Beheerder Jason Vergunst ontvangt de symbolische sleutel van wethouder Rien Nagtegaal.| Foto: Piet van Kampen.
Beheerder Jason Vergunst ontvangt de symbolische sleutel van wethouder Rien Nagtegaal.| Foto: Piet van Kampen. Foto: Piet van Kampen

Beheer Dierenweide Westerweide nu in eigen beheer

n Wordt donateur of adopteer een dier

Officieel n Stichting Kinderboerderij Westerweide heeft per 1 maart 2020 het beheer en de verantwoording van Westerweide op zich genomen. Eind vorig jaar werd de akte van oprichting ondertekend en vorige week woensdag droeg wethouder Rien Nagtegaal het beheer officieel over aan de voorzitter van de stichting William Hogewoning.

Door Piet van Kampen

Toen in het voorjaar van 2019 de gemeente haar bezuinigingsplannen wereldkundig maakte, bleek dat ook de Westerweide een prooi van het dichtknijpen van de geldkraan was. Een bericht dat hard aan kwam bij veel betrokken inwoners. Zij klommen op de barricaden en een petitie richting gemeentebestuur leverde maar liefst 4200 handtekeningen op. ‘We hebben ons er niet bij neergelegd’, vertelt Hogewoning op het moment dat hij weer kan glimlachen. ‘Niemand wilde de Dierenweide kwijt en wij zijn in gesprek gegaan met wethouder Rien Nagtegaal. Eind september hebben wij een ondernemingsplan ingediend’.

Wethouder Nagtegaal tijdens de officiële overdracht: ‘Het is een bedrijfsplan met perspectief en ambities. Het beheren van de Westerweide is geen kerntaak van de gemeente en ik ben blij dat na een aantal gesprekken de stichting werd opgericht. Als er 4200 mensen zijn die de petitie hebben ondertekend en als die allemaal een bijdrage willen leveren dan zit het wel goed’, deed hij met deze zinsnede een sluikse oproep om de stichting vooral een financieel zetje in de rug te geven.


Uitdaging

Voorzitter Hogewoning na de officiële overdracht: ‘Het is vandaag een heugelijk moment maar ook het begin van een nieuwe periode, een uitdaging en spannend. Ik ben trots dat het in samenwerking met de gemeente allemaal rond is gekomen. We zoeken nu sympathisanten die iets willen doneren en mensen kunnen ook een dier adopteren. Ook zullen wij een ledenwerfactie gaan houden want het is na de petitie gebleken dat velen de Dierenweide Westerweide een warm hart toedragen’, aldus de enthousiaste voorzitter. Hopelijk voor hem blijft het niet alleen bij het destijds zetten van een handtekening, maar vooral ook dat zij de knip open zullen trekken. De Dierenweide en de speelplaats voorzien immers in een behoefte zo moge duidelijk zijn. Hogewoning stak de loftrompet naar zijn medewerkers en vrijwilligers en met name voor Ida Zwaan en de beheerder Jason Vergunst.


Laatstgenoemde ontving na de ondertekening van de overdracht door wethouder Rien Nagtegaal en voorzitter Hogewoning de ‘symbolische sleutel’ waarmee het hek naar een goede toekomst werd geopend. Overigens zijn vrijwilligers nog steeds welkom om een helpende hand te bieden. Voor meer informatie kunt u terecht bij beheerder Jason Vergunst.


Onderzoek naar loden leidingen in scholen

CDA n Katwijk heeft, samen met D66, opnieuw vragen gesteld over het risico van lood in drinkwater. De twee partijen vinden, dat waterleidingbedrijf Dunea een meer actieve rol moet spelen ‘bij het inventariseren van de eigen loden hoofd- en aansluitleidingen’. Het gaat daarbij om de leidingen die veelal onder stoepen of tuinen liggen.

De Gezondheidsraad publiceerde afgelopen november een rapport over ‘Loodopname via kraanwater’.

Met als belangrijkste advies om de resterende loden drinkwaterleidingen in ‘circa 100.000 tot 200.000 oude huizen te saneren’. Sinds 1960 is het gebruik van loden leidingen verboden.

Uit loden waterleidingen kunnen hele kleine looddeeltjes loskomen en zo in het drinkwater terechtkomen. Lood in drinkwater kan schadelijk zijn voor de gezondheid van kinderen tot acht jaar en ongeboren baby’s.

Brief GGD

Vanwege die gezondheidsrisico’s voor kinderen, heeft de GGD begin januari een brief gestuurd naar alle scholen en kinderdagverblijven ‘om hen te wijzen op de mogelijkheid dat er in schoolgebouwen/kdv’s nog loden leidingen aanwezig kunnen zijn’, laat de gemeente desgevraagd weten.


De gemeente geeft tevens aan, dat de schoolbesturen verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van o.a. de leidingen in de scholen’.


Publiceren

De vragen van CDA en D66 richten zich vooral aanwezige loden Dunea-leidingen.

Het duinwaterbedrijf zou, ‘een lijst moeten publiceren van adressen waar door loden Dunea-leidingen mogelijk sprake is van een verhoogd loodgehalte’.

Die brief staat op de lijst van ingekomen stukken van de raadsvergadering op 12 maart.