Muzikaal protest tegen de sluiting van de muziekschool. | Foto: A. van Duijvenvoorde
Muzikaal protest tegen de sluiting van de muziekschool. | Foto: A. van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Directeur Nathan Heikens weg bij Muziekschool Katwijk

n Ik kijk met veel genoegen terug op deze periode

afscheid n ‘Op 1 april ga ik beginnen met een andere baan en dus stoppen bij de muziekschool Katwijk. Dat is een hele stap na 23 jaar, waarvan 14 jaar als directeur. Je zou zeggen: het werd tijd.’ Dat schrijft directeur Nathan Heikens op de website van de Muziekschool Katwijk.

Het leek Heikens ‘al langer leuk om te werken in een grotere culturele organisatie’. ‘Die kans deed zich voor bij het Cultuurgebouw in Hoofddorp, waar ik aan de slag ga als hoofd muziek van het kunstencentrum.’


Heikens kijkt met ‘ontzettend veel genoegen terug op mijn tijd bij de muziekschool. Het plezier, de muziek, de samenwerking, de inspiratie, de leerlingen en ouders, collega’s op de muziekschool en de gemeente, culturele en maatschappelijke partners en andere betrokkenen. Ik vind het geweldig dat ik een bijdrage heb mogen leveren aan het ontdekken en ontwikkelen van de talenten op en rond de muziekschool’.

De scheidend directeur meldt dat ‘het nog niet duidelijk is hoe de vacatureruimte wordt ingevuld’. ‘Er wordt natuurlijk gezocht naar goede vervanging. Ik heb er alle vertrouwen in dat de continuïteit gewaarborgd blijft. Voor het team zal het even wennen zijn, maar voor de leerlingen verandert er eigenlijk niets.’ Naar verwachting wordt deze week daar meer bekend over.


Muziekonderwijs

Heikens vindt het ‘mooi en belangrijk’ dat veel gemeentes in Nederland professioneel muziekonderwijs ondersteunen. In Katwijk gebeurt dat al meer dan 40 jaar.

Maar die steun is volgens hem ‘niet vanzelfsprekend, zoals we vorig jaar hebben gemerkt, toen het college de muziekschool wilde opheffen’.

Hij was vervolgens ‘diep onder de indruk’ van alle reacties die dat voorstel losmaakten; bij leerlingen, ouders en andere betrokkenen.

Het geluid dat toen heeft geklonken vanuit de samenleving heeft volgens hem ‘veel impact gehad. Ik vond het geweldig dat de gemeenteraad afgelopen juli unaniem heeft besloten de muziekschool te behouden’.

De vertrekkend directeur realiseert zich dat zijn afscheid op een lastig moment komt; in een tijd dat er gepraat en besloten wordt over de toekomst van de muziekschool.

‘Misschien wordt het wel weer spannend. Laat dan vooral weer van je horen als je de muziekschool een warm hart toedraagt. We hebben vorig jaar gezien wat een verschil dat kan maken’, is zijn oproep aan iedereen die de muziekschool een warm hart toedraagt.


Op vrijdag 27 maart is er tussen 16.00 en 18.00 uur gelegenheid om afscheid te nemen in Zomers Beachclub op het Katwijkse strand tegenover de Oude Kerk.