Afbeelding
Foto: CvdS

Eerste Tiny Forest aangelegd

groen n Vorige week was het zover. Het eerste Tiny Forest in de gemeente Katwijk is aangelegd. Deze is te vinden in Rijnsburg aan de Spinozalaan, achter de Koningin Julianaschool.

Een Tiny Forest is een klein bos ter grootte van een tennisbaan. Door de volhardende inzet van initiatiefnemers Joke Verhoef en Anna van der Plas is dit minibos er vorige week gekomen.

Het initiatief Tiny Forest Katwijk is zo'n twee jaar geleden ontstaan, toen voormalig raadslid Van der Plas het onder de aandacht bracht bij de gemeente. Zij vindt dat er in de versteende wijken, buurten en straten van de gemeente Katwijk te weinig groen is. De gemeente zelf hoeft feitelijk niet zoveel te doen. Als het zich aansluit bij het Tiny Forest-project van IVN, Instituut voor Natuureducatie, dan zorgt die voor aanleg en een deel van de financiering met subsidie van de provincie.

Praktijk

Zowel het Wellant College en de Julianaschool zijn nadrukkelijk betrokken bij dit eerste Tiny Forest.

De Julianaschool gaat het als een 'buitenlokaal' gebruiken, waar de kinderen kunnen leren over bomen, struiken, vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren en nog meer wat te maken heeft met de Nederlandse natuur. Maar het bosje is er natuurlijk ook voor de buurtbewoners, die elkaar kunnen ontmoeten in die gezonde omgeving.

Uit onderzoek blijkt dat de minibossen veel positieve effecten hebben voor de omgeving. Kleine bosjes slaan per vierkante meter méér CO2 op dan grote bossen. De temperatuur in minibossen is hoger en er komt meer licht bij de bomen. Daardoor groeien ze sneller, krijgen ze meer bladeren en zo slaan ze meer en sneller koolstof op.
| Foto: CvdS.


Leren over het leven van vogels                                 Korte cursus in vijf stappen

Natuur n Deze tijd van het jaar kun je wakker worden gemaakt van het gekwetter en getjilp van vogels. In het voorjaar leggen de vogels eieren en brengen ze hun jongen groot. ‘Nu veel mensen meer thuis zijn vanwege de coronacrisis is het waarnemen van vogels een leuke, maar ook rustgevende bezigheid’, aldus Vogelbescherming Nederland.

Je hoeft de tuin of het park maar in te stappen of je hoort en ziet vogels – zeker als je goed kijkt. Dat is niet alleen genieten, vogels zorgen ook voor evenwicht. Zo is de koolmees de beste eikenprocessierupsverdelger. Maar al die vogels hebben in ons volgebouwde en intensief bewerkte land een beetje meer liefde nodig. Heel moeilijk is dat niet. Je bent al in vijf stappen een echte vogelliefhebber.

Stap 1. Kijken

De eerste stap is meteen de leukste. Als je goed naar vogels kijkt, zie je hoe mooi ze zijn. En slim, energiek en eigenzinnig. Buiten, zeker met een verrekijker, kun je ze in het wild spotten. Maar je hoeft er de deur niet voor uit. Steeds meer mensen kijken naar Beleef de Lente. Deze populaire vogelsoap brengt via webcams de liefdesperikelen en het nestelgedrag van allerlei bekende vogels in beeld. Vogelkijkers (en advies daarover) vind je in de (web)shop van de Vogelbescherming in Zeist. De lente beleef je online via: beleefdelente.nl

Stap 2. Voeren

Een beetje vogelvriend geeft de vogels in zijn tuin en/of balkon te eten. Dat is anno nu een noodzakelijke aanvulling op het karige dieet dat ze in de versteende en bespoten tuinen bij elkaar kunnen scharrelen. Mussen, merels, mezen en zelfs spechten zijn dankbare eters. Ze komen af op kant en klaar strooivoer, vetbollen, (ongezouten) pinda’s, vogelpindakaas, fruit of brood. Leg dit op een beetje beschutte (kat- en sneeuwvrije) plek en strooi ook wat op de grond. Succes verzekerd, het hele jaar rond. Geef ze geen zout, melkproducten of vetbollen in plastic netjes. In die laatste kunnen ze vast komen te zitten.

Stap 3. Je eigen vogeltuin

Wil je echt een verschil maken voor de vogels in je directe omgeving? Kijk dan eens kritisch naar de inrichting van je tuin of balkon. Kunnen die tegels er niet uit? Zo maak je extra plekken waar vogels naar insecten kunnen zoeken. Hebben ze water, nestplekken en schuilmogelijkheden? Een voordeel: je hebt eerder minder dan meer werk aan een vogeltuin. Insecten en dus ook vogels houden wel van een beetje rommeligheid. Onkruid, dorre bladeren, uitgegroeide bloemen? Gewoon laten! Vogelbescherming heeft per seizoen een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Check dit via: vogelbescherming.nl/mijn-vogeltuin

Onkruid, dorre bladeren, uitgegroeide bloemen? Gewoon laten liggen voor de vogels

Stap 4. Vogelvriendelijk eten en drinken

Als vogelvriend kun je ook buiten je eigen tuin iets doen. Vooral op het strakgetrokken platteland hebben vogels het moeilijk in ons land. Daar vinden ze steeds minder wilde bloemen, zaden, insecten en schuilplekken.

Gelukkig kiezen steeds meer boeren voor een natuur-inclusieve landbouw. Je kunt deze boeren helpen door hun zuivelmerken te kopen. Nu barsten de schappen al van de keurmerken. Om je te helpen kiezen voor specifiek vogelvriendelijke producten stelde Vogelbescherming een zuivelwijzer samen.

Stap 5. Samen voor vogels

De harde werkelijkheid leert dat vogels het niet redden zonder de bescherming van ons mensen. Als vogelvriend draag je al bij door ze te helpen in de tuin of op het boerenland. Maar lid worden Vogelbescherming Nederland scheelt ook. Hoe meer leden, hoe sterker we staan in de strijd voor meer en betere leefgebieden voor vogels, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten.

Meer informatie hierover via:
www.vogelbescherming.nl.

Afbeelding
Afbeelding