Water in de kelder van het Spinozahuis. | Foto: pr.
Water in de kelder van het Spinozahuis. | Foto: pr. Foto: pr

Water in kelder Spinozahuis

Museum n De vele regen van de afgelopen tijd werkt zelfs door in het 17e -eeuwse huis in Rijnsburg, waar de beroemde wijsgeer Benedictus de Spinoza twee jaren kost en inwoning had bij de chirurgijn en collegiant Homan.

Nadat de laatste bewoner in 2001 is overleden, is het huis ingericht als museum. Bij het groot onderhoud dat daarvoor nodig was, is de kelder ontdekt. Door een glasplaat in de vloer is de kelder te zien en zo ontdekten we het water in de kelder. Zo natuurlijk als het water in de kelder gekomen is, zo zal het ook weer verdwijnen. U bent van harte welkom om zelf de waterstand te bekijken. Of om de rust te voelen in de sfeervolle kamer, waar de bijna complete verzameling boeken staat, die Spinoza gehad zou kunnen hebben. Ook kunt u een slijpmachine zien, waarmee in de 17e eeuw lenzen werden geslepen. Met lenzen slijpen zorgde Spinoza voor inkomsten, want zijn boeken kon hij niet onder eigen naam verkopen, want dat zou zijn dood betekenen.

Hoe letterlijk levensgevaarlijk het was om je denkbeelden bekend te maken, blijkt uit de tentoonstelling over Adriaan Koerbagh, een tijdgenoot en geestverwant van Spinoza, op de bovenverdieping. Deze tentoonstelling is nog maar tot en met 15 maart in Rijnsburg te zien. Daarna moet u er voor naar Culemborg of Amsterdam.

Het museum aan de Spinozalaan 29 in Rijnsburg is elke middag open van 13.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de maandagmiddag. Entree slechts € 3,50. Voor museumkaarthouders is de entree gratis.