Afbeelding
Foto: pr

Collecte voor Homewalk

Rbb n Aanstaande zaterdag 7 maart wordt er om 15:00 uur gecollecteerd bij RBB - GVVV voor de Homewalk.

Dit is een 24-uur lange estafetteloop van 120 kilometer waarvan de gehele opbrengst gaat naar het Ronald McDonaldhuis Leiden. Op 27 en 28 juni lopen 10 vrijwilligers van het Ronald McDonaldhuis Leiden de Homewalk.

Het geld zal worden gebruikt voor overnachtingen in het Ronald McDonaldhuis, voor gezinnen met een ziek kind in het LUMC.


Geen Vrouwe van Katwijk meer

Vrouwendag n Dit jaar wordt er geen Vrouwe van Katwijk verkozen. Reden: te weinig aanmeldingen voor deze titel en te weinig vrijwilligers in de organisatie. Daarmee is na tien jaar een einde gekomen aan deze ‘ode aan vrouwen die als voorbeeld dienen voor andere vrouwen’.

‘Het is helaas doodgebloed’, laat Corine Hoek van Welzijnskwartier weten en zelf Vrouwe van Katwijk in 2011 en lid van de jury.

‘Er is geen vernieuwing meer. We kregen te weinig aanmeldingen binnen en ook het aantal vrijwilligers loopt terug. Daarnaast kregen we ook reacties als ‘is het nog wel van deze tijd.’


Geen Vrouwendag

Marian Krijgsman, Vrouwe van Katwijk in 2014, vindt het ‘heel jammer’. ‘Maar ik heb dit jaar ook weinig gezien aan publiciteit en oproepen voor aanmeldingen. Het is treurig dat het nu een stille dood sterft, want ik denk dat de emancipatie nog niet voltooid is in Katwijk.’

‘Persoonlijk vind ik het jammer, maar na tien jaar uitreiking ben ik wel van mening dat het tijd wordt voor een nieuwe invulling’, zegt Annemarie Hoevens, jurylid en Vrouwe in 2015.

De Vrouwe van Katwijk werd de afgelopen tien jaar bekend gemaakt tijdens de viering van Vrouwendag op 8 maart. Ook die viering gaat dit jaar in Katwijk niet door. Dat heeft eveneens te maken met tekort aan vrijwilligers voor de organisatie.

‘Sinds november zijn er verschillende mensen afgehaakt, waardoor er een te klein groepje overbleef’, vertelt Margriet Rous van Welzijnskwartier. ‘Daarom hebben we besloten om die viering dit jaar over te slaan. Wel hebben we iets kleinschaligs in buurtcentrum De Schelp in de Hoornes.’


De prijs is bedoeld voor een vrouw die op wat voor manier dan ook een bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van vrouwen. Bij de prijs hoort een onderscheiding, een oorkonde en een beeldje van een krachtig vrouwenfiguur van kunstenares Toni Boot.

De winnaars waren Aat van Duijn-Kruyt, Corine Hoek, Lies van Beelen, Maria Dirkx, Marian Krijgsman, Annemarie Hoevens, Amerieke Verdoes, Carola Kamphues, Tineke Zuijderduijn en Nadine de Koning.

Rous hoopt voor volgend jaar weer een nieuwe groep vrouwen enthousiast te krijgen voor een grotere viering. Maar ook dan zal nagedacht moeten worden over de vorm, want ‘we kregen ook reacties van ‘moeten we dit nog wel doen’’.


De Verhalenvangers over de Blauwe Tram

video n Dinsdagmorgen 10 maart is er weer een bijeenkomst in het museum Oud Rijnsburg aan de Oude Vlietweg onder de titel: “De verhalenvangers”.

Deze keer wordt er een video vertoond over de blauwe tram in onze regio. Rijnsburg heeft een lange tijd openbaar vervoer in de vorm van een tram gehad. De eerste tramverbinding werd geopend in 1881 en dat betrof een stoomtram. Dertig jaar later reed de eerste elektrische tram en werd in Rijnsburg een onderhoudswerkplaats(remise) geopend op de plaats waar nu het winkelcentrum aan de Oegstgeesterweg staat. Rond 1924 bouwt de firma Ganz in Boedapest voor de vervoersmaatschappij NZH nieuwe zware tramstellen; ze zijn blauw geschilderd met een lichtgrijze bovenbouw: de blauwe tram is geboren! De blauwe tram is in die tijd een bijzonder populair vervoermiddel. Voor ontsluiting van de badplaatsen Noordwijk en Katwijk is de tram van groot belang. Tijdens de spoorwegstaking in de tweede wereldoorlog lag het vervoer stil, maar daarna worden de verbindingen snel hersteld en blijft de tram nog lang gezichtsbepalend in Rijnsburg. Plannen voor wegverbetering van de provincie en de verkeersveiligheid doen de NZH eind jaren vijftig besluiten alle trams door bussen te vervangen. Het tramtijdperk komt 7 oktober 1960 ten einde. De afgedankte tramstellen belanden op de brandstapel.

De video begint om tien uur in het museum aan de Oude Vlietweg 6. Vanaf half tien is iedereen welkom. De toegang is gratis, een bijdrage voor de koffie is welkom. De datums voor de volgende bijeenkomsten zijn: 24 maart, 14 en 28 april, 12 en 26 mei en 9 en 23 juni. | Foto: pr.