Voorbeeld functie

Er zijn weleens van die onderwerpen waarbij je je afvraagt…'Hoor of zie ik dit nu goed?' Ik kijk dan om me heen, en wordt me ervan bewust dat ik niet slaap maar gewoon wakker ben. En het betreffende bericht dus live meemaak. Zo ook vorige week donderdagavond. Ik was gewoon thuis en zat een beetje verveeld op de bank te zappen. Zie ik opeens RTV Katwijk op mijn scherm staan. Kom ik midden in de lokale afvaldiscussie terecht. Dat vind ik eigenlijk best interessant. Want ik had gelezen dat 'als we niets doen het afval scheiden in onze gemeente alleen maar duurder gaat worden'.

In deze live uitzending debatteerde de gemeenteraad over de richtingennotitie hoe het afval van de gemeente Katwijk het best gescheiden moet worden. Op het gebied van afval scheiden ben ik best goed bezig, vind ik zelf. Papier, glas, plastic, metaal en karton apart, alsook het groenafval. Op deze manier blijft er maar weinig restafval over. Wat uiteindelijk ook de bedoeling is. Tijdens de uitzending hoorde ik een van de raadsleden zeggen: 'Als ik bij een betreffende container kom en die is vol, dan plaats ik de zak er gewoon naast'. Ik dacht: ´Hoor ik dit nu goed, dat doe je toch niet. Als raadslid heb je toch een voorbeeld functie? Is de betreffende bak vol, dan neem je die zak weer mee naar huis. Volgende keer beter. Ik snap wel dat dit niet leuk is…. Maar als raadsleden hun afval naast de ´volle´ containers plaatsen, dan gaan 'gewone' burgers dat ook doen. Het raadslid had de betreffende afvalzak weer mee naar huis moeten nemen of deze naar een ander milieupark moeten brengen. Wat ik ook bijzonder van deze opmerking vond was het gevolg. Of eigenlijk geen gevolg. Er was geen enkel ander raadslid die hier op in ging……

Ook bij onze ondergrondse containers zie of hoor ik buurtbewoners weleens iets in de restcontainer gooien waarvan ik denk: dat hoort er niet in. Zo zag ik vorige week een buurtbewoner een enorme stapel karton in de container deponeren. Toen ik haar hier op aansprak haalde ze haar schouders op en mompelde dat ze de schuur aan het opruimen was en het karton direct kwijt wilde. Ze had geen zin om dit naar elders te brengen.

Tja…. Zo is iedereen anders met het huis(af)val bezig. Scheiden vanaf de bron, dus gewoon thuis. Ook hoor ik steeds meer over nascheiden. Dan kan je al het afval bij elkaar doen en wordt het in een grote fabriek alsnog gescheiden. Wat ik niet begrijp is waarom er in ons land niet één hetzelfde afval inzamelsysteem is. Wat wel hetzelfde is dat welk systeem er in een gemeente ook is, er altijd voor betaald moet worden.

Houdoe.