Het advies is om dagelijks het nieuws rond het coronavirus in de gaten te houden. | Foto: pr.
Het advies is om dagelijks het nieuws rond het coronavirus in de gaten te houden. | Foto: pr. Foto:

Corona legt samenleving plat

crisis n Burgemeester Cornelis Visser noemt de corona-crisis een 'zeer extreme situatie'. Dat zei Visser vorige week donderdagavond na afloop van de gemeenteraad.

De veiligheidsregio Hollands-Midden is opgeschaald naar GRIP 4, de allerhoogste alarmfase. Het is mogelijk dat er een regionale verordening komt die stelt dat het per wet verboden wordt om met meer dan 100 personen samen. Dat zei de burgemeester in de gemeenteraad.

Voorzitter van het RBT is burgemeester Henri Lenferink van Leiden. ‘GRIP 4 is wellicht nodig als de regering met nadere duiding komt wat we moeten doen met bijeenkomsten boven de 100 aanwezigen. Dan kunnen we dat regelen. Dat is dan een regionale regeling. Om dat nu lokaal te regelen heeft niet de voorkeur.’

Maar in een week tijd is er veel gebeurd. Niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld. Het advies is om dagelijks het nieuws rond het coronavirus nauwlettend in de gaten te houden.


Scholen, horeca en sportclubs

Alle scholen, horeca en sportclubs in Nederland zijn dicht in strijd tegen het coronavirus. De ministers Arie Slob (Onderwijs) en Bruno Bruins (Medische Zorg) hebben dat zondagmiddag tijdens een persconferentie medegedeeld. Veel scholen hadden aangedrongen op het sluiten van de scholen. Het kabinet neemt verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken, zoals in de zorg of bij de hulpdiensten, wordt opvang geregeld, zodat ze aan het werk kunnen blijven. Cafés en restaurants moeten dicht om verspreiding van het virus tegen te gaan, net als sportkantines.

Scholen zijn van maandag 15 maart tot en met 6 april dicht. Uitzondering is de opvang van kinderen van ouders in essentiële beroepen zoals zorg. Alle bestaande maatregelen worden een week verlengd, tot en met 6 april. Ook zijn nieuwe maatregelen actief. Alle eet- en drinkgelegenheden hebben vanaf zondag 18.00 uur de deuren gesloten. Voor sportclubs, sauna's, seksclubs en coffeeshops geldt hetzelfde. Alle Nederlanders moeten waar mogelijk afstand van elkaar. Ook bij het boodschappen doen. De minister zegt 1.5 meter afstand.





Een 76-jarige man uit Katwijk is ziek geworden van het nieuwe coronavirus. Dat heeft de GGD Hollands Midden donderdag 12 maart bekend gemaakt. De Katwijker is in thuisisolatie. De GGD is contactonderzoek gestart en neemt waar nodig maatregelen. Het is goed mogelijk dat meer Katwijkers besmet zijn. Niet iedereen wordt getest en volgens burgemeester Cornelis Visser is het wachten op de uitslag van een test gestegen van enkele uren na 3 á 4 dagen.

Lege schappen

Het is chaos in supermarkten in Katwijk. Nadat het kabinet donderdagmiddag noodmaatregelen afkondigde, zijn inwoners aan het hamsteren geslagen. In de ene supermarkt is de situatie nijpender dan in de andere. "Het is echt niet nodig om te gaan hamsteren in supermarkten. Dat zei burgemeester Cornelis Visser van Katwijk zaterdagochtend tegen mediapartner RTV Katwijk. ‘Zeer onverstandig, dat is nergens voor nodig. De voedselvoorziening kan gewoon doorgaan. Dat zie je zelfs in een crisisgebied als Italië. Er is genoeg voedsel in Nederland.’ Het is volgens de burgemeester wel onhandig. ‘Voor de mensen die ’s avonds thuiskomen, bijvoorbeeld van hun werk uit het ziekenhuis, die komen in de supermarkt en vinden niet de spullen die ze nodig hebben om hun gezin van voedsel te voorzien.’


Gemeente

Tot en met 6 april geldt een aangepaste dienstverlening aan de balies van het gemeentehuis. Inwoners kunnen alleen voor spoedzaken of aangifte van geboorte of overlijden telefonisch een afspraak maken. Deze beperkte dienstverlening is doorgevoerd naar aanleiding van de maatregelen van het kabinet om verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen gaan. Vooralsnog gaat de overige dienstverlening van de gemeente Katwijk door. Zo blijft de milieustraat open en wordt uw afval gewoon opgehaald.


Boodschappendienst

De Facebookpagina ‘Boodschappen Katwijk – coronavirus’ zoekt vrijwilligers om een tijdelijke corona-boodschappendienst in Katwijk op te zetten. De bedoeling is dat ouderen en kwetsbaren die niet naar buiten durven, willen of kunnen; hulp krijgen van vrijwilligers die de boodschappen doen.