Huibert en Reina Kralt hebben zin in hun nieuwe project, samen met echtpaar Ravensbergen. | Foto: Piet van Kampen.
Huibert en Reina Kralt hebben zin in hun nieuwe project, samen met echtpaar Ravensbergen. | Foto: Piet van Kampen. Foto: Piet van Kampen

Goede herbestemming voor de Maranathakerk

n ‘Het is weer een nieuwe uitdaging voor ons’

lef n Je kunt het vrij uniek noemen dat er door een particulier twee leegstaande kerken in één dorp worden gekocht. Een paar jaar geleden kochten Huibert en Reina Kralt de Petrakerk en onlangs hebben zij de Maranathakerk verworven.

Door Piet van Kampen

‘Je moet een beetje lef hebben en het is weer een nieuwe uitdaging voor ons’, laat Huibert weten. En met ‘ons’ bedoelt hij zijn echtgenote Reina, de kinderen, familie en vrienden die allen aan de verbouwing van de Petrakerk een behoorlijk steentje hebben bijgedragen.

De totale inwendige metamorfose van de Petrakerk omvatte kamers voor Bed & Breakfast, enkele appartementen en woonruimte voor het gezin. Met de bouwkundige kennis en ervaring van Huibert en creatief inzicht van Reina werd het een succes. De hele buitenkant van de kerk bleef in de oude staat. ‘Belangstellende Rijnsburgers kwamen er een kijkje nemen en de reacties waren zeer positief’, vertelt Huibert tevreden en Reina vult hem aan: ‘Mensen wisten eigenlijk niet wat ze zagen’.

Gesterkt door het resultaat van deze toch wel gedurfde onderneming werd er ook een bod gedaan op de Maranathakerk. ‘Er waren drie bieders maar toch werd het aan ons gegund. De reden hiervoor was dat onze plannen voor de herbestemming het beste aansloegen’, licht Huibert toe.

Uit reacties is gebleken dat mensen blij zijn dat het kerkgebouw blijft staan. Het voormalige Godshuis is voorbestemd om als gemeentelijk monument te worden bestempeld, maar hierover zijn nog procedures gaande. ‘Daarom kijkt de gemeentelijke monumentencommissie ook mee naar de plannen’, geeft Huibert aan.


Goede bestemming

Op een A4'tje schetst hij in grote lijnen wat er in de kerk gaat gebeuren. Met zijn bouwkundig inzicht ziet hij het helemaal voor zich. ‘Anderen kunnen hier niet doorheen kijken maar wij (hij en echtgenote Reina) hebben het toekomstige beeld al helemaal voor ons. Er komen 12 appartementen van twee verdiepingen en een ruimte voor maatschappelijk werk. Deze zal worden gebruikt door Peter en Elise Ravensbergen-Kralt. Zij gaan er wonen en er komt tevens ruime voor tijdelijke inwoning voor mensen in de problemen. Zij worden ook door dit echtpaar begeleid’, geeft Huibert de herbestemming van de kerk aan. Het zijn twee doelen die met de verbouwing worden gediend. Twaalf units erbij op de krappe woningmarkt en een maatschappelijk doel.


Talloze uren

Momenteel verkeert alles nog in de beginfase. Herziening van het bestemmingsplan, diverse vergunningen, de financiering en vele uren van voorbereiding komen er aan. Aan de megaklus zal ook Huibert met het gezin en bekenden talloze uren aan zelfwerkzaamheid besteden. ‘Aan de Petrakerk hebben wij met elkaar zo’n zes tot zevenduizend uren gewerkt’, geeft hij aan wat hen nu weer te wachten staat. Als het hele ‘papiertraject’ voor elkaar is hoopt hij deze zomer aan de klus te beginnen. Als een en ander voorspoedig verloopt zal in het tweede kwartaal van 2021 een tweede leven voor de Maranathakerk beginnen.


Verhalenvangers voorlopig uitgesteld

Vanwege n het coronavirus worden de bijeenkomsten in het museum Oud Rijnsburg voorlopig uitgesteld.

Toen begin vorig jaar werd begonnen met dit initiatief kwamen er enkele geïnteresseerden naar het museum. De laatste tijd was het echter bijzonder druk, iedere stoel was bezet. Dit is tegelijk de reden dat Genootschap Oud Rijnsburg en RSDA de komende bijeenkomst afblazen, nu het coronavirus rondwaart. Weliswaar werden de 100 bezoekers niet gehaald, maar veel mensen in een relatief kleine ruimte bij elkaar brengen wordt nu niet verantwoord geacht.

In de afgelopen periode is hard gewerkt aan een aantal nieuwe video’s, waarin Rijnsburgers vertellen over hun ervaringen tijdens de Tweede wereldoorlog. Die zijn zeker het bekijken waard. Er zal nu echter wat langer op moeten worden gewacht. Wanneer ons land weer van het virus is bevrijd, zullen deze opnames als eerste worden vertoond.

Bijeenkomsten voor de zomer zijn nu gepland op 14 en 28 april, 12 en 26 mei en 9 en 23 juni. Wanneer deze weer doorgaan zal dat in de plaatselijke pers worden vermeld.