Afbeelding
Foto: pr

In de serie wijnlanden: Noord-Amerika

Verenigde n Staten. In de vorige twee wijnspinsels kwam Zuid-Amerika aan bod. Deze wijnspinsel gaat over Noord-Amerika, en dan met name de Verenigde Staten.


De VS zijn de vierde wijnproducent van de wereld. De wijnproductie groeit er nog altijd. In vergelijking tot andere wijnlanden is de binnenlandse wijnconsumptie erg laag. Amerikanen drinken gemiddeld 9,5 liter wijn per jaar. Ter vergelijking: Italianen drinken jaarlijks 33 liter, Fransen 42 liter en wij Nederlanders zo’n 22 liter per persoon per jaar.


Californië

Toch groeit het aantal wijnbedrijven in alle 50 staten van Amerika. Californië is de bekendste wijnstaat. 90% van alle geproduceerde wijn uit de VS komt hiervandaan. Het Californische klimaat is zeer geschikt voor wijnbouw. Van het voorjaar tot aan de herfst valt er geen regen. De zon schijnt volop. Wijnstokken hebben naast zon ook koelte en vocht nodig en daarvoor is de invloed van de Grote Oceaan van groot belang.

De Grote Oceaan is koud. Daar waar hij samenkomt met het Amerikaanse continent ontstaat er ochtendmist. De zomerse hitte wordt hierdoor getemperd, waardoor het groei- en rijpingsproces van de druiven vertraagt. Uit de kustgebieden Napa, Sonoma, Mendocino en Santa Barbara komen als gevolg van deze ideale omstandigheden zeer mooie wijnen, die uitblinken door hun aroma’s en complexiteit.


Zinfandel

In totaal zijn er zo’n 40 witte en 70 rode druivenrassen. De belangrijkste druivenrassen zijn Chardonnay en Cabernet Sauvignon. Het druivenras dat alleen in Californië voorkomt is de Zinfandel. Dat is het Amerikaanse broertje van de Primitivo, die voorkomt in Apulie, de hak van Italië. Wijnen van de Zinfandel zijn donkerrood, ruiken naar rijpe bes en specerijen, en smaken vol en zwoel. Ze zijn robuust, hebben vaak een hoog alcoholpercentage tot wel 15%, maar hebben een zachte tannine-structuur. De wijnen hebben altijd iets zoetigs.


Hout

Over het algemeen kun je zeggen dat Californische wijnen gemaakt zijn op hout. Dit geldt voor zowel de rode als de witte wijnen. Het hout kan, zowel in geur als in smaak, nogal op de voorgrond aanwezig zijn. Wereldwijd bestaat de tendens om minder hout te gebruiken en het fruit meer te accentueren. Deze tendens ontgaat ook Californië niet. Ook hier kiezen met name de boeren die kwaliteitswijnen produceren voor minder en subtieler houtgebruik. Er zal echter nog veel water door de Grote Oceaan lopen voordat een Californische Chardonnay fris en fruitig is.


Linda Driebergen,                Register Vinoloog


Eigenaresse van De Oude Keuken

cursuslocatie voor wijncursussen

Restaurant op afspraak Katwijkerweg 16


Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding