Expositie 75 jaar Vrijheid & Vrijheidsexpress

Van 29 april tot en met 2 mei kunt u tussen 11.00 en 17.00 uur gaan genieten van een unieke expositie in het Huis van Oranje op de Boulevard in Katwijk.


De expositie zal bestaan uit zeer veel foto en beeldmateriaal van onder andere de meidagen in 1940, de Atlantikwall, het verzet. En natuurlijk ook van de ontsnappingspogingen van de Engelandvaarders. Ook zullen er vele foto’s zijn van de bevrijding in de gemeente Katwijk.


De koopvaardij in de oorlogstijd wordt belicht en er is een prachtige fotoreeks getiteld ‘Dit mag nooit meer’.


Uiteraard zijn alle dorpskernen van de Gemeente Katwijk vertegenwoordigd en zullen ook foto’s en film van Rijnsburg en Valkenburg geëxposeerd worden. Ten slotte vult Vincent van de Hoven de expositie aan met prachtige hedendaagse foto’s in Katwijk van de overblijfselen van de oorlog. Deze brengt hij op heel bijzondere wijze in beeld.



Unieke expositie in het Huis van Oranje op de Boulevard


Deze unieke expositie wordt mede mogelijk gemaakt door; Fonds 1818, Huis van Oranje, Stichting Monument Engelandvaarders Katwijk, Stichting oud Valkenburg, Genootschap Oud Rijnsburg, Welzijnskwartier, Museum Engelandvaarders, DunAtelier, Genootschap oud Katwijk, Stichting Katwijks museum, Vincent van den Hoven (fotograaf/filmer) en Hubert Nijgh.

Vrijheidsexpress

Op 30 april, tussen 13.30 – 17.00 uur, zal deze prachtige exposite worden aangevuld met de Vrijheidsexpress.


De Vrijheidsexpress komt tijdens de maand van de Vrijheid naar alle Nederlandse provincies en bezoekt scholen, buurten, pleinen en dorpshuizen en verzameld bijzondere verhalen over de bevrijding van de eigen regio en over oorlog en vrede. In de Vrijheidsexpress maakt de bezoeker kennis met de betekenis van Vrijheid en onvrijheid toen en nu. Iedereen is welkom in de Vrijheidsexpress, in het bijzonder mensen die niet zo snel naar een museum of theater toe zullen gaan, en mensen met een eigen oorlogsverhaal.
De Vrijheidsexpress brengt Vrijheid dichter bij.


Het programma in de Vrijheidsexpress ziet er als volgt uit:


13.30 - 14.00 uur: Documentaire 75 jaar Vrijheid


14.00 - 14.30 uur: Documentaire 'de vergeten Marine'. Over het ruimen van de Kathy mijnen direct na de oorlog.


14.30 - 15.00 uur: Kennismaken met het Dilemma-spel. Een spel voor jong en oud.


15.00 - 15.30 uur: Kennismaken met Digitale Vrijheid. Een spel voor jong en oud.


15.30 - 16.00 uur: Documentaire 75 jaar Vrijheid.


16.00 - 16.30 uur: Documentaire 'de vergeten Marine'. Over het ruimen van de Kathy mijnen direct na de oorlog.


16.30 - 17.00 uur: Afsluiting


Beide evenementen zijn gratis toegankelijk.