Afbeelding
Foto: pr

Dat waren nog eens strenge winters…..

‘Ik bewaar er mooie herinneringen aan’

koud n Deze week is het 38 jaar geleden dat Nederland in de ban was van een strenge winter. Grote meren, kanalen en belangrijke vaarroutes op het IJsselmeer waren bevroren en hierdoor onbevaarbaar.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Nee, er kwam dat jaar geen Elfstedentocht. Maar de 84 jarige Rijnsburger Cees Juffermans herinnert zich nog heel goed dat het Braassemermeer, helemaal bevroren was. In zijn knusse appartement aan de Hofstraat toont hij een foto van zichzelf staand op een arrenslee met paard Soeky ervoor.


Cees Juffermans is een paardenman pur sang. ‘Ik heb als voerman altijd met paarden gewerkt. En als hobby heb ik ook altijd paarden gehad’, laat hij weten. Ook heeft Juffermans Rijtuigvereniging ‘In ’t Gareel’ opgericht en jaren in het bestuur van deze verenging gezeten.


Paardenman

Bladerend door het fotoalbum komen de verhalen van weleer. ‘Ja, dat waren nog eens winters. Dat is nu bijna niet meer voor te stellen. De narcissen staan nu al vanaf begin januari in bloei’, zegt hij.

De vorstperiode van begin 1982 begon al in december het jaar ervoor. ‘Ik weet dat we toen ook al met de paarden op het ijs zijn geweest. Want zodra er ijs lag gingen we met de mensen van de vereniging op pad. Dit waren de vrienden Cas Zandbergen, Nico Binnendijk, Henk Grimbergen, Sjors de Koning en Bram van den Eijkel. De arrensleden gingen in de verhuiswagen van Binnendijk, en zelf reden we met de paarden in veewagens naar de plek van bestemming. Zoals het Braassemermeer, maar ook gingen we naar Groningen, Deventer of naar een park in Alphen.


Het was volksvermaak en de sfeer was altijd knus en gezellig. En heel af en toe moesten we klunen, zoals bij een Molentocht. Gingen we met paard en slee over een dijk naar de andere kant van het meer. Ook zijn we met dit gezelschap eens naar het Vondelpark in Amsterdam geweest. Toen liepen de dames nog in bontjassen te paraderen door het park. Het was ook de tijd dat we zelf alles meenamen voor de inwendige mens, zoals broodjes en erwtensoep’, vertelt Juffermans.


Bijzonder waren ook de dagen dat de wegen door ijzel onbegaanbaar waren. ‘Vanaf onze woning aan de Valkenburgerweg paard met slee aangespannen en zo een ronde door Rijnsburg gegleden’.

In het fotoalbum ook een ‘met de hand geschreven’ brief van een mijnheer uit Driehuis. Hij bedankt de heer Juffermans voor het optreden in een TV programma. Hierin staat: ‘Met grote belangstelling gekeken naar het Trosprogramma van 18 december ’81 omtrent het kerstgebeuren in de Rijnsburghal te Rijnsburg. Steengoed. Het hoogtepunt in dit programma was voor mij het binnenrijden (glijden) van die prachtige arrenslede, goed opgetuigd in zeer stijlvolle entourage. Uniek. Wat is dit toch prachtig in dit overvolle land met auto’s. Ja, de nostalgie vierde hier weer hoogtij. Ik prijs mij gelukkig u mijn oprechte dank te betuigen voor hetgeen u hierbij hebt getoond, de liefde voor het paard en aankleding, alsmede de begeleiders’.

Het zijn prachtige herinneringen waarvan je zou willen dat die nog een keer terugkomen…
| Foto's pr.


Grote Bevrijdingsparade op 5 mei

Met leger van de Vrijheid en uitdelen Zweeds Wittebrood

Spektakel n Op dinsdag 5 mei vieren we dat we in Nederland in Vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking.

Het is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van Vrijheid en ons te realiseren dat Vrijheid kwetsbaar is. Voor de Vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven. In 2020 willen we ook in Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk 75 jaar Vrijheid groots vieren, onder andere middels een Parade.


Historische militaire voertuigen

De basisscholen zullen invulling geven aan zes praalwagens, middels het beschilderen van houten tanks, jeeps en soldaten. Zij vormen samen het leger van de Vrijheid. Op 31 maart worden deze op de praalwagens gepositioneerd. Op een van de praalwagens ligt ook Zweeds Wittebrood. Dit brood zal tijdens de Parade uitgedeeld worden. Wilt u helpen uitdelen? Meld u aan via info@ovkrv.nl.

De Parade zal voorts bestaan uit zo’n 65 historische militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog en de periode daarna. Vele eigenaren van deze voertuigen werken belangeloos mee aan de geweldige Parade.


De Koninklijke Landmacht zal medewerking verlenen aan de parade, onder meer door pelotons af te vaardigen die mee marcheren. Het Korps Nationale Reserve (Natres) is een van de pelotons die meeloopt. De Natres bestaat uit ongeveer 3000 reservisten, vrijwillige militairen. Zij vervullen hun militaire functie naast een burgerbaan of studie. In vrijwel alle provincies zijn kazernelocaties met eenheden te vinden. Het embleem, van Natres, brengt de beschermende taak tot uiting. Het in zilverkleurig metaal uitgevoerde rijkswapen verwijst naar het verleden. Toen droegen de schutterijen ook het zilverkleurige rijkswapen. De rode ondergrond geeft aan dat het korps is ingedeeld bij het Wapen der Infanterie.
Ook zal Peloton 48 meelopen deze dag. Zij lopen in het uniform van de landmacht uit 1948 en dragen een Lee Enfield geweer uit die periode. Voor dit peloton is een oproep gedaan aan voormalig dienstplichtig en beroepsmilitairen op deel te nemen. Hierop zijn diverse reacties binnen gekomen. Peloton 48 zal muzikaal begeleid worden door The Hague Highland Pipeband.

In de Parade zullen in totaal 13 muziekkorpsen zorgdragen voor de muzikale omlijsting, waaronder militaire muziek en pipes and drums. Ook de veteranen uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg zullen deelnemen aan de parade.


Er wordt een defileerpunt ingericht op de Bevrijdingsweg/Zeeweg, op dit defileerpunt zal een officier van de Koninklijke Landmacht en de burgemeester het defilé afnemen. Geallieerde veteranen en andere gasten zullen het Defilé en de Fly Past vanaf de tribune gadeslaan.


Start vanuit 't Duyfrak

De Parade zal starten vanuit het Duyfrak in Valkenburg en om 10.00 uur aankomen in de Hoofdstraat en vervolgens door Rijnsburg te gaan. Van 12.00 uur tot 13.30 uur staan de deelnemers stil op de Rijnstraat in Katwijk aan den Rijn voor een lunchpauze waarna de route zich voortzet over de Boslaan, Varkevisserstraat, Boulevard en tenslotte de Zeeweg. Nabij het gemeentehuis zal het defileerpunt gepasseerd worden. Bij het gemeentehuis zal de gehele dag muziek te beluisteren zijn van verschillende orkesten en op de Bevrijdingsweg/Zeeweg zal een grootse braderie gehouden worden. Voor de kinderen is er een kermis op het marktterrein aan de Bevrijdingsweg/Zeeweg.

Het zal een geweldige dag worden waarin veel te zien en te beleven zal zijn. Wilt u deel uit maken van dit unieke evenement, dus niet alleen kijken, maar ook daadwerkelijk meedoen? Geef u dan op als Feestvierder, net als in 1945. De mensen verwelkomden de geallieerden door te zwaaien met vlaggetjes en droegen oranje strikken en sjerpen. Het hele dorp vierde de Bevrijding mee. Wilt u zelf meelopen in de Parade, als Feestvierder of om Zweeds Wittebrood uit te delen? Geef u dan op via: info@ovkrv.nl.
| Foto: pr.

Afbeelding
Afbeelding