is het juiste moment voor een hernieuwde kennismaking met een overleden dierbare? Twintig jaar nadat haar moeder (Pieta Wolthaus-Paauw, Rijnsburg) in 1995 stierf aan de dodelijke spier-zenuwziekte ALS, deed Gerdien wat ze tot dan toen niet durfde. Ze opende de doos met ‘levenstekens’ van haar moeder: briefjes die zij schreef, omdat ze niet meer kon praten. Ook zocht Gerdien mensen op die haar moeder goed hadden gekend.

De briefjes en deze contacten inspireerden haar tot prachtige, associatieve foto’s. De beelden vormen het hart van ‘Zul je met mij’. Ze zijn aangevuld met de inhoud van enkele briefjes en flarden van gesprekken. Lees verder op pagina 17.




Voorstellen

Gerdien zei op haar 34e haar baan als projectmanager in de tuinbouw vaarwel en koos voor een leven als professioneel fotograaf. Op haar website vertelt ze over deze carrièreswitch: aanleiding van een baan vol zekerheden, naar werken met bezieling was het overlijden van mijn moeder Pieta Wolthaus-Paauw aan de dodelijke spierziekte-zenuwziekte ALS in 1995. Ik was toen 29 jaar, mijn leven stond op z’n kop en ik verlangde ernaar om nieuwe levenskeuzes te maken. Ik was opgeleid tot ingenieur tuinbouw en werkte bij de Zuidelijk Land- en Tuinbouw Organisatie ZLTO. Dankzij een reorganisatie kreeg ik de mogelijkheid tot outplacement, een geschenk uit de hemel. Fotografie was een hobby van me en ik besloot hiervan mijn vak te maken. In 2005 studeerde ik succesvol af aan de FotoAcademie Amsterdam. Mijn afstudeerproject ‘Gevangen Verlangen”maakte ik in de Penitentaire Inrichtingen (PI) Breda. Zeven vrouwen deden mee. Ik maakte van ieder een herkenbaar portret en comineerde dit met een associatieve foto die haar diepste wens op een beter leven liet zien. ‘Gevangen Verlangen’was onderdeel van Breda Photo 2005 met een expositie op de binnenplaats van de PI. Vele exposities en lezingen volgden. ‘Gevangen Verlangen’ bleek een blauwdruk voor mijn latere werk: sociaal maatschappelijke thema’s fotograferen in een creatieve beeldtaal die uitnodigt tot reflectie. Pauw, kleurrijke vogel met de vele ogen en symbool voor wederopstanding. Paauw Fotografie: ik kon me geen betere bedrijfsnaam voorstellen als hommage aan mijn moeder en besloot haar familienaam toe te voegen aan mijn achternaam. Vandaar Gerdien Wolthaus Paauw.

Herkenning en troost

‘Zul je met mij…’ is het laatste wat haar moeder Pieta noteerde. Het foto-essay over liefdevol rouwen is veel meer dan Gerdiens persoonlijke zoektocht naar haar oorsprong. ‘Zul je met mij’ is een boek over ziek zijn, over verlies, afscheid en verdriet, maar ook over liefde, familie, verbondenheid en… het leven. Dit foto-essay biedt herkenning en troost. Het nodigt uit elkaar te vinden.

De crowdfunding op https://www.voordekunst.nl/projecten/10312-zul-je-met-mij

loopt nog tot en met 30 april. Gerdien heeft het geld nodig om het boek te laten drukken. Ze hoopt het foto-essay te kunnen lanceren op 21 juni, niet voor niets de langste dag van het jaar, waarop het licht sterker is dan de duisternis.

Meer informatie over Gerdien en haar werk is te vinden op http://www.paauw.photography/