Afbeelding
Foto: pr

Heren 1 T.V. De Rijnkanters gaat Topklasse spelen

T.V. n De Rijnkanters staat al jaren bekend als een gezellige tennisclub binnen de bollenstreek, de regio Leiden en ver daarbuiten. Tijdens de voorjaarcompetitie in de periode april t/m juni is het elke week gezellig druk op het park.

Daarnaast organiseert het een tweetal goed bezochte open toernooien waar de feestavonden bij iedere tennisliefhebber al in de agenda staat gemarkeerd. De (alcoholische) drankjes en het lekkere eten zijn dan niet aan te slepen. Dit komt door de kwaliteit van het eten maar ook doordat de prijzen laag zijn. De bar en de keuken zijn in eigen beheer en draait op vrijwilligers mede hierdoor kunnen ze daar gemakkelijk concurreren met omliggende horeca. Als er dan ook nog gekeken kan worden naar mooi tennis is de succesformule compleet.


Waar al jaren omliggende parken in Katwijk en Leiden de boventoon voerden qua competitief hoogstaand tennis is sinds enkele jaren een ommekeer zichtbaar op De Rijnkanters. Het vlaggenschip van de club Heren 1 spelend op zaterdag is sinds enkele jaren gestaag aan het klimmen binnen de voorjaarscompetitie van de KNLTB. Ooit jaren geleden begonnen als vriendenteam in de tweede klasse met alleen Rijnsburgers in het team werden ze kampioen. De eerste klasse werd een ander verhaal. Heren 1 moest flink aan de bak maar met een goede versterking uit Voorhout werd ook daar het kampioenschap binnen gehaald. Waar andere verenigingen flink geld uitgeven voor hun vlaggenschip in de vorm van reiskosten, kleding, eten en drinken en soms zelfs gewoon cash geld kwam Daan de R. uit Voorhout gewoon voor de gezelligheid tennissen. Toen hem werd gevraagd waarom hij niet voor de knikkers ging spelen bij omliggende verenigingen was zijn antwoord simpel: “Deze gasten zijn zo top, er is veel gezelligheid en het is een leuk team. Ik tennis ook nog op zondag, daar ontvang ik wel een redelijke vergoeding, dus dat zit wel goed”, was zijn antwoord.


De klik was er vanaf het begin en ook in de eerste klasse werd het kampioenschap binnen gehaald. Iedere week werd de supportersschare groter en groter en voor een club als Rijnkanters was dit alleen maar goede reclame.


teamspirit

Een jaar later werd het de hoofdklasse, handhaving was het doel. Verenigingen als KLTV en Zee en Duin acteerden al jaren op dit niveau en soms zelfs nog een klasse hoger. Rijnkanters kwam net kijken en inderdaad er waren teams met zoveel klasse en kwaliteit dat hier inderdaad niet van te winnen was. Maar een plaats in de middenmoot was prima. Het jaar erna was er al wat meer ervaring en was een plek in de top 3 niet eens zo slecht. Dit kwam mede door de terug keer van een Rijnsburgse topper. Matthijs van S. de jongste telg van het team is zo snel en handig dat hij zijn bijnaam de Witte Flits eer aan doet. Hij heeft internationale ervaring op tennisgebied en mede daardoor bleef Heren 1 fier overeind in de topklasse. Het verschil tussen omliggende verenigingen werd kleiner. Nadeel is wel dat er dan aan de spelers wordt getrokken, waarom bij Rijnkanters spelen als je elders een flinke duit kan gaan verdienen. Maar gelukkig is Björn van I. een prima lid van de technische commissie en hield hij de spelers bij elkaar. Sterker nog het team werd versterkt door good old Bart van D. ook uit Rijnsburg. Ook hij heeft kennis gemaakt met de wetten van het internationale toptennis. De top heeft hij net niet gehaald maar in deze regio is hij zeker een topspeler. Last but not least kwam uit de hoge hoed Fabian van der L. uit Voorhout. Net gestopt met internationaal tennis en op verzoek van Daan de R. ook voor de gezelligheid bij Rijnkanters komen spelen. Het team wat in 2019 ging starten in de hoofdklasse bestond uit vijf Rijnsburgers en twee Voorhouters die inmiddels aardig zijn geïntegreerd.

In 2019 spelend in de hoofdklasse was er direct de druk van buitenaf. Vele stelde zich de volgende vragen. Hoe komen ze aan die goede spelers, waarom spelen ze niet hoger. Toen ik deze vragen stelde aan de captain van het team was het antwoord simpel. We komen van ver en willen niet te hoog van de toren blazen, laten we onszelf eerst eens bewijzen door maar kampioen te worden, dan hebben we ook gelijk reden voor een feestje en gezelligheid.


Vanaf week één moesten ze direct aan de bak, maar clubs uit Amsterdam, Leiden, Wassenaar, en verder werden wekelijks aan zegekar gebonden. Mede door het meesterbrein van de captain die wekelijks een tactische opstelling op papier zette waardoor de tegenstander vaak direct al op achterstand kwam. Na enkele wedstrijden werd de supportsschare groter en groter en op 01/06/2019 was de kampioenswedstrijd. Vuurwerk, fakkels, champagne alles was geregeld en de titel was een feit.


hoogste niveau

Vanaf 2020 acteert heren 1 van de Rijnkanters op het allerhoogste niveau van de landelijke zaterdag competitie in Nederland. Hier wordt echt op hoog niveau getennist. Als u dit niet gelooft zou echt eens moeten komen kijken. Er zijn spelers uit dit team die in een ver verleden internationale topspelers als Geal Monfils en Daniil Medvedev hebben verslagen. Googelt u die namen maar eens. Binnen de bollenstreek zijn verenigingen als KLTV en Zee en Duin afgehaakt, zij hebben het financieel niet gered tegen het gezellige geweld van de Rijnkanters. Is er dan elke week toptennis te zien…..? Ja, zeker! Er is namelijk naast Heren 1 ook een Heren 2. Dit team acteert een klasse lager maar nog steeds op een topniveau. Dit nieuwe team volledig overgekomen van een naburige vereniging zal zijn thuiswedstrijden om de week afwisselen met Heren 1.

Bij deze nodig ik iedereen uit om eens te komen kijken op de gezelligste club van de regio en omstreken ook als niet tennisliefhebber zult u daar geen spijt van krijgen, er is namelijk wekelijks voldoende eten en drinken aanwezig om de inwendige mens te voorzien.

De start van het competitieseizoen, zaterdag 04 april 2020, is in verband met het cronavirus uitgesteld. | Foto: pr.


Bibliotheek gesloten
maar digitaal lezen is wel mogelijk

online n De bibliotheken in Nederland zijn tot en met 6 april gesloten vanwege de coronacrisis.

Als mensen zonder boeken zitten, kunnen e-books en luisterboeken gelukkig uitkomst bieden.

Je kunt digitaal doorlezen met de ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen van de online Bibliotheek.

Of probeer eens een luisterboek: download de LuisterBieb-app met ruim 3.700 luisterboeken voor alle leeftijden (ook peuters en kleuters).

Er is tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken aan de app toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de bibliotheek.

Met een luisterboek zijn de kinderen heerlijk geboeid en toch los van hun schermpjes. Kijk op: de online Bibliotheek (www.onlinebibliotheek.nl).


Digitale tips voor kinderen

Nog meer leuke tips voor kinderen staan op www.jeugdbibliotheek.nl: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken.

Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en beginnende lezers, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) via www.yoleo.nl.

Daar vind je ook Junior Einstein, waarmee je schoolvakken kunt oefenen. Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes via https://0-6.jeugdbibliotheek.nl/lezen/voorleesfilmpjes.html.

Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten via https://9-12.jeugdbibliotheek.nl/weten/mediawijsheid.html.


Katwijk telt meer dan 100 openbare laadpalen

nieuw n De elektrische auto wint aan populariteit, ook in Katwijk. Wie de bekendmakingen op de gemeentepagina in deze krant volgt, ziet bijna wekelijks aanvragen voor nieuwe laadpalen.

Er komen er steeds meer bij en dat zal medio dit jaar niet afnemen, want dan geeft de overheid 4.000 euro subsidie bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto en 2.000 euro bij de aanschaf van een tweedehands.


opladen

Katwijk telt inmiddels al meer dan 100 openbare plekken, waar de auto kan worden opgeladen.


Dit gaat ten koste van de parkeerplaatsen voor andere auto’s


Vaak gaat het om twee openbare parkeerplaatsen en dat gaat ten koste van de parkeerplaatsen voor andere auto’s. Niet-elektrische auto’s mogen namelijk niet op die plekken staan.

Buurtbewoners zijn daarom soms niet blij met zo’n laadpaal in de straat, omdat er in de straat of buurt al een tekort is aan parkeerplaatsen.

Er rijden in Katwijk overigens al veel meer elektrische auto’s rond.

Een aantal autobezitters heeft een oplaadpunt ‘aan huis’. Dat kan thuis in de garage zijn of op de eigen parkeerplaats bij het huis.

Die laadpunten zijn niet openbaar en dus niet zichtbaar op de afbeelding.


| Foto: openbaarladen.nl/katwijk

Afbeelding