Burgemeester Visser bracht het diamanten paar een bezoek. | Foto: P. van Kampen.
Burgemeester Visser bracht het diamanten paar een bezoek. | Foto: P. van Kampen. Foto: P. van Kampen

Diamanten huwelijksmijlpaal voor Gerrit en Lydia

n ‘Ik was gelijk helemaal verkocht’

trouw n Alsof er in Rijnsburg geen mooie ‘jonge blommen’ waren. Toch was het in Katwijk waar de toen jonge Gerrit van der Burg (nu 83) zijn liefde voor het leven tegen het lijf liep. ‘Toen hij mij aansprak en vroeg om een stukje te gaan wandelen was ik gelijk helemaal verkocht’, lacht de inmiddels diamanten bruid Lydia van der Burg- van der Bent (80).

Door Piet van Kampen

Daags na hun trouwdag, 1 maart, blikken zij terug op hun leven. De geboren en getogen Rijnsburger Gerrit en de Katwijkse Lydia herinneren zich hun eerste ontmoeting op de Voorstraat. ‘Ik was met vrienden wezen stappen en toen zag ik haar staan onder een lantaarnpaal en vroeg of ze op iemand stond te wachten waarop zij antwoordde: ‘Ja maar hij is niet komen opdagen’. Gerrit greep zijn kans, een korte wandeling naar de Boulevard volgde en dat waren de eerste stappen op hun lange levensweg. Op 1 maart 1960 schoven zij elkaar de ringen om en er werd in zaal Haasnoot een geweldig leuke bruiloft gevierd. Uit het huwelijk werden Roelof en Gerda geboren en zagen later vijf kleinkinderen het levenslicht.


Chauffeur

Het jonge paar betrok een woning in de Smidstraat waar Roelof werd geboren. Na een paar jaar werd er verhuisd naar de Spinozalaan waar Gerda ter wereld kwam. Inmiddels woont het paar al meer dan dertig jaar naar volle tevredenheid in de Burgemeester Hermansstraat.

Tijdens zijn arbeidzame leven verdiende Gerrit de kost als chauffeur voor groente- en bloementransporten. In de vrije tijd was de tuin zijn hobby en zong het echtpaar in het koor van de Nederlands Hervormde Kerk. Lydia had vaardige handwerkvingers en legt nog steeds graag een puzzeltje. Vakanties naar Egypte en andere landen zijn mooie herinneringen evenals bezoeken naar Canada waar een zus van Gerrit en een broer van Lydia naar toe waren geëmigreerd. Samen maken zij nog regelmatig een ritje en drinken in het dorp met anderen gezellig een bakje koffie. Het stel is absoluut nog gek op elkaar en vierde hun huwelijksjubileum met de nazaten in Hotel Sassenheim. ‘Een onvergetelijke avond’ is het diamanten paar eensgezind. ‘De jaren zijn voorbij gevlogen’, wil Gerrit nog wel even kwijt.